Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 - 11:34 facebook twitter linkedin Ποια είναι η διατροφική αξία των πασχαλινών εδεσμάτων; Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 facebook twitter linkedin Οβελίας: Πλούσιο σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες: Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες. Τα πιο άπαχα τμήματά του είναι το μπούτι. Στην πέτσα περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα Ενδυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Κατσικάκι: Διαιτητική επιλογή: το κατσίκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες). Πλούσιο σε συνένζυμο Q10: η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης ουσίας μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Πλούσιο σε L-καρνιτίνη: Ο ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του κυττάρου όπου μπορούν τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά του αποθηκευμένου λίπους να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού, ο οποίος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το αρνί και το κατσίκι. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C εξουδετερώνονται οι καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Μαγειρίτσα: Πλούσια σε θερμίδες: Τα συκωτάκια και τα εντόσθια είναι υψηλή πηγή λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της μαγειρίτσας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 520 θερμίδες. Διευκολύνει το πεπτικό σύστημα: η μαγειρίτσα με τα χόρτα που προσθέτουμε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις από τη νηστεία της σαρακοστής, χάρη στον άνηθο που περιέχει βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τους κολικούς. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: η προσθήκη ελαιόλαδου και κρεμμυδιού στη μαγειρίτσα προσδίδει αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από καρδιαγγειακά, υπέρταση και φλεγμονές. Τονώνει το ανοσοποιητικό: το δίδυμο κρεμμύδι – λεμόνι βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει τα κρυολογήματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τσουρέκι: Το τσουρέκι σας παρέχει 255 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 12 γραμμάρια ολικού λίπους ανά 100 γραμμάρια τσουρέκι. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Το τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ, MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής διευθύντριας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 31/10/2025 - 15:20 Πως επηρεάζει η ακρίβεια την διατροφή των Ελλήνων; Τι λένε οι ειδικοί;
Άρης Μπερζοβίτης, 27/10/2025 - 13:30 ΤΑΥΦΕ: Θετικό βήμα η διετής αναβολή για την άρση της υποχρεωτικότητας - Ο διάλογος συνεχίζεται
Άρης Μπερζοβίτης, 27/10/2025 - 10:17 Επανάληψη αρθροπλαστικής: Προστατεύουν τα φάρμακα αδυνατίσματος; Τι επισημαίνει ο χειρουργός δρ. Αθ. Τσουτσάνης του ΥΓΕΙΑ
Άρης Μπερζοβίτης, 24/10/2025 - 11:30 Η DEMO υποδέχθηκε νέους επιστήμονες στο πλαίσιο του θεσμού Business Days 2025
Θ.Καρποδίνη: Η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών είναι σημαντική και καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ Στον κοινό στόχο ΕΟΠΥΥ και ασθενών αναφέρθηκε η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη μιλώντας στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών. «Η... Άρης Μπερζοβίτης, 23/10/2025 - 09:10
Σήμερα τα εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και την ανακαίνιση του Ωνάσειου Νοσοκομείου! Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στις 13:00 στην εκδήλωση για την παράδοση της δωρεάς του Ιδρύματος... Άρης Μπερζοβίτης, 21/10/2025 - 11:25
Ιουλία Τσέτη: «Η βιωσιμότητα & η ανθεκτικότητα το νέο κεφάλαιο εμπιστοσύνης»! Το 9ο Sustainability Summit για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διοργανώθηκε από τον Economist Impact, αποτέλεσε έναν από... Άρης Μπερζοβίτης, 20/10/2025 - 10:22
Health World 2025: Η Δύναμη της Ασφάλισης στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας! (βίντεο) Χορηγοί επικοινωνίας το HEALTHNG.GR και το NEXTDEAL.GR Η παροχή υπηρεσιών Υγείας συζητήθηκε στο τραπέζι με θέμα «Η Δύναμη της Ασφάλισης στη... Άρης Μπερζοβίτης, 09/10/2025 - 13:10
Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία! (βίντεο) 24ο Συνέδριο HealthWorld με χορηγούς επικοινωνίας το HEALTHNG.GR και το NEXTDEAL.GR «A New Era in Healthcare – Driving the Change» ήταν... Άρης Μπερζοβίτης, 09/10/2025 - 10:35
ΜΗΤΕΡΑ: Επιστημονική Επιτροπή Κύησης Υψηλού Κινδύνου για τη βέλτιστη φροντίδα στην εγκυμοσύνη! (βίντεο) Κορυφαίοι ιατροί και εξειδικευμένοι επιστήμονες συμμετέχουν στην Επιστημονική Επιτροπή Κύησης Υψηλού Κινδύνου που ανακοίνωσε το ΜΗΤΕΡΑ. Η σύσταση της Επιτροπής... Άρης Μπερζοβίτης, 02/10/2025 - 15:34