Nextdeal newsroom, 8/1/2015 - 09:58 facebook twitter linkedin Το αβοκάντο βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης Nextdeal newsroom, 8/1/2015 facebook twitter linkedin Η κατανάλωση ενός αβοκάντο τη μέρα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσεκτικής διατροφής με μέτρια λιπαρά, βοηθάει στη μείωση των δεικτών της χοληστερίνης στο αίμα, ιδίως των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας Πένι Κρις-Έθερτον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, αξιολόγησαν την επίπτωση των αβοκάντο στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αντικαθιστώντας σε μια ομάδα εθελοντών τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, με ακόρεστα που προέρχονταν από αβοκάντο. Στη μικρή μελέτη συμμετείχαν 45 άτομα ηλικίας 21 έως 70 ετών, που είχαν βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό και οι οποίοι κλήθηκαν να ακολουθήσουν τρεις διαφορετικές δίαιτες μείωσης της χοληστερίνης επί πέντε εβδομάδες. Η πρώτη δίαιτα περιλάμβανε χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο, η δεύτερη μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και η τρίτη μέτρια λιπαρά με ένα αβοκάντο τη μέρα. Κάθε εθελοντής ακολούθησε διαδοχικά επί πέντε εβδομάδες και τα τρία ανωτέρω είδη διατροφής. Η διατροφή που περιλάμβανε αβοκάντο καθημερινά, αποδείχτηκε ανώτερη, όσον αφορά την μείωση της χοληστερίνης. Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) ήταν 13,5 mg/dL χαμηλότερη κατά μέσο όρο σε όσους κατανάλωναν μέτρια λιπαρά σε συνδυασμό με αβοκάντο, έναντι μείωσης 8,3 σε όσους έτρωγαν μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και μείωσης 7,4 σε όσους κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο. Επιπλέον, σε όσους έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά, υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στην ολική χοληστερίνη και στα τριγλυκερίδια του αίματός τους. Η Κρις-Έθερτον επεσήμανε πως τα αβοκάντο δεν είναι μια τροφή που περιλαμβάνεται συχνά στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, όμως μπορεί να μειώσει τους καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Όπως είπε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να ενσωματώσουν το αβοκάντο στη διατροφή τους. Τα αβοκάντο μπορούν να φαγωθούν σε σαλάτες, με λαχανικά, σε σάντουιτς ή και ολόκληρα σαν τα φρούτα. Μπορεί όμως να είναι σχετικά ακριβά, ιδίως σε ορισμένες εποχές του έτους. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 20/5/2025 Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Αιγάλεω για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Συμφωνία ορόσημο για τις πανδημίες υιοθετήθηκε από τα μέλη του Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, WHO) υιοθέτησαν σήμερα μια συμφωνία ορόσημο για το πώς θα προετοιμασθούν για μελλοντικές... Nextdeal newsroom, 20/05/2025 - 12:00 20/5/2025
Boehringer Ingelheim: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος καινοτομίας και ανάπτυξης στην κλινική έρευνα Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, η Boehringer Ingelheim Ελλάς επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην προώθηση της καινοτομίας και... Nextdeal newsroom, 20/05/2025 - 11:31 20/5/2025