Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 - 11:34 facebook twitter linkedin Ποια είναι η διατροφική αξία των πασχαλινών εδεσμάτων; Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 facebook twitter linkedin Οβελίας: Πλούσιο σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες: Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες. Τα πιο άπαχα τμήματά του είναι το μπούτι. Στην πέτσα περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα Ενδυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Κατσικάκι: Διαιτητική επιλογή: το κατσίκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες). Πλούσιο σε συνένζυμο Q10: η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης ουσίας μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Πλούσιο σε L-καρνιτίνη: Ο ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του κυττάρου όπου μπορούν τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά του αποθηκευμένου λίπους να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού, ο οποίος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το αρνί και το κατσίκι. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C εξουδετερώνονται οι καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Μαγειρίτσα: Πλούσια σε θερμίδες: Τα συκωτάκια και τα εντόσθια είναι υψηλή πηγή λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της μαγειρίτσας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 520 θερμίδες. Διευκολύνει το πεπτικό σύστημα: η μαγειρίτσα με τα χόρτα που προσθέτουμε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις από τη νηστεία της σαρακοστής, χάρη στον άνηθο που περιέχει βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τους κολικούς. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: η προσθήκη ελαιόλαδου και κρεμμυδιού στη μαγειρίτσα προσδίδει αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από καρδιαγγειακά, υπέρταση και φλεγμονές. Τονώνει το ανοσοποιητικό: το δίδυμο κρεμμύδι – λεμόνι βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει τα κρυολογήματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τσουρέκι: Το τσουρέκι σας παρέχει 255 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 12 γραμμάρια ολικού λίπους ανά 100 γραμμάρια τσουρέκι. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Το τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ, MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής διευθύντριας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 05/12/2025 - 09:00 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 10 βασικές συμβουλές για προστασία κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων
Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 15:18 Roche Diagnostics Hellas: Οι ψηφιακές διαγνωστικές λύσεις ενισχύουν την πρόληψη και επιταχύνουν τη διάγνωση!
Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 15:00 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία γιορτάζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Βραβείο στην Chiesi Hellas για την ταινία-μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις Το ταξίδι της «Rare Land» συνεχίζεται με την πρόσφατη βράβευσή της στο θεσμό «Bravo Sustainability Dialogue & Awards 2025». Η ταινία μικρού μήκους της Chiesi για... Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 14:48
Τρία Βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025 Μεγάλες διακρίσεις απέσπασε και φέτος το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025, τα βραβεία-θεσμό που αναδεικνύουν και βραβεύουν τις βέλτιστες πρακτικές... Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 09:52
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το 2025 ήταν χειρότερο για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες/ ή και σπάνιες παθήσεις - 3η Δεκέμβρη 2025 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Είναι γεγονός: Το 2025 ήταν χειρότερο από το 2024 για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες/ ή και σπάνιες παθήσεις και... Άρης Μπερζοβίτης, 03/12/2025 - 11:54
Gilead Sciences: Το πραγματικό εμπόδιο δεν είναι ο HIV αλλά οι προκαταλήψεις γύρω του! Η καμπάνια της Gilead Sciences για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον... Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 12:28
Novartis Hellas: Βραβείο για την καμπάνια «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» Novartis Hellas: Bronze διάκριση στα Healthcare Business Awards 2025 για την καμπάνια «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» Η Novartis Hellas τιμήθηκε με το... Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 11:43
Βασίλειος Σιούλας (ΜΗΤΕΡΑ): Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα περιεγχειρητικής φροντίδας ασθενών! Με όραμα την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών και αρωγό την αιχμή της τεχνολογίας, ο Δρ. Βασίλειος Σιούλας Διευθυντής της Α΄... Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 11:39