Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 - 11:34 facebook twitter linkedin Ποια είναι η διατροφική αξία των πασχαλινών εδεσμάτων; Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 facebook twitter linkedin Οβελίας: Πλούσιο σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες: Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες. Τα πιο άπαχα τμήματά του είναι το μπούτι. Στην πέτσα περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα Ενδυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Κατσικάκι: Διαιτητική επιλογή: το κατσίκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες). Πλούσιο σε συνένζυμο Q10: η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης ουσίας μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Πλούσιο σε L-καρνιτίνη: Ο ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του κυττάρου όπου μπορούν τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά του αποθηκευμένου λίπους να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού, ο οποίος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το αρνί και το κατσίκι. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C εξουδετερώνονται οι καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Μαγειρίτσα: Πλούσια σε θερμίδες: Τα συκωτάκια και τα εντόσθια είναι υψηλή πηγή λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της μαγειρίτσας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 520 θερμίδες. Διευκολύνει το πεπτικό σύστημα: η μαγειρίτσα με τα χόρτα που προσθέτουμε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις από τη νηστεία της σαρακοστής, χάρη στον άνηθο που περιέχει βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τους κολικούς. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: η προσθήκη ελαιόλαδου και κρεμμυδιού στη μαγειρίτσα προσδίδει αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από καρδιαγγειακά, υπέρταση και φλεγμονές. Τονώνει το ανοσοποιητικό: το δίδυμο κρεμμύδι – λεμόνι βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει τα κρυολογήματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τσουρέκι: Το τσουρέκι σας παρέχει 255 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 12 γραμμάρια ολικού λίπους ανά 100 γραμμάρια τσουρέκι. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Το τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ, MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής διευθύντριας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 17/07/2025 - 15:25 Ξεκινάει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα - Τι αλλάζει στη φροντίδα των ασθενών!
Άρης Μπερζοβίτης, 16/07/2025 - 14:25 Αριστείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Ιουλία Τσέτη - Στα βραβεία του ελληνικού επιχειρείν «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»
Άρης Μπερζοβίτης, 16/07/2025 - 13:15 Χρήστος Γεωργόπουλος: «Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα - Δεν θεραπεύουμε μόνον τη νόσο. Στεκόμαστε δίπλα στον άνθρωπο»!
Άρης Μπερζοβίτης, 16/07/2025 - 12:08 Η Άννα Παπακοσμοπούλου νέα Head of Communications & Patient Advocacy στη Novartis Hellas!
Η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη νέα γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη είναι η νέα γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας μετά την... Άρης Μπερζοβίτης, 15/07/2025 - 13:04
Επείγουσα ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τον καύσωνα - Τι να προσέχετε! Η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ σε επείγουσα ανακοίνωση της για τον καύσωνα επισημαίνει τα εξής: Τα τελευταία χρόνια,... Άρης Μπερζοβίτης, 07/07/2025 - 10:50
Πιστοποίηση ποιότητας και ψηφιακός μετασχηματισμός όλων των υπηρεσιών του ΠΙΣ Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αξιολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με επιτυχία αναφορικά με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, το οποίο έχει εγκαταστήσει πριν ένα... Άρης Μπερζοβίτης, 02/07/2025 - 10:30
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας – ν. 4994/2022! Ο νόμος για την προσβασιμότητα τέθηκε σε ισχύ: τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι προσβάσιμα! Η 28η Ιουνίου 2025, αποτελεί... Άρης Μπερζοβίτης, 01/07/2025 - 11:48
Γεράσιμος Κονιδάρης (ΤΑΥΦΕ): Μόνο η υποχρεωτικότητα στο ΤΑΥΦΕ εγγυάται το μέλλον για χιλιάδες εργαζομένους στο Φάρμακο! Αναδημοσίευση από το περιοδικό Health Next Generation (Τεύχος 26) Γεράσιμος Κονιδάρης, Σύμβουλος Διοίκησης και Επικοινωνίας στο ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, επίτιμος πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΔΔ Συνέντευξη... Άρης Μπερζοβίτης, 30/06/2025 - 12:37
Χρήστος Σωτηρίου (WinMedica) στο 2ο ΣΦΕΕ Summit: Εξασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για R&D! (βίντεο) Η έρευνα και η φαρμακευτική καινοτομία αποτελούν τα θεμέλια ενός σύγχρονου και βιώσιμου συστήματος υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδύσεις... Άρης Μπερζοβίτης, 30/06/2025 - 12:12