close
Αρχική
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Ιδιωτική Ασφάλιση
    • Κοινωνική Ασφάλιση
    • Επαγγελματικά Ταμεία
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • Υγεία
    • Αυτοκίνητο
    • Οικονομία
    • Τράπεζες
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Bancassurance
    • Διεθνή
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Καταναλωτικά Νέα
    • Αθλητικά
    • Europanext
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
    • Διαμεσολάβηση
    • Ασφαλιστικά Γραφεία
    • Πωλήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Γυναίκα και Ασφάλιση
    • Αγγελίες
    • Λεξικό
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • Σύνταξη
    • Υγεία
    • Περιουσία
    • Αυτοκίνητο
    • Bancassurance
    • Τραπεζικά
    • Λοιποί Κλάδοι
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡA
    • Ασφαλιστικές Εταιρείες
    • Θεσμικοί Φορείς
      • Ενώσεις - Σύλλογοι - Οργανισμοί - Διεύθυνση Εποπτείας
      • Διεθνείς Οργανισμοί
    • Φορείς Υγείας
    • Νομοθεσία
    • Μελέτες / Στατιστικά
    • Οικονομικά Αποτελέσματα
    • Άλλοι φορείς
      • Επιμελητήρια
      • ΕΦΚΑ - Ασφαλιστικά Ταμεία
      • Εφορίες
      • ΟΤΑ
      • Υπουργεία
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • Άρθρα
    • Αρθρογράφοι
    • Βήμα Αναγνωστών
    • Ψηφοφορίες
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αραρίσκοντας Ηλίας Προβόπουλος: Το καζάνι της... αμάλθειας
Ηλίας Προβόπουλος
Ηλίας Προβόπουλος,
23/12/2020 - 08:34
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Αραρίσκοντας Ηλίας Προβόπουλος: Το καζάνι της... αμάλθειας

Ηλίας Προβόπουλος, 23/12/2020
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Είναι τόσο πολλά και ωραία τα θέματα που μπορούν να αναπτυχθούν γύρω από γουρούνι των Χριστουγέννων που έτρεφαν κάποτε στα χωριά που κάποιος μπορεί να ασχολείται και να γράφει βεβαίως όλο το χρόνο και εκείνες που το γνώριζαν καλύτερα ήταν οι παλιές νοικοκυρές που αξιοποιούσαν κάθε μέρος του ζωντανού με μοναδικό τρόπο η κάθε μία.

Στόχος όλων, από την στιγμή που τους το παρέδιδαν οι άντρες τεμαχισμένο ήταν να φτιάξουν διάφορα πράγματα, για άμεση κατανάλωση στην περίοδο των γιορτών αλλά και άλλα που με ειδική επεξεργασία και διατήρηση θα τους νοστίμευαν το στόμα για πολύ καιρό. Έτσι το πρώτο πράγμα που έφτιαχναν ήταν τα μπουμπάρια, από το παχύ έντερο του γουρουνιού το οποίο γέμιζαν με ψιλοκομμένα κομμάτια καρδιάς, πνευμονιού, λίγο κιμά, μικρά λίπη, ρύζι μαζί με λάδι, αλάτι, πιπέρι, πράσο και τα έβραζαν με πολύ προσοχή κεντώντας τα συνέχεια με μια βελόνα του πλεξίματος να μην σπάσουν από το φούσκωμα του ρυζιού. Στο ίδιο καζάνι, ανάλογα με τον όγκο των μπουμπαριών έβραζαν και το συκώτι καθώς και ένα κομμάτι από το εμπρόσθιο λίπος της κοιλιάς. Όλα αυτά ήθελαν μέχρι να βράσουν την νοικοκυρά πάνω από το καζάνι αλλά άξιζε τον κόπο γιατί ήταν εξαιρετικοί μεζέδες και προσφέρονταν κυρίως στους επισκέπτες του σπιτιού τις ημέρες των γιορτών. Η νοστιμιά τους, που ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας της νοικοκυράς αλλά και των υλικών που διέθετε σε μια περίοδο που δεν ήταν και τόσο εύκολη, της έδινε ιδιαίτερο κύρος στη μικρή κοινωνία των χωριών και ήταν πολλές εκείνες που της ζητούσαν τις συμβουλές της.     

Άλλα κομμάτια του γουρουνιού που ήθελαν άμεση επεξεργασία ήταν τα πατσιάδια, τα πόδια δηλαδή, τα αυτιά και η ουρά τα οποία καθαρίζονταν καλά με ξυράφι πολλές φορές και καψάλισμα, ξεκοκαλίζονταν και τα έβραζαν για να κάνουν την πηχτή ή τσιλαδιά όπως την λένε στην Κρήτη. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν αξιολογούσαν πως η γουρουνοκεφαλή είχε αρκετό κρέας, την έβγαζαν στην άκρη και την κρεμούσαν, τότε που δεν είχαν ψυγεία και ο χειμώνας ήταν πραγματικά κρύος στο μπαλκόνι να διατηρηθεί κάποιες μέρες. Σε αντίθετη περίπτωση την ξεκοκάλιζαν και αυτή και την έβραζαν μαζί με τα άλλα πατσιάδια να κάνουν πηχτή. Κι εδώ η εμπειρία της νοικοκυράς και τα υλικά που διέθετε η κάθε μία έκαναν το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο και ανέβαζαν την φήμη της στο χωριό. Τα υλικά που προσέθεταν ήταν διάφορα και ποίκιλλαν από τόπο σε τόπο και για να ενισχύσουν την γεύση, έβαζαν αρκετό σκόρδο, κρεμμύδια, φύλλα δάφνης, πιπέρι, μπαχάρι, ξύδι και άλλα. Εννοείται ότι ο όγκος αυτών των παρασκευασμάτων ήταν ανάλογος με τον αριθμό των μελών της οικογένειας γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθούν και το μόνο συντηρητικό που κάποιες φορές χρησιμοποιούσαν ήταν λίπος από το ίδιο το γουρούνι.

Μετά από τις επείγουσες αυτές τεχνικές, έρχονταν η σειρά του λίπους το οποίο για εκείνη την εποχή ήταν πιο πολύτιμο και από το κρέας γιατί με αυτό λειτουργούσε η κουζίνα όλη τη χρονιά. Στόχος εξάλλου ήταν το γουρούνι να παχύνει τόσο ώστε να μην μπορεί να κινηθεί από το λίπος που φόρτωνε στο κορμί του και το νοικοκυριό που το κατάφερνε αυτό, περηφανεύονταν για το στόχο που για το χωριό σήμαινε πως η νοικοκυρά είχε στην διάθεσή της αρκετό και θα μπορούσε με αυτό να κάνει θαύματα. Ειδικά σε περιοχές που δεν έβγαζαν λάδι, όπως τα ορεινά χωριά το λίπος του γουρουνιού, η λίπα όπως το έλεγαν ήταν πολύτιμο και το χρησιμοποιούσαν από το λυχνάρι του φωτισμού μέχρι τους κουραμπιέδες και από το άλειμμα της φέτας μέχρι τις πρασόπιττες ενώ ήταν και πρώτης τάξεως συντηρητικό για το κρέας και τα λουκάνικα σε λαγήνια εκεί που δεν υπήρχε αλάτι. Μόνο στα όσπρια δεν έβαζαν λίπος οι νοικοκυρές στα χωριά εκείνα τα χρόνια.

Το λίπος το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το έβραζαν στο καζάνι και με δυνατή φωτιά ώρες ανακατεύοντάς το συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Ήταν μια δύσκολη δουλειά αλλά κανένας δεν βαρυγκομούσε γιατί απ’ αυτό εξαρτιόνταν η διατροφή της οικογένειας. Μετά από ώρες βράσιμο το άφηναν να κρυώσει και γέμιζαν με αυτό παλιότερα πήλινα δοχεία και κατόπιν ντενεκέδες. Ο μεγάλος ντενεκές μάλιστα, αυτός που πιάνει 17 κιλά ήταν και μέτρο εκτίμησης της απόδοσης του γουρουνιού σε λίπος. «Έβγαλα τόσους… ντενεκέδες» ακούγονταν να λέει ο ικανοποιημένος νοικοκύρης και καμάρωνε για το επίτευγμά του. Στο πάτο του καζανιού που έβραζε το λίπος έμειναν μικρά τραγανά κομμάτια λίπους και κρέατος, οι τσιγαρίδες ή τζουμπερίγκες όπως στις λένε στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικό έδεσμα που τραβούσε και πολύ κρασί ενώ ήταν πολύ γευστικός συνδυασμός με αυγά, το πιο εύκολο φαγητό για τα κρύα του χειμώνα και προσφάι για κάθε άνθρωπο που έβγαινε για δουλειά στο χωράφι ή στη βοσκή των ζώων.

Όλα αυτά τα παράγωγα που προέρχονταν από το οικόσιτο γουρούνι, φυσικά και σήμερα είναι στη μαύρη λίστα που δίνουν οι γιατροί σε πάσχοντες από καρδιά και άλλες σχετικές αρρώστιες, τους παχύσαρκους και όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Αυτά τότε ήταν άγνωστα για τον κόσμο της υπαίθρου και «πολυτέλειες» που δεν λάμβαναν υπ’ όψιν. Σίγουρα υπήρχαν πολλοί θάνατοι από τέτοια νοσήματα αλλά λίγοι τα απέδιδαν στην διατροφή και πιο πολύ στο λίπος. Εξάλλου, το λίπος εκείνων των γουρουνιών δεν προέρχονταν από βιομηχανικές τροφές όπως σήμερα, αλλά από τα βελανίδια, τα κάστανα, τις ρίζες και τα τυρόγαλα που τα τάιζαν και ο τρόπος που το επεξεργάζονταν ο πιο απλός που γίνονταν.

Η διαρκής όμως στενότητα των οικονομικών κάθε νοικοκυριού, η επισφαλής παραγωγή αγαθών, τα απροσδόκητα στο κοπάδι και τα πενιχρά έσοδα που ενδεχομένως είχε μέσα στην χρονιά, δεν άφηναν περιθώρια για τέτοιες σκέψεις. Όσοι θυμούνται αυτά τα χρόνια, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και την μόνιμη στέρηση, τα θεωρούν ανεπανάληπτα και νοσταλγούν. Αν επιχειρήσουν να φτιάξουν, τσιγαρίδες για παράδειγμα από λίπος ενός σημερινού γουρουνιού, το αποτέλεσμα θα τους απογοητεύσει για την ποιότητα που οφείλεται στην τροφή και στον τρόπο που αυτό έζησε. Γι’ αυτό, αν θέλουν να γευτούν τσιγαρίδες όπως τις έφτιαχναν στα χωριά εκείνα τα χρόνια, μπορούν μόνο να το κάνουν αν πάρουν την άνοιξη ένα γουρουνάκι και το θρέψουν όπως τα έθρεφαν τότε και να το σφάξουν ατ Χριστούγεννα τηρώντας όλο το τυπικό που απαιτεί η παράδοση…

 

Στη φωτογραφία, καζάνι που βράζει λίπος κάποτε στο χωριό με ξύλα καστανιάς που αποδίδουν υψηλότερη θέρμανση από οποιαδήποτε άλλα.


Ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεγάλη Κάψη της Δυτικής Φθιώτιδας. Έγινε δημοσιογράφος και εργάστηκε επί πολλά χρόνια και αποκλειστικά στις εφημερίδες, κυρίως στην «Ελευθεροτυπία» από τις στήλες της οποίας οργάνωσε και προέβαλλε μια ειδική αρθρογραφία με τον τίτλο «Μικρές Πατρίδες» για την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της καθώς και για την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζει να γράφει και να δημοσιεύει φωτογραφίες με την ίδια θεματογραφία στο actimon.blogspot.com ενώ εκδίδει και βιβλία που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία.

 


*Αραρίσκω = Συνάπτω, συνδέω, προσαρμόζω

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
  • TAGS:
  • Αραρίσκοντας
  • Ηλίας Προβόπουλος
  • γουρούνια
  • Χριστούγεννα
  • καζάνι

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ...

  • Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος
    Ηλίας Προβόπουλος, 15/12/2025 - 08:40

    Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος

  • Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Σπυρίδων
    Ηλίας Προβόπουλος, 12/12/2025 - 09:05

    Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Σπυρίδων

  • «Η Έξοδος 200 χρόνια μετά» - Το Μεσολόγγι παρουσιάζει το επετειακό του πρόγραμμα
    Ηλίας Προβόπουλος, 11/12/2025 - 09:08

    «Η Έξοδος 200 χρόνια μετά» - Το Μεσολόγγι παρουσιάζει το επετειακό του πρόγραμμα

  • Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η επιστροφή στο «δεύτερο σπίτι»
    Ηλίας Προβόπουλος, 11/12/2025 - 08:45

    Ο Γιώργος Παπαστεφάνου και η επιστροφή στο «δεύτερο σπίτι»

  • Διαφθορά: Ένα φαινόμενο που μαστίζει τον πλανήτη

    Διαφθορά: Ένα φαινόμενο που μαστίζει τον πλανήτη

    Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, μια επέτειος που συνδέεται με την υιοθέτηση, την ίδια ημέρα...
    Ηλίας Προβόπουλος, 09/12/2025 - 09:21
  • Το ποντίκι που έγινε πιο διάσημο κι από τον Μίκυ Μάους

    Το ποντίκι που έγινε πιο διάσημο κι από τον Μίκυ Μάους

    Στις 9 Δεκεμβρίου 1968, στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο Ντάγκλας Ένγκελμπαρτ παρουσιάζει μια μικρή ξύλινη συσκευή που έμελλε να γίνει το...
    Ηλίας Προβόπουλος, 09/12/2025 - 09:06
  • Η γιορτή της μητρότητας στο κατώφλι του χειμώνα

    Η γιορτή της μητρότητας στο κατώφλι του χειμώνα

    Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας και μορφής συνδεδεμένης βαθιά με τη μητρότητα, την προσμονή...
    Ηλίας Προβόπουλος, 09/12/2025 - 08:50
  • Η ημέρα που γιορτάστηκε ένας ήχος

    Η ημέρα που γιορτάστηκε ένας ήχος

    Σαν σήμερα, το 1813, δεν άλλαξε κάποιος χάρτης. Δεν υπογράφηκε κάποια συνθήκη· δεν άνοιξε κανένα μέτωπο. Δεν πέθανε κανένας βασιλιάς,...
    Ηλίας Προβόπουλος, 08/12/2025 - 10:03
  • Μεσολόγγι: O Ιταλικός Φιλελληνισμός στο επίκεντρο εκδήλωσης της Βυρωνικής Εταιρείας

    Μεσολόγγι: O Ιταλικός Φιλελληνισμός στο επίκεντρο εκδήλωσης της Βυρωνικής Εταιρείας

    Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την 23η Νοεμβρίου 2025 τίμησε τον Ιταλικό Φιλελληνισμό...
    Ηλίας Προβόπουλος, 05/12/2025 - 09:23
  • Του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου

    Του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου

    Σήμερα η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές του ανατολικού μοναχισμού και, ταυτόχρονα,...
    Ηλίας Προβόπουλος, 05/12/2025 - 08:40

Σελίδες

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • …
  • ΕΠΟΜΕΝΗ
  • τελευταία »

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη νέα ψηφιακή εποχή εισέρχεται ο κόσμος της εργασίας με το νέο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Σε παραγωγική λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου 2026
15:04 Στη νέα ψηφιακή εποχή εισέρχεται ο κόσμος της εργασίας με το νέο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ - Σε παραγωγική λειτουργία στις 16 Φεβρουαρίου 2026
  • 14:40 ΕΑΕΕ: Στο +3% οι ασφαλίσεις περιουσίας το 2024
  • 14:25 Brokers Union: Ισχυρή ανάπτυξη και νέα στρατηγική για την περίοδο 2026-2030
  • 13:09 Ψηφιακά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για την πληροφόρηση ασθενών με σπάνια νοσήματα
  • 12:08 Στριμωγμένες πολυκατοικίες, ξεθωριασμένα νεοκλασικά - Η Αθήνα μέσα από τις προσόψεις της
  • 11:16 Με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Σπύρο Σαπουνά συναντήθηκαν τα στελέχη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας
  • 10:41 Μάριος Θεμιστοκλέους από το υπό ανέγερση Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη: «Το ΕΣΥ ενισχύεται, εκσυγχρονίζεται, αλλάζει»
  • 09:51 Ασφάλεια Απώλειας Εισοδήματος - Μια κάλυψη βασική για το 72,5% των εργαζομένων!
  • 09:48 Σημαντική δράση στον Πειραιά για την πρόληψη, τον αυτοέλεγχο και την ασφαλή οδήγησημε την υποστήριξη του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.
  • 09:44 Ασφάλιση βιομηχανικών μονάδων εκτροφής αγροτικών ζώων στην Ελλάδα
  • 09:36 Το βαρύ πλήγμα των μπλόκων, τα «κέρδη» των 1,6 δισ. ευρώ, το σενάριο που «κάηκε»(;) και η BofA «ψηφίζει» το Χ.Α
  • 09:25 Νίκος Γεωργόπουλος: «Ο σοφός του διαδικτύου» - Νο.1 Influencer στο Insurance & Insurtech στην Ελλάδα σύμφωνα με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Favikon)
  • 09:15 Αναζητώντας τη χρυσή τομή για το μέλλον της Ουκρανίας - Το κρίσιμο έτος 2026
  • 09:10 Χρήστος Μεγάλου: Τον Μάρτιο τα σπουδαία για την Εθνική Ασφαλιστική - Συνεχίζει και το 2026 με NN και Ergo η Τράπεζα Πειραιώς
  • 09:05 Η Audi Revolut Formula 1 Team αποκαλύπτει το επίσημο όνομα της ομάδας και την ημερομηνία παρουσίασης στο Βερολίνο
  • 08:55 Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ πραγματοποιεί τη 13η Εθελοντική Αιμοδοσία του
  • 08:45 Η Ατλαντική Ένωση αναβαθμίζεται από τη συνεργασία της με τον Όμιλο Helvetia Baloise
  • 16:34 Η Deloitte χαρτογραφεί την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Ελλάδα - Τι δείχνει η πανελλαδική έρευνα για ωριμότητα, προκλήσεις και κοινωνική επίδραση
  • 16:27 Η Eurobank παρουσιάζει την Travellers Prepaid | Νέα άυλη κάρτα για συναλλαγές με 0% προμήθειες στο εξωτερικό
  • 16:08 Daiichi Sankyo: Έναρξη του 3ου Κύκλου του Προγράμματος ENDEAVOUR για τον Καρκίνο του Μαστού
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  1. 10/12 Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής: «Σε ευχαριστούμε Σταύρο για την προσφορά σου»
  2. 10/12 Ο Γιάννης Σηφάκης νέος διευθυντής marketing και εταιρικής επικοινωνίας της Τειρεσίας
  3. 11/12 Η Insurance Beat επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη
  4. 9/12 Generali Hellas: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Ομίλου της Ευρωκλινικής
  5. 16/12 Χρήστος Μεγάλου: Τον Μάρτιο τα σπουδαία για την Εθνική Ασφαλιστική - Συνεχίζει και το 2026 με NN και Ergo η Τράπεζα Πειραιώς
  6. 15/12 Spitogatos: Συνεργασία με την Allianz για άμεση πρόσβαση σε λύσεις ασφάλισης κατοικίας
  7. 9/12 Χρήστος Μεγάλου: Δεν παρουσιάζεται συχνά η ευκαιρία να αποκτήσεις την κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην εγχώρια αγορά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Config Page Gr

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 3, 10557
Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3229394 Fax: 210 3257074 Email: [email protected]

NEWSLETTER

Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • YouTube

QUICK LINKS

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2018 Nextdeal.gr

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Newsletter
  • Like Us on
    Facebook

  • Follow Us on
    Twitter

  • Follow Us on
    Instagram

  • Follow Us on
    LinkedIn

  • Subscribe on
    YouYube