close
Αρχική
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Ιδιωτική Ασφάλιση
    • Κοινωνική Ασφάλιση
    • Επαγγελματικά Ταμεία
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • Υγεία
    • Αυτοκίνητο
    • Οικονομία
    • Τράπεζες
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Bancassurance
    • Διεθνή
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Καταναλωτικά Νέα
    • Αθλητικά
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
    • Διαμεσολάβηση
    • Ασφαλιστικά Γραφεία
    • Πωλήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Γυναίκα και Ασφάλιση
    • Αγγελίες
    • Λεξικό
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • Σύνταξη
    • Υγεία
    • Περιουσία
    • Αυτοκίνητο
    • Bancassurance
    • Τραπεζικά
    • Λοιποί Κλάδοι
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡA
    • Ασφαλιστικές Εταιρείες
    • Θεσμικοί Φορείς
      • Ενώσεις - Σύλλογοι - Οργανισμοί - Διεύθυνση Εποπτείας
      • Διεθνείς Οργανισμοί
    • Φορείς Υγείας
    • Νομοθεσία
    • Μελέτες / Στατιστικά
    • Οικονομικά Αποτελέσματα
    • Άλλοι φορείς
      • Επιμελητήρια
      • ΕΦΚΑ - Ασφαλιστικά Ταμεία
      • Εφορίες
      • ΟΤΑ
      • Υπουργεία
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • Άρθρα
    • Αρθρογράφοι
    • Βήμα Αναγνωστών
    • Ψηφοφορίες
  • Αρχική
  • Ασφαλιστικές Ειδήσεις
  • Ιδιωτική Ασφάλιση

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦAΛΙΣΗ

Η Interamerican για την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας - Αξίζει να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή!
Nextdeal newsroom
Nextdeal newsroom,
20/6/2023 - 10:16
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Η Interamerican για την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας - Αξίζει να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτή!

Nextdeal newsroom, 20/6/2023
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed, σε συνεργασία με την Interamerican

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο μας θα δούμε:

  • Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο “βιώσιμη γαστρονομία”;
  • Γιατί είναι τόσο σημαντική ώστε να έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα;
  • Πώς συνδέεται η βιώσιμη γαστρονομία με τη Μεσογειακή Διατροφή;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να “αγκαλιάσουμε” το concept της βιώσιμης γαστρονομίας;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή…

Επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι η πρώτη φορά που έρχεστε αντιμέτωποι με τον όρο “βιώσιμη γαστρονομία”, ας ξεκινήσουμε εξηγώντας το νόημά του. Για να το κάνουμε αυτό θα “σπάσουμε” τον όρο στα επιμέρους τμήματά του.

Τι είναι, λοιπόν, η γαστρονομία; Αν καλούμασταν να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση λίγες δεκαετίες πριν, θα λέγαμε πως η γαστρονομία αποτελεί την τέχνη που κρύβει μέσα της την επιλογή, την παρασκευή, το σερβίρισμα και εν τέλει την απόλαυση εκλεκτών τροφών. Το concept της γαστρονομίας ήταν συνδεδεμένο με ακριβά εστιατόρια, gourmet πιάτα, κορυφαίους chef κ.ο.κ. Στις μέρες μας, όμως, η έννοια της γαστρονομίας έχει αλλάξει και έχει διευρυνθεί σημαντικά. Θα λέγαμε, λοιπόν, πως πλέον στο φάσμα της γαστρονομίας συναντιούνται ο πολιτισμός, η κοινωνία, η οικονομία- φυσικά πάντα με επίκεντρο το φαγητό.

Όσο για τη βιωσιμότητα, είναι ένας όρος που περιλαμβάνει έννοιες όπως “διατηρώ”, “υποστηρίζω”, “διαρκώ”. Αν θέλαμε να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, θα λέγαμε πως εξετάζει τους τρόπους διεξαγωγής κάποιων διαδικασιών με απώτερους στόχους:

την ανταπόκριση στις ανάγκες του σήμερα, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις δικές τους ανάγκες και

την ελαχιστοποίηση σπατάλης των φυσικών πόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ορίζει τη βιώσιμη γαστρονομία ως την κουζίνα που λαμβάνει υπόψη της από πού προέρχονται τα συστατικά της, πώς καλλιεργούνται τα προϊόντα και πώς φτάνουν στις αγορές και, τελικά, στα πιάτα μας.

Γιατί υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας;

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας καθιερώθηκε για να μας υπενθυμίζει πως η κατανάλωση τοπικών τροφίμων που έχουν παραχθεί με βιώσιμο τρόπο μπορεί να κάνει τη διαφορά:

  • στη διαβίωση των ανθρώπων
  • στο περιβάλλον καθώς και
  •  στις τοπικές οικονομίες.

Υπολογίζεται πως μέχρι το 2050, ο πλανήτης μας “θα έχει να ταΐσει” πάνω από 9 δις στόματα. Ωστόσο, περίπου το 1/3 του συνόλου των τροφίμων που παράγονται καταλήγουν σε απώλεια ή σπατάλη. Στην παρούσα φάση, κάνουμε χρήση των εδαφών, των δασών και των θαλασσών μας με σημαντικά μη βιώσιμους τρόπους. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να γίνουμε:

  • πιο προσεκτικοί σχετικά με το πώς χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους ως παραγωγοί αλλά και
  • πιο επιλεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουμε τα τρόφιμά μας ως καταναλωτές.

Όταν η Μεσογειακή πυραμίδα συνάντησε τη βιωσιμότητα

Στις μέρες μας η αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού και κατανάλωσης τροφίμων αποτελεί έναν από τους βασικότερους “παράγοντες πίεσης” στο φυσικό περιβάλλον. Είναι, λοιπόν, κατανοητό πως οι διατροφικές συστάσεις χρειάζεται να εξελιχθούν και να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα θρεπτικά συστατικά και την υγεία, όπως παλαιότερα, αλλά και τον περιβαλλοντικό, κοινωνικο-οικονομικό και πολιτιστικό αντίκτυπο —και συνεπώς τη βιωσιμότητα— της διατροφής.

Πριν από λίγα χρόνια, λοιπόν, παρουσιάστηκε μια νέα αναθεωρημένη έκδοση της γνωστής μας πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής που, όπως βλέπουμε στο παρακάτω σχήμα, λαμβάνει υπόψη και το κομμάτι της βιωσιμότητας.

Στη βάση της πυραμίδας βρίσκονται-ως είθισται- τα τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνονται σε μεγαλύτερη συχνότητα στην καθημερινότητά μας π.χ. λαχανικά, όσπρια. Παρατηρούμε πως πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης όπως τα πουλερικά, τα ψάρια και το αυγό βρίσκονται ψηλότερα στην πυραμίδα καθώς συστήνεται η κατανάλωσή τους σε εβδομαδιαία και όχι ημερήσια βάση. Όσο για την κορυφή της πυραμίδας, εκεί βλέπουμε τόσο ζωικά όσο και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα που συστήνεται να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά (π.χ. κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, αρτοσκευάσματα και γλυκά). Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην προτίμηση τοπικών, εποχιακών, φρέσκων και όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων.

Η βασική διαφορά της νέας πυραμίδας με την προηγούμενη έκδοσή της είναι η “τρίτη της διάσταση”, που αφορά τη βιωσιμότητα και απεικονίζει ουσιαστικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής των τροφίμων κάθε επιπέδου.

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η νέα πυραμίδα κάνει focus και στην υγεία του ανθρώπου ως μονάδα αλλά και στη συνολική ευημερία του πλανήτη.

Από τη θεωρία στην πράξη

Τώρα, λοιπόν, που αποκτήσαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την έννοια της βιώσιμης γαστρονομίας και κατανοήσαμε την αξία του, ας δούμε κάποιες συνήθειες που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας – είτε όταν τρώμε στο σπίτι μας είτε έξω.

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς

Αγοράζοντας τρόφιμα από τοπικές αγορές τροφίμων, μικρούς παραγωγούς/αγρότες/ψαράδες ή οικογενειακές επιχειρήσεις:

η διατροφή μας αποκτά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

ενισχύουμε την κοινότητα

βοηθάμε στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας.

Όταν τρώμε έξω, μια καλή ιδέα είναι να αναζητάμε πιάτα που συμπεριλαμβάνουν τοπικά προϊόντα.

Τρώμε με βάση την εποχή

Προσπαθούμε να εντάξουμε το concept της εποχικότητας τόσο όταν γεμίζουμε το καλάθι μας στη λαϊκή/στο super market όσο και όταν κάνουμε την παραγγελία μας σε κάποιο εστιατόριο. Αυτό θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που καλλιεργούνται φυσικά αλλά μπορεί σε βάθος χρόνου να αλλάξει και τη φιλοσοφία των καταστημάτων εστίασης. Ήδη αρκετά εστιατόρια έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον κατάλογό τους με βάση τα εποχιακά τρόφιμα.

Ελαχιστοποιούμε την σπατάλη τροφίμων

Είναι πολύ σημαντικό- αλλά και οικονομικό- να ξεκινήσουμε να ψωνίζουμε όσα τρόφιμα πραγματικά χρειαζόμαστε αλλά και να μαγειρεύουμε όσες μερίδες φαγητού έχουμε σκοπό όντως να καταναλώσουμε. Όσον αφορά την αγορά τροφίμων, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί τόσο με τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων όσο και με τα μεγέθη των συσκευασιών έτσι ώστε να μην καταλήξουν να μείνουν στο ράφι και στο τέλος να πεταχτούν. Όσο για τα leftovers, είναι πολύ χρήσιμο να βρούμε έξυπνους τρόπους να τα εντάξουμε π.χ. στο φαγητό της επόμενης ημέρας.

Διατηρούμε ζωντανές τις γαστρονομικές παραδόσεις

Οι πρόγονοί μας δεν είχαν πρόσβαση στους πόρους που έχουμε σήμερα, γι' αυτό βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο τι μπορούσε να τους προσφέρει η φύση. Έτσι, η παραδοσιακή κουζίνα κάθε περιοχής είναι σε πολλές περιπτώσεις συνυφασμένη με το concept της βιωσιμότητας. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές που δίνουν έμφαση σε προϊόντα της περιοχής μας αλλά και να βοηθήσουμε να περάσουν από γενιά σε γενιά.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
  • TAGS:
  • INTERAMERICAN
  • βιώσιμη ανάπτυξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • INTERAMERICAN: Ένα βήμα μπροστά, για το περιβάλλον!
    Nextdeal newsroom, 9/6/2023

    INTERAMERICAN: Ένα βήμα μπροστά, για το περιβάλλον!

  • Η Interamerican τιμά τον Ιδρυτή της, Δημήτρη Κοντομηνά!
    Nextdeal newsroom, 14/6/2023

    Η Interamerican τιμά τον Ιδρυτή της, Δημήτρη Κοντομηνά!

  • INTERAMERICAN: Η ασφάλιση υγείας καλύπτει πλήρως περιστατικά καρκίνου, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακές παθήσεις!

    INTERAMERICAN: Η ασφάλιση υγείας καλύπτει πλήρως περιστατικά καρκίνου, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακές παθήσεις!

    Προστατεύοντας την υγεία, υποχρέωσή μας είναι να αναγνωρίζουμε και να συζητάμε ζητήματα τα οποία δεν είναι ευχάριστα. Μάλιστα, είναι πρωτίστως...
    Nextdeal newsroom, 07/06/2023 - 12:40 7/6/2023
  • Η Interamerican επενδύει σταθερά στους ανθρώπους της!

    Η Interamerican επενδύει σταθερά στους ανθρώπους της!

    Η Interamerican, ένας κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός Οργανισμός συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να επενδύει στους εργαζομένους της με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα...
    Nextdeal newsroom, 02/06/2023 - 09:29 2/6/2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

CrediaBank-Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): Υποβολή αιτήματος εκταμίευσης της δεύτερης δόσης
15:38 CrediaBank-Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): Υποβολή αιτήματος εκταμίευσης της δεύτερης δόσης
  • 15:30 Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου το Ασφαλιστικό Συνέδριο 2025 της Κύπρου
  • 14:50 Οι Κινητές Ομάδες Υγείας επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα
  • 13:40 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο “Future of Insurance - Epirus Edition” - Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό γεγονός στην Ήπειρο
  • 13:20 CEOs Meeting του Ομίλου Unilink - Acrisure CEE στην Αθήνα υπό τη διοργάνωση και φιλοξενία της Mega Brokers
  • 12:50 Eurobank: Χορηγός της Τελετής Απονομής του «Βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» για έκτη συνεχή χρονιά, στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης
  • 12:45 Οι πολιτικές Μερτς και τα αντίβαρα στην απήχηση του AfD
  • 12:40 Βραβείο επιχειρηματικότητας, επιστήμης & κοινωνικής προσφοράς στην Ιουλία Τσέτη, από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς!
  • 12:15 Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης Διαμεταφορέα - Σύγχρονη απαίτηση στον κλάδο μεταφορών
  • 12:00 Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συμμετέχει στο #JobFestival 2025 «Επί το Έργον»
  • 11:55 Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα και την ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα!
  • 11:50 Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μέσω ΣΔΙΤ
  • 11:00 Μουσική και καρδιά: Επιστημονικό και μουσικό αφιέρωμα στο έργο του καρδιολόγου και συνθέτη Θανάση Δρίτσα!
  • 10:40 Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Ναι μεν αλλά...
  • 10:25 Σαν έτοιμο από καιρό το υπουργείο Υγείας…
  • 10:15 Η Ατλαντική Ένωση πραγματοποίησε επιμορφωτική ενημέρωση με θέμα την "Τεχνητή Νοημοσύνη"
  • 09:33 Αντ. Σαμαράς για ίδρυση νέου κόμματος: Θα κρίνω με ψυχραιμία. Όταν λάβω τις αποφάσεις μου, όποιες κι αν είναι αυτές, θα τις εξηγήσω στον ελληνικό λαό
  • 09:27 «Διδάγματα από την ελληνική κρίση δημόσιου χρέους»: Ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στο Ινστιτούτο Bruno Leoni στο Μιλάνο
  • 09:23 Από σήμερα έως και 5 Δεκεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης - Βήμα-βήμα η διαδικασία
  • 09:18 Πόσο απέχει από την επιτυχία ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής;
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  1. 6/11 Η Agora του Ardonagh Group εγκαινιάζει την παρουσία της στην Ελλάδα με 300 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για εξαγορές
  2. 10/11 Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Ναι μεν αλλά...
  3. 7/11 Τι σημαίνει Ασφαλιστική αξία, Ασφαλιστικό ποσό και Ασφαλιστική υποκατάσταση;
  4. 5/11 Η αγαθή σκιά που άφησε ένας άνθρωπος
  5. 7/11 Συνάντηση Philippe Donnet με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ για την κλιματική ανθεκτικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα
  6. 4/11 Η διπλωματία της ενέργειας αποδίδει, τα «γαλάζια» πυρά κατά Σκλήκα, ο «νέος ΟΤΕ», η «ψήφος» στην Eurobank και η ενίσχυση της Alpha στην Κύπρο
  7. 4/11 87.026 οχήματα χωρίς ασφάλιση και τέλη κυκλοφορίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

  • Dr Sgda

    Το κράτος δίνει στα διαγνωστικά κέντρα 60% λιγότερα από αυτά που λέει πάνω ένα τιμολόγιο που υποθετικά πρέπει να πληρώσει. Το τιμολόγιο αυτό έχει βγει με τιμές του 1991 +κάποια αύξηση δηλαδή με...

    ΕΟΠΥΥ: Καταγγελίες για διαγνωστικά κέντρα που ζητούν πρόσθετες χρεώσεις από ασφαλισμένους  · 1 week ago

  • ELENH ELENITIDA

    Δεν αναφέρονται οι ΗΠΑ, για τις πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Μάρσαλ, η Μεγάλη Βρετανία επίσης και ποιος ξέρει πόσες άλλες επίσης διεφθαρμένες χώρες (κυβερνήσεις) που νομίζουν ότι ο πλανήτης τους...

    Περιθωριακές ζωές στις ζώνες των πυρηνικών δοκιμών  · 2 weeks ago

  • Γιάννης Περιστέρης

    Αγαπητέ Ευάγγελε Γ. Σπύρου και φίλε Ψάξε λίγο αυτά που ΔΕΝ αναφέρει το συνοπτικό CV του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου στην τελευταία του παράγραφο (Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε μεγάλους...

    Η αξιοπρέπεια του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου  · 1 month ago

  • Leonard

    Α κίνδυνος η θραύση για αυτό καλύπτει από οποιαδήποτε αιτία. Η μικτη σωστά δεν το καλύπτει αλλά δυστυχώς

    Καλύπτουν τα συμβόλαια αυτοκινήτων την πτώση…μπαλκονιού;  · 1 month ago

  • Asfalistakos

    Η εταιρία θα απαιτήσει την επανείσπραξη, με επιτυχία, μόνο αν το κακούργημα είναι σε Αιτιώδη συνάφεια με το ατύχημα . Παρακαλώ διορθωστε με, η να διορθώσουμε το άρθρο.

    Περίπτωση Μπισμπίκη: Το ασφαλιστικό σκέλος και τι προβλέπει ο ΚΟΚ και ο νόμος για εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος  · 1 month ago

Config Page Gr

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 3, 10557
Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3229394 Fax: 210 3257074 Email: info@nextdeal.gr

NEWSLETTER

Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • YouTube

QUICK LINKS

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2018 Nextdeal.gr

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Newsletter
  • Like Us on
    Facebook

  • Follow Us on
    Twitter

  • Follow Us on
    Instagram

  • Follow Us on
    LinkedIn

  • Subscribe on
    YouYube

loading