Nextdeal newsroom, 29/7/2011 - 11:13 facebook twitter linkedin Μια ρώγα από σταφύλι για καλή υγεία Nextdeal newsroom, 29/7/2011 facebook twitter linkedin Η ιστορία του σταφυλιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Για τη διατροφή του ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια από την εποχή του ορείχαλκου. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο θεός Διόνυσος το έφερε από την Ασία. Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο λατρείας του θεού στις βακχικές εορτές και τα Διονύσια μυστήρια. Γύρω στον 15ο αιώνα π.Χ. άρχισε να εξαπλώνεται η καλλιέργεια του αμπελιού στη Αρχαία Ελλάδα αποτελώντας μια από τις βάσεις της οικονομίας του, όπως μαρτυρούν νομίσματα με τις απεικονίσεις σταφυλιών. Από τον Όμηρο έως σήμερα Οι αρχαιότερες αναφορές για το σταφύλι βρίσκονται στα Ομηρικά Έπη όπου στα συμπόσια των ηρώων δεσπόζει η κατανάλωσή του. O Οδυσσέας δίνει στον Eυρύμαχο να φάει σταφύλι, παρότι εκείνος είναι ακόμα βρέφος. Το ίδιο συμβαίνει με τον Φοίνικα και τον Αχιλλέα αλλά και με τη Nαυσικά και τις θυγατέρες του Πινδάρου. Το σταφύλι, επίσης έχει ξεχωριστή θέση στο χριστιανισμό και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εκκλησιαστικής παράδοσης. Το βλέπουμε να διακοσμεί τα τέμπλα των εκκλησιών. Το κρασί επίσης συμβολίζει το αίμα και μαζί με το ψωμί που συμβολίζει το σώμα του Χριστού στη Θεία Κοινωνία. Σταφύλι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία Είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο με πληρέστατη σύνθεση σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες. Πιο αναλυτικά είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, καθώς αυτές του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (K) και σίδηρο (Fe). Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει.Η βιταμίνη Α βοηθά στην όραση, ενώ οι ανθοκυανίνες (χρωστικές που βρίσκονται κυρίως στα κόκκινα σταφύλια) δυναμώνουν τα αγγεία των ματιών κι επιβραδύνουν τη γήρανση της όρασης και την ανάπτυξη παθήσεων του αμφιβληστροειδούς. Οι ανθοκυανίνες μαζί με τις πολυφαινόλες, λόγω των εξαιρετικά αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, εμποδίζουν τη δημιουργία και τη δράση των ελευθέρων ριζών, ενισχύουν τα τοιχώματα των αγγείων και μειώνουν τις φλεγμονές, ασκώντας τόσο αντιγηραντική όσο και καρδιοπροστατευτική δράση. Μάλιστα έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού, μειώνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων όπως και τα φλαβονοειδή, που αφθονούν στα κόκκινα σταφύλια.Παράλληλα, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βελτιώνοντας την δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, κολίτιδα και την αιμορροΐδοπάθεια. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, είναι χρήσιμη σε εμπύρετες καταστάσεις ενώ ενισχύει και την απορρόφηση του επίσης περιεχόμενου σιδήρου.Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, γιατί το ισοδύναμο φρούτου αντιστοιχεί σε 10-12 ρόγες! Διατροφική ετικέτα Μερίδα: 100 gr Ποσότητα ανά μερίδα Θερμίδες: 65 Λιπαρά 0 gr Χοληστερόλη 0 gr Υδατάνθρακες 18 gr Σάκχαρα 15 gr Πρωτεΐνη NEWSLETTER Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα. 1 gr Φυτικές ίνες 1 gr Νερό 80 ml Βιταμίνη Α 70 I.U Βιταμίνη C 3,68mg Ασβέστιο (Ca) 16 mg Σίδηρος (Fe) 0,6 mg Προϊόντα του σταφυλιού Κρασί: τα σάκχαρα που περιέχονται στο σταφύλι μετατρέπονται με αλκοολική ζύμωση σε οινόπνευμα. Οι πολυφαινόλες του κρασιού ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών, ανεβάζουν τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και μειώνουν τα αντίστοιχα της κακής (LDL), αραιώνουν το αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης. Σταφίδα: αποξηραμένο προϊόν του σταφυλιού με ανάλογη θρεπτική αξία, καθώς περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α από ότι το φρέσκο σταφύλι. Χυμός σταφυλιού: λόγω της ποιότητας και του πλούτου του αποκαλείται «φυτικό γάλα», αλλά έχει αρκετά υψηλή θερμιδική απόδοση (200 Kcal/ποτήρι). Περιέχει πολλά φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων. Λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων, ο χυμός δρα κατά της υψηλής χοληστερόλης, του άσθματος, της δυσκοιλιότητας, των νεφρικών διαταραχών και των πεπτικών δυσλειτουργιών. Προϊόν του χυμού είναι το πετιμέζι που χρησιμοποιείται όπως το μέλι. H υπέροχη νοστιμιά του, αποτελεί το κίνητρο και η συμβολή του στη διατήρηση της ανθρώπινη υγείας είναι το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια διατροφή-πρόκληση, που αξίζει τον «κόπο» να το εντάξουμε σε περίοπτη θέση στη διατροφή μας.* Βιργινία Παπαεμμανουήλ, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη Δικτύου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ **Τα θέματα για το παιδί είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εφημερίδας «Παιδικός Σταθμός για Γονείς» και των ανθρώπων του νηπιακού κέντρου «Μανταρίνι». Κάντε click εδώ: www.psgg.gr και βρείτε όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία, ψυχολογία, ανάπτυξη, διατροφή, συμβουλευτική των παιδιών. Νηπιαγωγείο και Βρεφονηπιακό ΚέντροΜΑΝΤΑΡΙΝΙΛ. Κατσώνη 42 & Μ. Μπότσαρη, 145 61 ΚηφισιάHttp: www.mantarinikids.com E-mail: [email protected] Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Nextdeal newsroom, 29/10/2025 Η NOW Insurance Group Α.Ε. αναζητά Στέλεχος (Underwriter) - Γενικών Κλάδων
Wise Deadalus: Θέσεις Εργασίας - Στέλεχος Εισπρακτικού Τμήματος & Λογιστηρίου και Στέλεχος για την υποστήριξη του Κλάδου Αυτοκινήτου Θέση Εργασίας: Στέλεχος Εισπρακτικού Τμήματος & Λογιστηρίου Καθήκοντα και Αρμοδιότητες: Έλεγχος ταμειακών και πληρωμών στα Portals των Ασφαλιστικών Εταιριών Έλεγχος ταμειακών και πληρωμών... Nextdeal newsroom, 30/07/2025 - 14:48 30/7/2025
Η Κ2 αναζητεί συνεργάτη με εμπειρία στην BlueByte Η Κ2 πρακτόρων και συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων επιθυμεί την πρόσληψη εργαζομένου για οκτάωρη γραφειακή απασχόληση με τα εξής προσόντα: Καλή γνώση... Nextdeal newsroom, 17/06/2025 - 13:28 17/6/2025