Οι Επιχειρηματικές Ασφαλίσεις είναι αναμφίβολα ένα σύνθετο έργο. Όσο και να προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα λάθος, στατιστικά και μόνο, αν έχουμε πολλές εργασίες, μπορεί και να συμβεί.
Άλλωστε τα λάθη είναι για τους ανθρώπους άρα και για τους επαγγελματίες.
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση; Φυσικά θα πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη και μάλιστα χωρίς αλλά και δικαιολογίες.
Είναι σημαντικό να ζητήσουμε συγνώμη επαγγελματικά και όχι πολύ συναισθηματικά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει να αναλάβουμε την ευθύνη και να καθησυχάσουμε τον πελάτη ότι λαμβάνονται μέτρα για να το διορθώσουμε.
Δείτε ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πούμε ότι λυπόμαστε :
«Θέλω να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη για την παράβλεψη που αφορά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης της επιχείρησής σας. Κατανοώ πόσο σημαντική είναι αυτή η κάλυψη για τις δραστηριότητές σας και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το λάθος. Αυτήν τη στιγμή εργάζομαι για να διορθώσω το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό και θα σας ενημερώνω σε κάθε βήμα. Θέλω να ξέρετε ότι η εμπιστοσύνη σας είναι πολύ σημαντική για μένα και εκτιμώ την υπομονή σας όσο το επιλύουμε αυτό».
Αυτό είναι ένα γενικό υπόδειγμα, όμως το πνεύμα ελπίζω να είναι κατανοητό. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη από τη πρώτη στιγμή, δεν τη μεταθέτουμε σε κάποιον από το υπαλληλικό προσωπικό, ούτε της επιχείρησης αλλά ούτε και δικό μας.
Δείχνουμε ότι έχουμε το θάρρος της γνώμης μας αλλά και τη δύναμη να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας.
Αν πρόκειται να μιλήσετε με τον υπεύθυνο της επιχείρησης για το θέμα, προτείνω να κάνετε τουλάχιστον δύο θέατρα πωλήσεων.
Σε κάθε περίπτωση πριν επικοινωνήσουμε, θυμόμαστε ότι και από τη πλευρά της επιχείρησης σίγουρα έχουν γίνει λάθη, διότι κανείς δεν είναι αλάθητος.
Αν και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μη παραδεχτούν ένα λάθος τους, η μέχρι τώρα εμπειρία με το Α.Ι έχει δείξει ότι δεν διστάζουν να ζητήσουν συγνώμη και μάλιστα με τόσο φυσικό τρόπο που δείχνουν «ανθρώπινα».
Προσφάτως είδα σε ανάρτηση την «ειλικρινή μεταμέλεια» ενός Α.Ι που απολογούταν λέγοντας, πως «αναλαμβάνω την ευθύνη διότι έκανα λανθασμένες δηλώσεις και καθυστερήσεις σπάζοντας την εμπιστοσύνη, πλέον θα δουλέψω σωστά χωρίς δικαιολογίες και χωρίς υποσχέσεις…».
Αν η λέξη παραδειγματιστούμε από ένα Α.Ι είναι βαριά, ίσως σε μια περίπτωση που κάναμε λάθος να πάρουμε τουλάχιστον μια ιδέα για το πως θα χειριστούμε την υπόθεση.