close
Αρχική
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Ιδιωτική Ασφάλιση
    • Κοινωνική Ασφάλιση
    • Επαγγελματικά Ταμεία
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • Υγεία
    • Αυτοκίνητο
    • Οικονομία
    • Τράπεζες
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Bancassurance
    • Διεθνή
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Καταναλωτικά Νέα
    • Αθλητικά
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
    • Διαμεσολάβηση
    • Ασφαλιστικά Γραφεία
    • Πωλήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Γυναίκα και Ασφάλιση
    • Αγγελίες
    • Λεξικό
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • Σύνταξη
    • Υγεία
    • Περιουσία
    • Αυτοκίνητο
    • Bancassurance
    • Τραπεζικά
    • Λοιποί Κλάδοι
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡA
    • Ασφαλιστικές Εταιρείες
    • Θεσμικοί Φορείς
      • Ενώσεις - Σύλλογοι - Οργανισμοί - Διεύθυνση Εποπτείας
      • Διεθνείς Οργανισμοί
    • Φορείς Υγείας
    • Νομοθεσία
    • Μελέτες / Στατιστικά
    • Οικονομικά Αποτελέσματα
    • Άλλοι φορείς
      • Επιμελητήρια
      • ΕΦΚΑ - Ασφαλιστικά Ταμεία
      • Εφορίες
      • ΟΤΑ
      • Υπουργεία
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • Άρθρα
    • Αρθρογράφοι
    • Βήμα Αναγνωστών
    • Ψηφοφορίες
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Υγεία

ΥΓΕΙΑ

«Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνω;» απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
,
8/12/2021 - 14:41
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

«Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνω;» απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

, 8/12/2021
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Η διατροφή μας  πρέπει να είναι όχι μόνο ποιοτική αλλά και ασφαλής. Καλό είναι να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι, για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, δηλαδή νοσημάτων που προκαλούνται στον άνθρωπο από την κατανάλωση τροφίμων ή νερού. Τα νοσήματα αυτά προκαλούνται από μικροοργανισμούς , όπως σαλμονέλα, λιστέρια που έχουν επιμολύνει το φαγητό. Συνήθως εκδηλώνονται με διάρροιες, εμέτους ή κοιλιακό πόνο και ίσως και πυρετό. Τα τροφιμογενή νοσήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους. 

 

Τι πρέπει να κάνω για να είναι το τρόφιμο που καταναλώνω ασφαλές;

  • Μην αγοράζετε τρόφιμα με ελαττωματική συσκευασία, πχ χτυπημένες κονσέρβες ή φουσκωμένες συσκευασίες γάλακτος ή χυμών.
  • Να διαβάζετε πάντα την ημερομηνία λήξης στις ετικέτες τροφίμων.
  • Αγοράστε από το σουπερμάρκετ τελευταία τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη και τακτοποιήστε τα πρώτα όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
  • Μην πλένετε ποτέ το κοτόπουλο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαλμονέλωσης.
  • Πιάνουμε τα πουλερικά και τα κρέατα με γάντια πριν τα βάλουμε στον φούρνο ή στην κατσαρόλα να μαγειρευτούν ή εναλλακτικά πλένουμε καλά τα χέρια πριν πιάσουμε τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Μέσα στο ψυγείο βάζουμε στο πιο χαμηλό ράφι το κρέας που ξεπαγώνουμε, ώστε να μη στάξουν αίματα και υγρά σε άλλα τρόφιμα και πιο πάνω τις κλειστές συσκευασίες πχ με το γάλα, τα τυριά και τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Όταν μαγειρευτεί το φαγητό μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για 2 ως 5 ώρες. Μετά πρέπει να μπει στη συντήρηση, ώστε να είναι μικρός ο αριθμός των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται. Έχουν παρατηρηθεί τροφικές δηλητηριάσεις σε ανθρώπους που κατανάλωσαν ρύζι ξεχασμένο πολλές ώρες στον πάγκο της κουζίνας. 
  • Κρατάμε σωστή ψύξη στο ψυγείο (περίπου 2 βαθμούς) και στην κατάψυξη (-17 βαθμούς). 
  • Ξεπαγώνουμε σωστά τα κρέατα και τα ψάρια, βάζοντάς τα από την κατάψυξη στη συντήρηση από την προηγούμενη μέρα και δεν τα αφήνουμε από την κατάψυξη πάνω στον πάγκο της κουζίνας, εκτός ψύξης, για πολλές ώρες, καθώς η τακτική αυτή του απότομου ξεπαγώματος ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. 

Τι πρέπει να προσέχω στο μαγείρεμα – προετοιμασία γευμάτων;

 

  • Αποφύγετε το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μπορεί να σχηματιστεί στα αμυλούχα τρόφιμα, πχ στις πατάτες,  μια τοξική ουσία που λέγεται ακρυλαμίδιο. Γι αυτό αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο πχ πίτσας, μπισκότων, ψωμιού κλπ. Καλό είναι να ψήνετε στον φούρνο σε θερμοκρασία ως 200 βαθμούς. Όσον αφορά στο τηγάνισμα, καλό είναι να γίνεται κι αυτό σε χαμηλές όσο γίνεται θερμοκρασίες και προσέχουμε να μη σκουρύνουν πολύ, μη μαυρίσουν οι πατάτες. Με τις πρακτικές αυτές περιορίζετε τη συγκέντρωση ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. 
  •  Όσον αφορά στο ψήσιμο στα κάρβουνα, θέλει προσοχή, γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, παράγονται καρκινογόνες ουσίες (οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες), ειδικά όταν «φουντώνει» η φλόγα. Καλό είναι να μαρινάρετε τα κρέατα πριν τα βάλετε στα κάρβουνα, να ψήνετε σε όσο γίνεται χαμηλή θερμοκρασία χωρίς ξεσπάσματα φλόγας και φυσικά να μην παραψήνετε το κρέας. Το καμμένο κρέας είναι πλούσιο σε ετεροκυκλικές αμίνες συγκριτικά με το λιγότερο ψημένο και άρα μη ασφαλές.

 


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου - Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
  • TAGS:
  • τρόφιμα
  • ασφαλή
  • σαλμονέλα λιστέρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • «Πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;» - Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!
    , 7/12/2021

    «Πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;» - Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

  • «Έχω υπέρταση… Μπορώ να τρώω πορτοκάλια;»
    , 6/12/2021

    «Έχω υπέρταση… Μπορώ να τρώω πορτοκάλια;»

  • Πώς να τρέφεται το παιδί μου για να μην αρρωσταίνει;

    Πώς να τρέφεται το παιδί μου για να μην αρρωσταίνει;

    Η σωστή διατροφή παρέχει επάρκεια θρεπτικών συστατικών στο παιδί και το θωρακίζει ενάντια στις ιώσεις.  Τα αμυλούχα τρόφιμα δίνουν στο σώμα...
    02/12/2021 - 16:03 2/12/2021
  • Πώς να αυξήσεις το σίδηρό σου συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

    Πώς να αυξήσεις το σίδηρό σου συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

    H αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμογλοβίνης. Παρέχεται στον...
    02/11/2021 - 14:14 2/11/2021

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

Ιδιωτικά θεραπευτήρια σε όλη την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με ιστορικά παραγωγικά ρεκόρ γιόρτασαν οι πρωταγωνιστές της Interamerican που επιτυχώς επεκτείνεται και εκτός Ελλάδος! (Δείτε βίντεο και φωτογραφίες)
16:20 Με ιστορικά παραγωγικά ρεκόρ γιόρτασαν οι πρωταγωνιστές της Interamerican που επιτυχώς επεκτείνεται και εκτός Ελλάδος! (Δείτε βίντεο και φωτογραφίες)
  • 15:25 Κ. Χατζηδάκης: Οι 5 προτεραιότητες για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας
  • 15:21 Στρατηγική επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
  • 14:35 Η ERB Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
  • 14:19 Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη!
  • 13:44 1 Platinum, 1 Gold και 1 Bronze βραβείo για το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στα Education Leaders Awards 2025
  • 13:40 Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ πληρωμή του clawback σε 12 δόσεις και για τους γιατρούς που δεν υπέβαλλαν σχετικό αίτημα
  • 12:27 Η Πειραιώς Αναγνωρίζεται ως Best Performing Bank στην Ελλάδα στις Κατατάξεις του περιοδικού The Banker για το 2025
  • 12:10 Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου: «ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ - έργα και ημέρες»
  • 11:36 Σε πρώτο πλάνο ξανά το μεταναστευτικό - Σε συναγερμό Ελλάδα και Ε.Ε.
  • 10:50 Επείγουσα ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τον καύσωνα - Τι να προσέχετε!
  • 09:56 Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου στο Ertnews για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
  • 09:50 Άρης Πλαστήρας (ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας»): Η συμβολή της φθορίζουσας αγγειογραφίας στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική!
  • 09:44 Καλά τα νέα για τους πελάτες μετοχικών προϊόντων Unit Linked που επενδύουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο!
  • 09:40 Το δημοψήφισμα και ο «σοφός» Κουτσούμπας, η «ομπρέλα» του Γιάνη, οι θιασώτες της δραχμής, όταν η Κρήτη έφτασε στη…Σαντορίνη και η λύση - «ψίχουλα» για τους «Ελβετούς»
  • 09:30 Καλαμάτα 80 - Affidea: Νέα Εποχή για την Ιστορική Ομάδα Βόλεϊ της Καλαμάτας
  • 09:22 Πλαγίως: Όταν τα δύο rebranding συναντώνται
  • 09:17 Tα ΓΑΚ στη γενέτειρα του ιδρυτή τους Γ. Βλαχογιάννη
  • 09:12 Ένας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής μοιράζεται μαζί μας μυστικά επιτυχίας και αλήθειες - Τι είπε ο κ. Χ. Χρυσολόγου της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • 09:06 Χρήστος Ζερεφός: Ανυπολόγιστο το κόστος της κλιματικής αλλαγής
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  1. 1/7 Οργανωτικές αλλαγές στην Allianz
  2. 3/7 Η «βόμβα» των 645 δισ. και η…σιωπή του Γ. Παπανδρέου, ο γερμανικός φόβος και το γαλλικό «όχι», το χαμηλό 17 ετών της ανεργίας, το ιστορικό δημιουργίας θέσεων εργασίας και η πρώτη δημοσκόπηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. 2/7 Όχημα αντικατάστασης και τεχνική βοήθεια στο σπίτι ετοιμάζει η INTERAMERICAN Βοηθείας (βίντεο)
  4. 4/7 Τρεις άνθρωποι σημαντικοί με καλές ελπίδες στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών με ιδιωτικά νοσοκομεία
  5. 2/7 Nέος διευθύνων σύμβουλος στην Ημιθέα o Νίκος Παπαδημητρίου
  6. 3/7 Προσέφυγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Εθνική Τράπεζα για την Εθνική Ασφαλιστική
  7. 3/7 Επιθεώρηση Γ. Φουφόπουλου: Με σύνθημα «Όταν Κοιτάς Από Ψηλά» βράβευσε τους καλύτερους παρουσία επιφανών πολιτικών και ανώτατων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς (βίντεο)

Config Page Gr

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 3, 10557
Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3229394 Fax: 210 3257074 Email: [email protected]

NEWSLETTER

Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • YouTube

QUICK LINKS

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2018 Nextdeal.gr

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Newsletter
  • Like Us on
    Facebook

  • Follow Us on
    Twitter

  • Follow Us on
    Instagram

  • Follow Us on
    LinkedIn

  • Subscribe on
    YouYube