Μπαίνει η Lamda στο σχήμα επενδυτών για Ελληνικό;
Θετικός είναι ο απόηχος στην αγορά από την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ο Κ. Μητσοτάκης γείωσε τις υπερβολικές προσδοκίες, παρουσιάζοντας μια ρεαλιστική στρατηγική για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ στο μέτωπο των παροχών παρέμεινε εντός δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μέγα ζητούμενο παραμένει το πώς θα κεφαλαιοποιήσει τις υψηλές προσδοκίες, που αποτυπώνουν οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, πριν «στραβώσει» το κλίμα διεθνώς.
Η αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την έκπληξη της επόμενης τριετίας, αν δεν προκληθεί σοβαρή κρίση διεθνώς, δεν θεωρείται αβάσιμη, εφόσον ξεκινήσουν μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, που θα συμβάλουν σημαντικά στην άνοδο του ΑΕΠ.
Ελληνικό: Οι αναφορές του Β. Κάτσου περί πρόθεσης του ίδιου, μέσω της VNK Capital, και του συνεταίρου του Πάνου Γερμανού να βάλουν πρόσθετα λεφτά στο project του Ελληνικού άνοιξαν μεγάλο θέμα.
Θεωρητικά, η Lamda, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας οι δύο προαναφερθέντες επιχειρηματίες συμμετέχουν με 12,8%, αποτελεί project manager και θεματοφύλακα του έργου.
Δεν συμμετέχει στο σχήμα επενδυτών για την εκμετάλλευση της γης, το οποίο απαρτιζόταν από τον Λάτση, τη Fosun και τους Άραβες.
Ελληνικό ΙΙ: Και λέμε «απαρτιζόταν», επειδή στην αγορά κυκλοφορεί, εδώ και μήνες, ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει ατονήσει και το σχήμα, πρακτικά, έχει «πεθάνει».
NEWSLETTER
Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.
Το παραπάνω κλίμα ήρθαν να ενισχύσουν οι αναφορές Κάτσου, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του ίδιου και του Π. Γερμανού να συμμετάσχουν στο σχήμα των επενδυτών.
Ελληνικό ΙΙΙ: Η αγορά κατάλαβε, διαβάζοντας τις παραπάνω αναφορές, ότι υπάρχει πίεση ώστε «όχημα» του νέου σχήματος επενδυτών να είναι η Lamda, όπου ήδη συμμετέχουν η οικογένεια Λάτση, ο Β. Κάτσος και ο Π. Γερμανός.
H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος για να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό τι τρέχει…
Ελληνικό - Fosun: Η Fosun, πάντως, διαμηνύει ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την επένδυση.
ΕΤΕ: Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα (παρασκήνια) για το πρόωρο τέλος της θητείας του Κ. Μιχαηλίδη στον θώκο του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.
Ελλάκτωρ - Ελληνικός Χρυσός: Η αδειοδότηση για τις μονάδες της Ελληνικός Χρυσός αποτελεί έναν καλό νέο για τον όμιλο Ελλάκτωρ.
Η Ελλάκτωρ κατέχει περίπου το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικός Χρυσός και ένα μικρότερο ποσοστό (σ.σ. περίπου 1%) στην Eldorado. Η «απόψυξη» της επένδυσης δημιουργεί τις προυποθέσεις αποεπένδυσης καθώς πρόκειται για non core business asset.
Για να φθάσει, όμως, η Ελληνικός Χρυσός να αποτιμηθεί σε μια ικανοποιητική αξία θα προηγηθούν ΑΜΚ για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις. Θέλει, επομένως, χρόνο.
MIG: Νέο γύρο επιχειρηματικών «τζαρτζαρισμάτων» προκαλεί το ενδιαφέρον Ιβάν Σαββίδη καθώς οι αποφάσεις καθυστερούν και οι προθεσμίες είναι αμείλικτες.
FF Group: Το γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης το τρέχει ο έμπιστος δικηγόρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ένα χρόνο μετά τις τεράστιες αποκαλύψεις της έκθεσης της A&M είναι ενδεικτικό του ποιος κάνει ακόμη κουμάντο στην εταιρεία.