Η πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο θα συνεχίσει να αυξάνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς το 2020, αν και κάπως χαμηλότερους συγκριτικά με το 2019, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκδοση «Οικονομικές Προοπτικές Ιανουαρίου», ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει επιβραδυνθεί από 4,1% το 2018 σε 3,4% το 2019. Ο ρυθμός μεγέθυνσης αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2020, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,8%.
Οι ευνοϊκές προοπτικές οφείλονται σε παράγοντες όπως οι πρόσφατες ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, ο χαμηλός πληθωρισμός και οι υποβοηθητικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ωστόσο, οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω συγκριτικά με αυτές στο τεύχος Νοεμβρίου. Οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις αντανακλούν τον μετριασμό της δυναμικής της οικονομικής μεγέθυνσης στην Κύπρο και στην ΕΕ, κυρίως μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, καθώς και την αποδυνάμωση ορισμένων προπορευόμενων δεικτών, ειδικότερα εγχώριων και Ευρωπαϊκών δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης.
Κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν από βραδύτερη πρόοδο στην απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικότερα σε περιβάλλον χαμηλής κερδοφορίας στον τραπεζικό τομέα. Το ψηλό δημόσιο χρέος σε συνάρτηση με την ισχυρότερη διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους, επίσης, ενέχει κινδύνους για τις προοπτικές. Επιπρόσθετα, αυξητικές πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες (π.χ. από δικαστικές αποφάσεις σχετικά με παλαιότερες αποκοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, από ψηλό ρυθμό επέκτασης του κρατικού μισθολογίου, από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ) ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές.
Άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές ενδεχομένως να προκύψουν από χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, οι προοπτικές ίσως επηρεαστούν αρνητικά σε περίπτωση που η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες είναι ασθενέστερη από την αναμενόμενη, λόγω αβεβαιότητας που σχετίζεται με τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν από μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης επενδύσεων από ό,τι αντανακλάται στους οικονομικούς δείκτες και ψηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στη Ρωσία.
Διαβάστε εδώ την έκδοση «Οικονομικές Προοπτικές Ιανουαρίου».