close
Αρχική
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Ιδιωτική Ασφάλιση
    • Κοινωνική Ασφάλιση
    • Επαγγελματικά Ταμεία
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • Υγεία
    • Αυτοκίνητο
    • Οικονομία
    • Τράπεζες
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Bancassurance
    • Διεθνή
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Καταναλωτικά Νέα
    • Αθλητικά
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
    • Διαμεσολάβηση
    • Ασφαλιστικά Γραφεία
    • Πωλήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Γυναίκα και Ασφάλιση
    • Αγγελίες
    • Λεξικό
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • Σύνταξη
    • Υγεία
    • Περιουσία
    • Αυτοκίνητο
    • Bancassurance
    • Τραπεζικά
    • Λοιποί Κλάδοι
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡA
    • Ασφαλιστικές Εταιρείες
    • Θεσμικοί Φορείς
      • Ενώσεις - Σύλλογοι - Οργανισμοί - Διεύθυνση Εποπτείας
      • Διεθνείς Οργανισμοί
    • Φορείς Υγείας
    • Νομοθεσία
    • Μελέτες / Στατιστικά
    • Οικονομικά Αποτελέσματα
    • Άλλοι φορείς
      • Επιμελητήρια
      • ΕΦΚΑ - Ασφαλιστικά Ταμεία
      • Εφορίες
      • ΟΤΑ
      • Υπουργεία
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • Άρθρα
    • Αρθρογράφοι
    • Βήμα Αναγνωστών
    • Ψηφοφορίες
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Υγεία

ΥΓΕΙΑ

«Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνω;» απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
,
8/12/2021 - 14:41
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

«Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνω;» απαντά η Αγγελική Δουρδουνά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

, 8/12/2021
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Η διατροφή μας  πρέπει να είναι όχι μόνο ποιοτική αλλά και ασφαλής. Καλό είναι να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων στο σπίτι, για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων, δηλαδή νοσημάτων που προκαλούνται στον άνθρωπο από την κατανάλωση τροφίμων ή νερού. Τα νοσήματα αυτά προκαλούνται από μικροοργανισμούς , όπως σαλμονέλα, λιστέρια που έχουν επιμολύνει το φαγητό. Συνήθως εκδηλώνονται με διάρροιες, εμέτους ή κοιλιακό πόνο και ίσως και πυρετό. Τα τροφιμογενή νοσήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ηλικιωμένους, παιδιά και εγκύους. 

 

Τι πρέπει να κάνω για να είναι το τρόφιμο που καταναλώνω ασφαλές;

  • Μην αγοράζετε τρόφιμα με ελαττωματική συσκευασία, πχ χτυπημένες κονσέρβες ή φουσκωμένες συσκευασίες γάλακτος ή χυμών.
  • Να διαβάζετε πάντα την ημερομηνία λήξης στις ετικέτες τροφίμων.
  • Αγοράστε από το σουπερμάρκετ τελευταία τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη και τακτοποιήστε τα πρώτα όταν επιστρέψετε στο σπίτι.
  • Μην πλένετε ποτέ το κοτόπουλο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαλμονέλωσης.
  • Πιάνουμε τα πουλερικά και τα κρέατα με γάντια πριν τα βάλουμε στον φούρνο ή στην κατσαρόλα να μαγειρευτούν ή εναλλακτικά πλένουμε καλά τα χέρια πριν πιάσουμε τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Μέσα στο ψυγείο βάζουμε στο πιο χαμηλό ράφι το κρέας που ξεπαγώνουμε, ώστε να μη στάξουν αίματα και υγρά σε άλλα τρόφιμα και πιο πάνω τις κλειστές συσκευασίες πχ με το γάλα, τα τυριά και τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Όταν μαγειρευτεί το φαγητό μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για 2 ως 5 ώρες. Μετά πρέπει να μπει στη συντήρηση, ώστε να είναι μικρός ο αριθμός των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται. Έχουν παρατηρηθεί τροφικές δηλητηριάσεις σε ανθρώπους που κατανάλωσαν ρύζι ξεχασμένο πολλές ώρες στον πάγκο της κουζίνας. 
  • Κρατάμε σωστή ψύξη στο ψυγείο (περίπου 2 βαθμούς) και στην κατάψυξη (-17 βαθμούς). 
  • Ξεπαγώνουμε σωστά τα κρέατα και τα ψάρια, βάζοντάς τα από την κατάψυξη στη συντήρηση από την προηγούμενη μέρα και δεν τα αφήνουμε από την κατάψυξη πάνω στον πάγκο της κουζίνας, εκτός ψύξης, για πολλές ώρες, καθώς η τακτική αυτή του απότομου ξεπαγώματος ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. 

Τι πρέπει να προσέχω στο μαγείρεμα – προετοιμασία γευμάτων;

 

  • Αποφύγετε το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γιατί μπορεί να σχηματιστεί στα αμυλούχα τρόφιμα, πχ στις πατάτες,  μια τοξική ουσία που λέγεται ακρυλαμίδιο. Γι αυτό αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο πχ πίτσας, μπισκότων, ψωμιού κλπ. Καλό είναι να ψήνετε στον φούρνο σε θερμοκρασία ως 200 βαθμούς. Όσον αφορά στο τηγάνισμα, καλό είναι να γίνεται κι αυτό σε χαμηλές όσο γίνεται θερμοκρασίες και προσέχουμε να μη σκουρύνουν πολύ, μη μαυρίσουν οι πατάτες. Με τις πρακτικές αυτές περιορίζετε τη συγκέντρωση ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. 
  •  Όσον αφορά στο ψήσιμο στα κάρβουνα, θέλει προσοχή, γιατί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, παράγονται καρκινογόνες ουσίες (οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες), ειδικά όταν «φουντώνει» η φλόγα. Καλό είναι να μαρινάρετε τα κρέατα πριν τα βάλετε στα κάρβουνα, να ψήνετε σε όσο γίνεται χαμηλή θερμοκρασία χωρίς ξεσπάσματα φλόγας και φυσικά να μην παραψήνετε το κρέας. Το καμμένο κρέας είναι πλούσιο σε ετεροκυκλικές αμίνες συγκριτικά με το λιγότερο ψημένο και άρα μη ασφαλές.

 


Ποια είναι η Αγγελική Δουρδουνά

Η Αγγελική Δουρδουνά είναι ΠΕ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, αναπλ. προϊστάμενη του τμήματος διατροφής του νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας Η Παμμακάριστος.

Είναι απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου - Βαθμός 9,2-, ενώ παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και έχει εκπονήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο περί αρχών υγιεινής και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων. 

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
  • TAGS:
  • τρόφιμα
  • ασφαλή
  • σαλμονέλα λιστέρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • «Πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;» - Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!
    , 7/12/2021

    «Πόση ζάχαρη μπορώ να τρώω;» - Συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

  • «Έχω υπέρταση… Μπορώ να τρώω πορτοκάλια;»
    , 6/12/2021

    «Έχω υπέρταση… Μπορώ να τρώω πορτοκάλια;»

  • Πώς να τρέφεται το παιδί μου για να μην αρρωσταίνει;

    Πώς να τρέφεται το παιδί μου για να μην αρρωσταίνει;

    Η σωστή διατροφή παρέχει επάρκεια θρεπτικών συστατικών στο παιδί και το θωρακίζει ενάντια στις ιώσεις.  Τα αμυλούχα τρόφιμα δίνουν στο σώμα...
    02/12/2021 - 16:03 2/12/2021
  • Πώς να αυξήσεις το σίδηρό σου συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

    Πώς να αυξήσεις το σίδηρό σου συμβουλεύει η Αγγελική Δουρδουνά, διαιτολόγος-διατροφολόγος!

    H αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμογλοβίνης. Παρέχεται στον...
    02/11/2021 - 14:14 2/11/2021

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

Ιδιωτικά θεραπευτήρια σε όλη την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Α. Γεωργιάδης στο 24th HealthWorld Conference: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με το 70% που δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του ΕΣΥ»
15:00 Α. Γεωργιάδης στο 24th HealthWorld Conference: «Δεν είμαι ευχαριστημένος με το 70% που δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες του ΕΣΥ»
  • 14:33 Κ. Πιερρακάκης: «Φέρνουμε τρεις σημαντικές αλλαγές με στόχο να ανοίξουν και άλλα κλειστά ακίνητα»
  • 13:13 H Mastercard εγκαινιάζει τη νέα εποχή ψηφιακών συναλλαγών με AI agents
  • 13:06 Το Audi Q3 Best-seller και σημείο αναφοράς στην Ελλάδα
  • 12:48 Σε αχαρτογράφητα νερά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν
  • 11:38 Στις 7 Δεκεμβρίου η δράση REBRAIN GREECE στη Νέα Υόρκη - Προπαρασκευαστική συνάντηση ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως με εκπροσώπους εταιρειών
  • 11:09 Η KPMG στηρίζει για 5η χρονιά το Συμβολικό Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου Greece Race for the Cure®
  • 10:55 Η Carglass® Ελλάδος συμμετείχε στο Spirit of Belron® Challenge 2025, στηρίζοντας το έργο του Afrika Tikkun
  • 10:50 Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων - Νέος Πρόεδρος ο Δημήτρης Μουντάκης
  • 10:42 Περίπτωση Μπισμπίκη: Το ασφαλιστικό σκέλος και τι προβλέπει ο ΚΟΚ και ο νόμος για εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος
  • 10:25 Interasco: Εξαγορές και ανάπτυξη με στόχο τα 80 εκατ. ευρώ παραγωγή με την στήριξη του Ομίλου Harel (video)
  • 09:44 INTERLIFE: «Γύρισμα» σε κερδοφορία και αύξηση παραγωγής στο εξάμηνο»
  • 09:31 Γιάννης Στουρνάρας στο ΣΒΕ: «Η Βόρεια Ελλάδα ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία»
  • 09:18 Νέα κοινή δράση της ΕΕ για τη βελτίωση των ολοκληρωμένων και βιώσιμων στρατηγικών αποθεμάτων ιατρικών αντιμέτρων που χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης
  • 09:09 Τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά του Αιγαίου!
  • 09:06 Μιγκέλ ντε Θερβάντες: Η γέννηση ενός παγκόσμιου συγγραφέα
  • 09:03 Έχουν οι Έλληνες οικονομική δυνατότητα ν΄ ασφαλιστούν; Τι δείχνουν τα νούμερα
  • 09:00 Ραντεβού Μητσοτάκη με…10 τρισ. δολ. και το ραντεβού με το εβραϊκό λόμπι, προς ιστορικό ρεκόρ τα μερίσματα στο Χ.Α και οι υψηλές επιδόσεις της CrediaBank
  • 08:47 Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 29 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου
  • 08:44 Αυτόνομα & συνδεδεμένα οχήματα: Νέα ρίσκα κυβερνοασφάλειας για τις ασφαλιστικές εταιρείες
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  1. 23/9 Όμιλος ΑΣΠΙΣ: Οι ασφαλιστές χρωστάνε ακόμα 80 εκ. - Τα ακίνητα εκποιούνται…
  2. 26/9 Το κουμπί που κοστίζει σε ατυχήματα
  3. 25/9 INTERASCO: Στρατηγικό όραμα, επενδύσεις στην καινοτομία και έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα
  4. 29/9 Περίπτωση Μπισμπίκη: Το ασφαλιστικό σκέλος και τι προβλέπει ο ΚΟΚ και ο νόμος για εγκατάλειψη τόπου ατυχήματος
  5. 26/9 5ο Ημερήσιο Ηπειρωτικό Πανηγύρι στο Πεδίον του Άρεως
  6. 24/9 Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων μας
  7. 23/9 Στρατηγική συνεργασία για Howden Hellas και ΠΟΞ

Config Page Gr

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 3, 10557
Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3229394 Fax: 210 3257074 Email: [email protected]

NEWSLETTER

Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • YouTube

QUICK LINKS

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2018 Nextdeal.gr

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Newsletter
  • Like Us on
    Facebook

  • Follow Us on
    Twitter

  • Follow Us on
    Instagram

  • Follow Us on
    LinkedIn

  • Subscribe on
    YouYube