Πότε απαγορεύεται το «Προσπέρασμα» οχημάτων και ποια πρόστιμα επιβάλλει ο νόμος;

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-01-2018

Διαμεσολαβούντες

Δημοσίευση: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 08:48

Πότε απαγορεύεται το «Προσπέρασμα» οχημάτων και ποια πρόστιμα επιβάλλει ο νόμος;

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Χιλιάδες είναι τα παραδείγματα οδηγών που στην προσπάθεια τους να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα προκάλεσαν σοβαρά οδικά δυστυχήματα.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το προσπέρασμα επιτρέπεται κατά κανόνα από αριστερά και με ορισμένες προϋποθέσεις από τα δεξιά. Οι τρόποι με τους οποίους επιτρέπεται ένας οδηγός να προσπεράσει χωρίς κίνδυνο ή παρακώληση της κυκλοφορίας καθώς και άλλες διατάξεις ορίζονται μέσα από τα υποάρθρα 1,2,5,6,7,8,9,10 του άρθρου 17 του ΚΟΚ η παραβίαση των οποίων επιφέρει χρηματικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Οι περιπτώσεις όμως με αυξημένη οδική επικινδυνότητα που ρητά απαγορεύεται το προσπέρασμα ορίζονται στα υποάρθρα 3 και 4 του άρθρου 17 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η παραβίαση των οποίων επιφέρει χρηματικό πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης και διπλώματος για 20 ημέρες και 7 βαθμούς ποινή στο point system.

Δείτε εδώ:

ΑΡΘΡΟ 17 : Προσπέρασμα – Κυκλοφορία σε στοίχους

3. Το προσπέρασμα απαγορεύεται γενικά στις εξής περιπτώσεις:

α) Όταν κάποιος από τους οδηγούς που ακολουθούν αυτόν που προτίθεται να προσπεράσει άρχισε ήδη το προσπέρασμα.

β) Όταν ο οδηγός που προπορεύεται στην αυτή λωρίδα κυκλοφορίας δώσει σήμα ότι προτίθεται να προσπεράσει άλλον.

γ) Όταν η λωρίδα κυκλοφορίας, την οποία θα χρησιμοποιήσει ο οδηγός κατά το προσπέρασμα, δεν είναι ελεύθερη σε αρκετή απόσταση μπροστά του, κατά τρόπο ώστε, λαμβανομένης υπόψη της διαφοράς ταχύτητας του οχήματός του, κατά το χρόνο του προσπεράσματος, και εκείνης των οχημάτων, τα οποία προτίθεται να προσπεράσει, να μην εκθέσει σε κίνδυνο ή παρεμποδίσει τους ερχόμενους αντίθετα.

δ) Αμέσως προ ή επί μη κυκλικού ισόπεδου οδικού κόμβου, εκτός αν: αα) επιτρέπεται το προσπέρασμα προς τα δεξιά, κατά την περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου αυτού, ββ) η οδός, στην οποία γίνεται το προσπέρασμα, έχει προτεραιότητα, γγ) η κυκλοφορία ρυθμίζεται από τροχονόμο ή με φωτεινούς σηματοδότες και δδ) το όχημα το οποίο προσπερνάτε είναι ποδήλατο, μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα χωρίς καλάθι.

ε) Αμέσως προ ή επί ισόπεδου σιδηροδρομικής διάβασης χωρίς κινητά φράγματα, εκτός αν η οδική κυκλοφορία ρυθμίζεται από φωτεινούς σηματοδότες, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στους ισόπεδους οδικούς κόμβους. στ) Αμέσως προ ή σε διάβαση πεζών, η οποία έχει σημανθεί ως διάβαση πεζών στο οδόστρωμα ή με πινακίδα σήμανσης.

ζ) Μέσα στις σήραγγες.

η) Όταν σχολικό λεωφορείο έχει σταματήσει σε οδόστρωμα με μία ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση που κινείται και έχει αναμμένα τα φώτα έκτακτης ανάγκης για την αποβίβαση και επιβίβαση μαθητών.

4. Ειδικότερα σε οδόστρωμα διπλής κατεύθυνσης, το προσπέρασμα απαγορεύεται και κατά την προσέγγιση σε κυρτή αλλαγή κλίσης ή σε στροφές με ανεπαρκή ορατότητα, εκτός αν υπάρχει στα σημεία αυτό διαχωριστική νησίδα ή δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση αυτού που προσπερνά, οι οποίες ορίζονται με κατά μήκος διαγραμμίσεις, το δε προσπέρασμα γίνεται χωρίς να εγκαταλείψει ο οδηγός τις λωρίδες κυκλοφορίας που σημειώνονται ως κλειστές γι' αυτούς που έρχονται αντίθετα.

Φίλε οδηγέ ένα αντικανονικό προσπέρασμα μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα.

 

©Μέντωρ Διαμεσολαβητής

Πηγή: www.kok.gr, Νόμος: 3542/02.03.2007/ΦΕΚ.50α

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου