Ηλίας Προβόπουλος, 7/3/2025 - 09:11 facebook twitter linkedin Φεστιβάλ ερασιτεχνικής γεωργίας Ηλίας Προβόπουλος, 7/3/2025 facebook twitter linkedin Ξεκίνησε χθες και έως τις 9 Μαρτίου 2025, το πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αμάλθεια, μια διοργάνωση αφιερωμένη στην ερασιτεχνική γεωργία και τη μη φονική παραγωγή τροφής. Το Φεστιβάλ, που οργανώνεται από το Skywalker – Εργασία στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Δήμου Αθηναίων, στοχεύει στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και τη δικτύωση όσων ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων με σεβασμό στη φύση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν θέματα όπως η μεταποίηση, η κομποστοποίηση, η μελισσοκομία, η τυροκόμηση και η παραγωγή ελαιόλαδου, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια παραδοσιακής μαγειρικής, υφαντικής και χειροτεχνίας. Παράλληλα, ειδικές εκδηλώσεις θα αναδείξουν τη σημασία της αειφόρου γεωργίας και των φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Ενδεικτικά, το Φεστιβάλ Αμάλθεια περιλαμβάνει: Μεταποίηση (αλευρόμυλοι, συσκευασία, κομπόστες, τουρσί, χυλοπίτες, μακαρόνια τραχανάς, λιαστά, αποξήρανση τροφίμων, σάλτσες, καπνιστά, εξοπλισμός) Κομποστοποίηση Αγροεφόδια Μελισσοκομία Οινοποίηση, ζυθοποίηση, οινοπνευματώδη ποτά (ρακί, τσίπουρο), οινοπνευματώδη ηδύποτα Παραγωγή, εμπόριο, εξαγωγή λαδιού, ελιών και παράγωγων προϊόντων Αγροκτήματα Το περιβόλι (Οικιακό περιβόλι, σπορά, φύτευση, πότισμα, φροντίδα, κύκλος ζωής, πυκνότητα, «συνύπαρξη», εξοπλισμός) Αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά Τυροκόμηση – γιαούρτι Παραδοσιακή μαγειρική – ζαχαροπλαστική Ύφανση – πλέξη – κατασκευές Θεωρητικά και διαδραστικά workshops με θέματα τις Χειροτεχνίες, το Εργαστήριο Γης, τον Αργαλειό, τη Μελισσοκομία, τις Παλετοκατασκευές, το Μαγειρείο, τον Λαχανόκηπο, το Σχολειό, το Καφέ Παραγωγής, το Καφέ Μεταποίησης και το Καφέ Χειροτεχνίας Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία προκειμένου η δράση να ευχαριστήσει αυτούς οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά και δίνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους για την ερασιτεχνική γεωργία και την παραγωγή τροφής Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στις 7 και 8 Μαρτίου, ο συγγραφέας Δημήτρης Μιχαηλίδης θα φιλοξενήσει συζητήσεις στο «Καφενείο της παραγωγής» με αφορμή το βιβλίο του Τα μονοπάτια της τροφής μας. Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Φεστιβάλ: fieldsamalthea.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Το βιβλίο του Χρ. Σιάσου για τους Αρχιεπισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος Ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός» προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή κ. Χρήστου Γερ. Σιάσου, με τίτλο:... Ηλίας Προβόπουλος, 30/04/2025 - 08:46
Τα Αρχεία Τραπεζών ως φορείς διατήρησης μνήμης Ο κύκλος διαλέξεων που διοργανώνει το Ιστορικό Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας σε συνεργασία με Ελληνικό Λογοτεχνικό... Ηλίας Προβόπουλος, 29/04/2025 - 10:56
Ηλίας Προβόπουλος: Η φέρμελη των Ευζώνων Η απλόχερη δωρεά της Ευζωνικής Φέρμελης του 1888 στην Προεδρική Φρουρά το 2022, από τον εν ζωή ανιψιό του Ευζώνου... Ηλίας Προβόπουλος, 29/04/2025 - 10:46
28 Απριλίου - Άγιοι 9 Μάρτυρες οι εν Κυζίκω Σήμερα, Δευτέρα 28 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2025 τιμάται η μνήμη του Οσίου Μέμνωνος του Θαυματουργού (Όσιος Μέμνων... Ηλίας Προβόπουλος, 28/04/2025 - 11:13
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία Κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με πρωτοβουλία της... Ηλίας Προβόπουλος, 28/04/2025 - 10:22
O «Mυστικός δείπνος» του Δαμασκηνού στη Βενετία Στο Palazzo Ducale της Βενετίας θα εκτίθεται για τους επόμενους πέντε μήνες ένα από τα από κορυφαία έργα της Κρητικής... Ηλίας Προβόπουλος, 28/04/2025 - 09:30