Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 δήλωσε πως θεωρεί πιθανό «…ο επόμενος Daniel μπορεί να έλθει και καλοκαίρι... Ο Daniel, ο Ιανός καθώς και η πλημμύρα στην Εύβοια το 2020, ήταν Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο να φθάσουμε στον χειμώνα για να έχουμε τέτοια...»
Πράγματι ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της ταχείας θέρμανσης και των αλλαγών στα βασικά καιρικά πρότυπα.
Η κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει απλώς ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ζεστά. Τα καιρικά μοτίβα διαταράσσονται, οδηγώντας σε αυξημένη συχνότητα και ένταση ακραίων φαινομένων, που περιλαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αλλά και έντονες βροχοπτώσεις.
Αυτό που επισημαίνουν οι Ωκεανολόγοι είναι πως ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία και το θερμότερο νερό λειτουργεί σαν καύσιμο για τυφώνες.
Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες θα γίνουν πιο συνηθισμένες στο μέλλον, γιατί θα υπάρχουν πιο έντονες καταιγίδες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν λιγότερο χιόνι και περισσότερη βροχή.
Στην Ελλάδα τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι έντονα, αλλά ακόμα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι προσιτά.
Η κάλυψη για ακραία φαινόμενα και καταστροφές από νερά, σε ένα σωστό συμβόλαιο συμπληρώνονται από την κάλυψη «ολίσθηση εδάφους».
Αυτού του τύπου τις καλύψεις τα παλαιότερα χρόνια, ούτε που τις αναφέραμε στους πελάτες, τότε που η κλοπή ήταν ο κίνδυνος που έκανε τους πελάτες ν’ ασφαλίζονται.
Με τη κλοπή όμως, κανείς δεν έχασε όλη του την περιουσία. Κανείς δεν έμεινε στο δρόμο και ούτε έπρεπε να ξαναρχίσει τα πάντα.
Σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξεριζώνουν κόσμο από τις περιοχές των προγόνων τους. Χάνονται περιουσίες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.
Το θέμα είναι τόσο σοβαρό που όποιος δεν έχει ασφαλίσει όλα του τα ακίνητα, θα πρέπει να τηλεφωνήσει στον Ασφαλιστικό του Διαμεσολαβητή, σήμερα κιόλας.
Ένα συμβόλαιο αυτοκινήτου, μας καθιστά Ασφαλισμένους, μόνο ως προς την ασφάλιση του.
Αξίζει η περιουσία μας που με τόσο κόπο εμείς ή και οι πρόγονοι μας δημιούργησαν, να την αφήνουμε στο έλεος του κάθε Daniel ή του Ιανού και να περιμένουμε το κράτος να μας αποζημιώσει;