Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 - 11:34 facebook twitter linkedin Ποια είναι η διατροφική αξία των πασχαλινών εδεσμάτων; Άρης Μπερζοβίτης, 25/4/2019 facebook twitter linkedin Οβελίας: Πλούσιο σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες: Τα 100γρ αρνιού έχουν 15γρ λίπους και 375 θερμίδες. Τα πιο άπαχα τμήματά του είναι το μπούτι. Στην πέτσα περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους το οποίο είναι κορεσμένο. Η κατανάλωση κορεσμένου λίπους συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα Ενδυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Κατσικάκι: Διαιτητική επιλογή: το κατσίκι συγκριτικά με το αρνί έχει λιγότερες θερμίδες και λίπος (τα 100γρ κατσικιού έχουν 2,3γρ λίπους και 110 θερμίδες). Πλούσιο σε συνένζυμο Q10: η αντιοξειδωτική δράση της συγκεκριμένης ουσίας μειώνει την LDL – κακή χοληστερόλη, προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Πλούσιο σε L-καρνιτίνη: Ο ρόλος της είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, σε εκείνα δηλαδή τα σημεία του κυττάρου όπου μπορούν τα συγκεκριμένα αυτά συστατικά του αποθηκευμένου λίπους να διασπαστούν και να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στην ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ραντίστε το κρέας με πολύ χυμό λεμονιού, ο οποίος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από το αρνί και το κατσίκι. Επιπλέον, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C εξουδετερώνονται οι καρκινογόνες ουσίες (νιτροζαμίνες), που παράγονται από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Μαγειρίτσα: Πλούσια σε θερμίδες: Τα συκωτάκια και τα εντόσθια είναι υψηλή πηγή λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της μαγειρίτσας. Μια μερίδα μαγειρίτσα έχει περίπου 520 θερμίδες. Διευκολύνει το πεπτικό σύστημα: η μαγειρίτσα με τα χόρτα που προσθέτουμε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει τις στομαχικές ενοχλήσεις από τη νηστεία της σαρακοστής, χάρη στον άνηθο που περιέχει βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τους κολικούς. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: η προσθήκη ελαιόλαδου και κρεμμυδιού στη μαγειρίτσα προσδίδει αντιοξειδωτικά προστατεύοντας από καρδιαγγειακά, υπέρταση και φλεγμονές. Τονώνει το ανοσοποιητικό: το δίδυμο κρεμμύδι – λεμόνι βοηθά στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει τα κρυολογήματα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Τσουρέκι: Το τσουρέκι σας παρέχει 255 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και 12 γραμμάρια ολικού λίπους ανά 100 γραμμάρια τσουρέκι. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών: Το τσουρέκι περιέχει μαστίχα καθώς και ξύσμα πορτοκαλιού, εκ των οποίων και τα δύο έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελευθέρων ριζών. Περιέχει μαχλέπι & μαστίχα: Το μαχλέπι δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι και λόγω της κουμαρίνης και άλλων πικρών ουσιών που περιέχει, διαθέτει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Η μαστίχα εκτός από το μεθυστικό άρωμα της, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ, MSc Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Επιστημονικής διευθύντριας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.logodiatrofis.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 22/05/2025 - 14:07 Πως θα προστατεύσουν οι μαθητές τα μάτια τους από το πολύωρο διάβασμα για τις Πανελλαδικές!
Άρης Μπερζοβίτης, 21/05/2025 - 12:45 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV)
Άρης Μπερζοβίτης, 21/05/2025 - 12:33 Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου σε νέα άτομα: μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Αιγάλεω για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας Παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 20 Μαΐου, στο Δημαρχείο Αιγάλεω, η εκδήλωση με... Άρης Μπερζοβίτης, 20/05/2025 - 14:15
Αρθροπλαστική ισχίου: Υπάρχουν τρόποι αναβολής ή αποφυγής της; Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των επεμβάσεων για την αντικατάσταση του ισχίου τα τελευταία 10 χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού... Άρης Μπερζοβίτης, 20/05/2025 - 12:54
Εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη από την ΕΛΛΟΚ! Εκστρατεία για τον καρκίνο του προστάτη – Είμαστε μαζί σου! Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της... Άρης Μπερζοβίτης, 16/05/2025 - 15:04
1η Ημερίδα Φαρμακαποθηκών: «Διασφαλίζουμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον» Παρουσιάστηκε έρευνα που τεκμηριώνει το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα του των Φαρμακαποθηκών Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων... Άρης Μπερζοβίτης, 16/05/2025 - 14:50
ΕΟΔΥ: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα! Ξεκινά τη Δευτέρα 19 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης, η οποία πραγματοποιείται για 13η συνεχή χρονιά με στόχο την ανάδειξη της... Άρης Μπερζοβίτης, 16/05/2025 - 13:55
3 εκατ. Έλληνες (το 50% ηλικιωμένοι) έχουν υπέρταση, με το 30% να είναι αδιάγνωστοι! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την υπέρταση σε πολλές... Άρης Μπερζοβίτης, 16/05/2025 - 13:33