Οδηγία IDD. Εφαρμογή από τέλη Φεβρουαρίου 2018. Έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το σύνολο της Ελληνικής αγοράς γι’ αυτή;

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-01-2018

Εκπαίδευση

Δημοσίευση: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 11:41

Οδηγία IDD. Εφαρμογή από τέλη Φεβρουαρίου 2018. Έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το σύνολο της Ελληνικής αγοράς γι’ αυτή;

Κώστας Παπαϊωάννου
   

Σύμφωνα με το άρθρο 42 της οδηγίας IDD, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν θέσει σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς αυτή έως τις 23 Φεβρουαρίου 2018.

Η οδηγία IDD (Οδηγία (ΕΕ) 2016/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2016) σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων απαρτίζεται από 46 άρθρα και 2 παραρτήματα και διαφοροποιεί αρκετά την ήδη ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4364/2106) σε σημαντικά ζητήματα. 

Η οδηγία αυτή αφορά όλα τα κανάλια διαμεσολάβησης συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις (καταργείται η εξαίρεση του άρθρου 2 του Π.Δ. 190/2006 ), τα online/direct κανάλια διαμεσολάβησης, τις τράπεζες (bancassurance) και επιφέρει αλλαγές (μεταξύ άλλων) στα εξής ζητήματα:

• Στην ανάληψη κινδύνων, όσο και στην άσκηση ασφαλιστικών δραστηριοτήτων,
• θέτει αυστηρότερους κανόνες προστασίας καταναλωτών,
• θέτει υψηλότερα πρότυπα που αφορούν το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου,
• καθορίζει νέες και πληρέστερες εκπαιδευτικές προδιαγραφές στο σύνολο των εμπλεκομένων (διοικητικών και διαμεσολαβητών),
• θεσπίζει ενιαίο φορέα πληροφόρησης που θα επιτρέπει πρόσβαση στα μητρώα των Διαμεσολαβητών (ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιέχει ένα αρχείο για κάθε ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό διαμεσολαβητή) και
• επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα που θα αποφασίζονται από τις εποπτικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις, τα οποία θα είναι αρκετά υψηλά, ώστε να αντισταθμίζουν πραγματικά ή δυνητικά κέρδη και θα λειτουργούν αποτρεπτικά ακόμη και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους.

Επειδή η καλοκαιρινή ραστώνη έληξε και οδεύουμε προς το τέλος Σεπτεμβρίου και κατ’ επέκταση απομένουν μόνο πέντε μήνες για την ώρα της αλήθειας και επειδή όπως μαθαίνω ακόμα γίνονται προσπάθειες για οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ενημέρωσης των εμπλεκομένων σχετικά με την οδηγία IDD, αναρωτιέμαι, τουλάχιστον σε διοικητικό επίπεδο οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι έτοιμες να την εφαρμόσουν και να ενημερώσουν σχετικά, τόσο τα δίκτυά τους, όσο και τους πελάτες τους;


Κώστας Παπαϊωάννου είναι εξειδικευμένος εκπαιδευτής ασφαλιστικών και τραπεζικών θεμάτων, με πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία και προσανατολισμό στη διαχείριση τεχνικών, χρηματοοικονομικών και διοικητικών αντικειμένων.

Έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις εκπαίδευσης, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά (Interamerican, ING (N-N), Allianz, ERGO και Τράπεζα Πειραιώς).

Συνεργάζεται με το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, την ΕΕΔΕ και άλλους οργανισμούς, ως πιστοποιημένος εισηγητής. Έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα (παρουσιάσεις και εκτενείς εκπαιδευτικές σημειώσεις) για όλες τις βαθμίδες ασφαλιστικής και τραπεζικής πιστοποίησης.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου