Ηλίας Προβόπουλος, 26/2/2021 - 09:05 facebook twitter linkedin Αραρίσκοντας Ηλίας Προβόπουλος: Ο Φιλάρετος διδάσκει οικιακή οικονομία Ηλίας Προβόπουλος, 26/2/2021 facebook twitter linkedin Οι συνέπειες της πανδημίας είναι πολλές, οι περισσότερες αρνητικές που αν το μέγεθός τους δεν εκτιμάτε ακόμη πλήρως, σύντομα θα κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για όσες χαρακτηρίζουμε θετικές, καθώς με την ταχύτητα που επιβλήθηκαν και τις αποδέχτηκε ο κόσμος, δεν είναι αποτέλεσμα μιας ωρίμανσης αλλά της ανάγκης... Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τον κόσμο, ήταν η επιβίωση στην καραντίνα που έμπαινε ο καθένας, στο σπίτι ή αλλού και κυρίως η διατροφή για την οποία έπρεπε να βγαίνει τουλάχιστον μια φορά την ημέρα στα μαγαζιά να προμηθευτεί διάφορα αγαθά, νωπά ή διατηρημένα όπως και άλλα προϊόντα καθημερινής καθαριότητας και νοικοκυριού. Ασφαλώς και στα περισσότερα σπίτια, λειτουργεί ακόμη η πρόνοια για την προμήθεια των αναγκαίων για κάποιες ημέρες αλλά μπροστά στο άγνωστο βάθος της προβλέψεων, όπως και αποδείχθηκε της ασφαλούς εξόδου από το σπίτι και την επιστροφή στην κανονικότητα, πολλοί άρχισαν να σκέφτονται τα παλιά χρόνια που η πρόβλεψη για αυτά, ήταν η προτεραιότητα κάθε νοικοκυριού και με κάθε τρόπο φρόντιζε να έχει στοιχειώδη επάρκεια. Πως το κατάφερνε αυτό; Μα χάρη στην πείρα που κληρονομούσαν από τις παλαιότερες γενιές και τις γνώσεις που αποκτούσαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας και φυσικά στην φιλοτιμία που διέκρινε τις νοικοκυρές αλλά και τους νοικοκυραίους. Δεν μιλάμε για τα πολύ παλιά χρόνια, δυο - τρεις δεκαετίες πίσω αν δούμε θα θυμηθούμε πως η μέριμνα για την επάρκεια ορισμένων αγαθών και η συντήρησή τους ήταν βασικό μέλημα κάθε νοικοκυριού και η διάθεση αυτή ατόνησε με την εξάπλωση των ψυγείων και άλλων μεθόδων που εξαρτώνται από τον ηλεκτρισμό! Ασφαλώς και επρόκειτο για ένα τεράστιο βήμα της κοινωνίας αλλά με την πάροδο των ετών διαπιστώθηκε πως δεν ήταν πανάκεια και κατά κάποιο τρόπο η διατήρηση αυτή είναι ακριβή και βεβαίως και ανθυγιεινή. Αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης ήταν η στροφή πολλών στις παλιές παραδοσιακές πρακτικές επεξεργασίας των πρωτογενών υλικών (φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια) στην εποχή της αφθονίας τους ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα σύνθετα προϊόντα και να αποθηκευτούν για μακροχρόνια χρήση, όπως έκαναν και κάνουν ακόμη σε πολλά χωριά, ακόμα και σε πόλεις τα νοικοκυριά που καλλιεργούν μια άλλη αντίληψη για τη ζωή. Ενώ όμως προβλήθηκε η διάθεση για κάτι τέτοιο η υλοποίησή τους δεν φαίνονταν και εύκολη για μια σειρά λόγων και κυρίως στην έλλειψη πείρας και των ελλιπών γνώσεων εξαιτίας της μακροχρόνιας συνήθειας της προμήθειας τροφίμων που τις προδιαγραφές, τα υλικά συντήρησης και το χρόνο διατήρησής τους έβαζαν οι βιομηχανίες και όχι πάντα φανερό τρόπο και με τρόπους ή στοιχεία που η δημοσιοποίησή τους δεν θα ενθουσίαζε κανέναν. Αυτά βέβαια δεν ήταν ανάγκη να έρθει ο Covid - 19 και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του να έρθουν στην επικαιρότητα. Πάντα συζητιόνταν αλλά η ευκολίες που μας παρείχε ο τρόπος ζωής μας πριν την πανδημία δεν άφηναν πολλά περιθώρια για μια αναθεώρηση και αλλαγής των προτεραιοτήτων που επικρατούσαν. Στην προσπάθεια αυτή έρχεται ο Φιλάρετος Ψημμένος, τροφοσυλλέκτης, καλλιεργητής σπιτικού περιβολιού και ιδιοκτήτης του ξενώνα ΑΜΑΝΙΤΑ στην Τσαγκαράδα του Πηλίου και ξεκινάει σήμερα ένα δικτυακό εργαστήριο που σκοπό έχει να μεταφέρει γνώσεις για υγιεινές λύσεις διατροφής με οικονομία χρόνου και χρήματος. Τελικός στόχος η δημιουργία σπιτικών προϊόντων που θα δίνουν εύκολες καθημερινές διατροφικές λύσεις, θα έχουν χαμηλό κόστος και θα είναι υγιεινά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Όλα αυτά αντλώντας από την παράδοση, για τις ανάγκες του σήμερα και χρησιμοποιώντας τις πρώτες ύλες την εποχή της αφθονίας τους, που είναι πιο νόστιμες & φτηνές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε σπιτικούς μάγειρες/ρισες με ανησυχίες, κατόχους σπιτικού μπαξέ/ κτήματος και σε όσους θέλουν να είναι δημιουργικοί & χρήσιμοι στην οικογένειά τους. Χωρίζεται δε σε δυο ενότητες. Α: Φρούτα & Λαχανικά: Τρόποι συντήρησης (γενικά), κατάψυξη, αποξήρανση, συντήρηση με ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, λάδι, αλκοόλ, με θερμότητα, με ζύμωση. Β ενότητα: Ζωικές τροφές Εισαγωγή -Τρόποι συντήρησης & επεξεργασίας( γενικά), γαλακτοκομικά – τραχανάς, σπιτική τυροκόμιση, κρέατα και αλλαντοποίηση, ψάρια και πάστωμα. Πληροφορίες: - Τηλ. 2421023099 - email: [email protected] Για δηλώσεις συμμετοχής, στον σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/pos_sintiro_tis_trofes Ο Φιλάρετος Ψημμένος έχει σπουδάσει οικονομικά και έχει επιμορφωθεί στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών σε μελισσοκομία, αρωματικά φυτά και αγροβιοτεχνίες. Έχει γράψει το βιβλίο "οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου", με ιστορίες και συνταγές. Για μια δεκαετία παράγει και διακινεί τις πηλιορείτικες νοστιμιές «ΑΜΑΝΙΤΑ» συντηρώντας σε βαζάκια τη φρεσκάδα του Πηλίου. Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεγάλη Κάψη της Δυτικής Φθιώτιδας. Έγινε δημοσιογράφος και εργάστηκε επί πολλά χρόνια και αποκλειστικά στις εφημερίδες, κυρίως στην «Ελευθεροτυπία» από τις στήλες της οποίας οργάνωσε και προέβαλλε μια ειδική αρθρογραφία με τον τίτλο «Μικρές Πατρίδες» για την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της καθώς και για την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζει να γράφει και να δημοσιεύει φωτογραφίες με την ίδια θεματογραφία στο actimon.blogspot.com ενώ εκδίδει και βιβλία που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία. *Αραρίσκω = Συνάπτω, συνδέω, προσαρμόζω Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Ηλίας Προβόπουλος, 20/05/2025 - 09:03 Πως αντιμετωπίσθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο το 1914
Ηλίας Προβόπουλος, 19/05/2025 - 09:22 Γιατί καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας
Έως τις 22 Μαΐου η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Αγρίνιο Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η προσφυγική Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου υποδέχθηκαν... Ηλίας Προβόπουλος, 19/05/2025 - 09:09
Ηλίας Προβόπουλος: Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά στη δημοτική παράδοση Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν... Ηλίας Προβόπουλος, 19/05/2025 - 09:02
Ηλίας Προβόπουλος: Το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» στη «Μεικτή ποδηλατάδα-Special Olympics» Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Νομού Αιτωλ/νίας, Μεσολόγγι-Αγρίνιο, για άτομα με νοητική αναπηρία, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, συμμετείχε σε μια... Ηλίας Προβόπουλος, 16/05/2025 - 09:22
Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου «ζωντάνεψαν»την αρχαία Πλευρώνα Στην καρδιά της άνοιξης, στο θέατρο της αρχαίας Πλευρώνας, μαθητές του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου έγιναν μύθοι, στήνοντας μια παράσταση-γιορτή για... Ηλίας Προβόπουλος, 16/05/2025 - 09:11
Ηλίας Προβόπουλος: Ο θεσμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το... Ηλίας Προβόπουλος, 16/05/2025 - 09:01
Tου Οσίου Θεοδώρου του Ηγιασμένου Σήμερα, Παρασκευή 16 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025 τιμάται η μνήμη των Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού και των... Ηλίας Προβόπουλος, 16/05/2025 - 08:55