Άρης Μπερζοβίτης, 28/2/2019 - 09:46 facebook twitter linkedin Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέχετε, όταν ψήνετε στα κάρβουνα! Άρης Μπερζοβίτης, 28/2/2019 facebook twitter linkedin Τσικνοπέμπτη σήμερα και αρκετοί από εμάς θα βρεθούν στο σπίτι με φίλους και θα ψήσουν στα κάρβουνα. Καλό, λοιπόν, είναι να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων και συχνά αναρωτιόμαστε, αν το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα. Η απάντηση στο παραπάνω δίλημμα προκύπτει αν αναλογιστούμε την επεξεργασία που υφίσταται το τρόφιμο σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, ΜSc επιστημονικός διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (www.logodiatrofis.gr), μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές: Ψήσιμο στα κάρβουνα: οι περισσότεροι θεωρούν ότι με το ψήσιμο χάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διατροφική αξία του τροφίμου και ταυτόχρονα να μειώνονται οι θερμίδες (κατά 25%) και η περιεκτικότητά του σε λίπος. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το ψήσιμο διαφόρων ειδών κρέατος, χοιρινού, αρνίσιου, βοδινού, πουλερικών και ψαριών στη σχάρα, στα κάρβουνα, στη σούβλα, προκαλεί τη δημιουργία διαφόρων ειδών καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες). Οι συγκεκριμένες ενώσεις παράγονται από την αλληλεπίδραση των αμινοξέων των πρωτεϊνών και της κρεατίνης του κρέατος, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο. Επίσης, ο αυξημένος χρόνος ψησίματος στα κάρβουνα ενισχύει τη δημιουργία των ετεροκυκλικών αμίνων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι διάφοροι τύποι καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος στομαχιού, παχέος εντέρου, παγκρέατος και μαστού έχουν συνδεθεί με την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών από το ψήσιμο στα κάρβουνα διαφόρων ειδών κρεάτων ψημένων σε ψηλές θερμοκρασίες. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω θα αναρωτηθείτε αν θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψητό κρέας... Η απάντηση είναι ότι υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τις αγαπημένες σας μπριζόλες ή παϊδάκια ψητές στα κάρβουνα, χωρίς να επιβαρυνθείτε ιδιαίτερα από τις ετεροκυκλικές αμίνες, αρκεί να έχετε υπόψη σας τα εξής: Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσιμο. Για το μίγμα χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το ελαιόλαδο, ο χυμός πορτοκαλιού/λεμονιού, η μουστάρδα ή διάφορα μυρωδικά (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι), τα οποία εξουδετερώνουν μεγάλο ποσοστό των καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες), που παράγονται κατά το ψήσιμο. Το κρέας να είναι κομμένο σε ψιλές φέτες, έτσι ώστε να ψηθεί γρήγορα εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς να καεί. Μετά το ψήσιμο ραντίστε το κρέας με λεμόνι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αμίνες. Γυρίζετε συχνά το κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα: Η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώνει μέχρι 100% τις ετεροκυκλικές αμίνες, διότι διατηρεί χαμηλότερες τις εσωτερικές θερμοκρασίες του κρέατος. Συνοδεύετε πάντα τα ψητά με σαλάτα: τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών σας προστατεύουν από τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα. Όσον αφορά τα ψητά ψάρια, καλό είναι να τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές, έτσι ώστε να ψηθούν γρήγορα και να μειωθεί ο χρόνος έκθεσης στα κάρβουνα. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 12:28 Gilead Sciences: Το πραγματικό εμπόδιο δεν είναι ο HIV αλλά οι προκαταλήψεις γύρω του!
Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 11:43 Novartis Hellas: Βραβείο για την καμπάνια «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!»
Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 11:39 Βασίλειος Σιούλας (ΜΗΤΕΡΑ): Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα περιεγχειρητικής φροντίδας ασθενών!
Άρης Μπερζοβίτης, 01/12/2025 - 10:54 Υποτροφίες & υποστήριξη Eρευνητικών Έργων από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ εις μνήμην της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου
Πως μπορεί να προληφθεί η κύφωση και η οστεοπόρωση Υψηλό είναι το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από, έστω και μιας ήπιας μορφής, κύφωση. Υπολογίζεται ότι το 20-40% των... Άρης Μπερζοβίτης, 28/11/2025 - 14:20
Το 1ο εκπαιδευτικό συνέδριο ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - The Athens Clinic Ένα ταξίδι στον πρωτοποριακό κόσμο της Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Χειρουργικής Ο ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – The Athens Clinic, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της... Άρης Μπερζοβίτης, 28/11/2025 - 09:14
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη (πρόεδρος Pharma Innovation Forum): Η φαρμακευτική καινοτομία δεν μπορεί να περιμένει! Η εκδήλωση του Pharma Innovation Forum Greece (PIF) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, ανέδειξε μια πραγματικότητα που μας αφορά όλους: η φαρμακευτική... Άρης Μπερζοβίτης, 27/11/2025 - 16:00
Η Ελλάδα αποκτά Εθνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής για τη Διαχείριση της Παχυσαρκίας Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση των Εθνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών Κλινικής Πρακτικής για τη Διαχείριση... Άρης Μπερζοβίτης, 26/11/2025 - 13:52
Η κατάλληλη διατροφή που υποστηρίζει τη θεραπεία της παχυσαρκίας με φάρμακα GLP-1 Μια νέα μελέτη από τον Mozaffarian και συνεργάτες (2025), εκπροσωπώντας κορυφαίους ιατρικούς και διατροφικούς φορείς, αναδεικνύει πόσο κρίσιμη είναι η... Άρης Μπερζοβίτης, 26/11/2025 - 10:43
Σήμερα το 5o Ετήσιο Συνέδριο της FAIRLIFE L.C.C. για τον καρκίνο πνεύμονα «Καρκίνος Πνεύμονα – Από την Πρόληψη στην Ολιστική Φροντίδα – Η επιστήμη συναντά την κοινωνία – Η Ζωή στο κέντρο» Τετάρτη,... Άρης Μπερζοβίτης, 26/11/2025 - 09:06