Άρης Μπερζοβίτης, 23/12/2016 - 17:44 facebook twitter linkedin Τι επιπτώσεις έχουν στα δόντια μας τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα; Άρης Μπερζοβίτης, 23/12/2016 facebook twitter linkedin Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και παραδεχθείτε το, όλοι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, ανυπομονούμε να γευτούμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας. Όπως εξηγεί η Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc Οδοντίατρος-Στοματολόγος, «η προστασία των δοντιών και γενικώς της στοματικής κοιλότητας δεν πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει και στέρηση της απόλαυσης που μας προσφέρει το αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό. Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων σωστής φροντίδας της οδοντοστοιχίας μας, αλλά και της κατανάλωσης στερεών και υγρών με μέτρο αποτελούν το μυστικό για μέγιστη απόλαυση και βέλτιστη στοματική υγεία». Επειδή φυσικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, σπιτικά και μη, είναι αυτά που συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους η κ. Καλιακάτσου εξηγεί ότι η έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη και γενικά στις γλυκαντικές ουσίες είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας. «Αν και πάντα έχει σημασία η ποσότητα της ζάχαρης και των γλυκαντικών που καταναλώνει κανείς, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καίριας σημασίας για την υγεία της οδοντοστοιχίας είναι ο χρόνος που εκτίθενται τα δόντια στα συγκεκριμένα συστατικά. Για παράδειγμα, ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές καταναλώνεται ταχύτερα από ένα γλειφιτζούρι ή ένα ζαχαρωτό. Γενικώς, τα λεγόμενα σκληρά γλυκίσματα, δηλαδή αυτά που είναι πιο συμπαγή, μένουν περισσότερη ώρα στο στόμα και κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζουν το έδαφος για την επίθεση των επιβλαβών οξέων στα δόντια. Όσο δηλαδή τα δόντια εκτίθενται στη ζάχαρη, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος, ώστε να ενεργοποιήσουν το «κτίσιμο» της μικροβιακής πλάκας», λέει η κ. Καλιακάτσου. Ακόμα, σημασία έχει πότε καταναλώνονται τα γλυκά σε σχέση με τα ημερήσια γεύματα. «Εάν το αγαπημένο σας γλυκό γνωρίζετε ότι περιέχει μπόλικη ζάχαρη προτιμήστε να το φάτε αμέσως μετά το κύριο γεύμα σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να φάτε μικρότερη ποσότητα και συνδυαστικά με την κατανάλωση νερού, αναψυκτικού ή κάποιου ποτού, θα εμποδίσει τη ζάχαρη να κολλήσει στα δόντια», σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο. Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι, το ιδανικό μετά την κατανάλωση κάθε γλυκού ή αλμυρού γεύματος είναι το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας με νερό γιατί το νερό εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος ειδικά μετά από γλυκό. Η ειδικός συμβουλεύει επίσης να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού. Και αυτό γιατί, όταν τρώμε ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οξέα του στόματος αφήνουν τα δόντια εκτεθειμένα και ευαίσθητα. «Όταν τα δόντια έχουν ήδη εκτεθεί στα οξέα του στόματος το σμάλτο γίνεται μαλακό. Αφήστε να περάσει μισή ώρα προκειμένου το σμάλτο να σκληρύνει και το βούρτσισμα των δοντιών να μην επιφέρει περαιτέρω προβλήματα», εξηγεί. Σύμφωνα με την Φωτεινή Καλιακάτσου μερικά ακόμη έξυπνα «τρικ» που θα βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών συνεστιάσεων είναι: - Να τρώτε τυρί με τα γεύματα, καθώς προστατεύει φυσικά τα δόντια από την τερηδόνα.- Προτιμήστε μη ανθρακούχο νερό που περιέχει ουδέτερο PH το οποίο εμποδίζει την τερηδόνα να αναπτυχθεί μετά από ένα πλούσιο σε οξέα γλυκό ή γεύμα.- Συνοδεύετε το φαγητό σας με ψωμί ολικής άλεσης, καθώς είναι λιγότερο «τερηδονογόνο».- Καταναλώστε γλυκά με βάση τη μαύρη σοκολάτα με 70% τουλάχιστον κακάο, ώστε να περιορίσετε την έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 15:18 Roche Diagnostics Hellas: Οι ψηφιακές διαγνωστικές λύσεις ενισχύουν την πρόληψη και επιταχύνουν τη διάγνωση!
Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 15:00 100 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία γιορτάζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 14:48 Βραβείο στην Chiesi Hellas για την ταινία-μήνυμα ελπίδας στους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις
Άρης Μπερζοβίτης, 04/12/2025 - 09:52 Τρία Βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το 2025 ήταν χειρότερο για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες/ ή και σπάνιες παθήσεις - 3η Δεκέμβρη 2025 Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Είναι γεγονός: Το 2025 ήταν χειρότερο από το 2024 για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες/ ή και σπάνιες παθήσεις και... Άρης Μπερζοβίτης, 03/12/2025 - 11:54
Gilead Sciences: Το πραγματικό εμπόδιο δεν είναι ο HIV αλλά οι προκαταλήψεις γύρω του! Η καμπάνια της Gilead Sciences για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Δυστυχώς γι’ αυτούς που δείχνουν, δεν υπάρχει θεραπεία. Ευτυχώς για τον... Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 12:28
Novartis Hellas: Βραβείο για την καμπάνια «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» Novartis Hellas: Bronze διάκριση στα Healthcare Business Awards 2025 για την καμπάνια «Είσαι Γυναίκα. Είσαι Δύναμη!» Η Novartis Hellas τιμήθηκε με το... Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 11:43
Βασίλειος Σιούλας (ΜΗΤΕΡΑ): Καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα περιεγχειρητικής φροντίδας ασθενών! Με όραμα την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών και αρωγό την αιχμή της τεχνολογίας, ο Δρ. Βασίλειος Σιούλας Διευθυντής της Α΄... Άρης Μπερζοβίτης, 02/12/2025 - 11:39
Υποτροφίες & υποστήριξη Eρευνητικών Έργων από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ εις μνήμην της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου 6 Υποτροφίες & υποστήριξη 4 Eρευνητικών Έργων του ΕΚΠΑ από την ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ εις μνήμην της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου Ήταν το 2021, λίγους... Άρης Μπερζοβίτης, 01/12/2025 - 10:54
Πως μπορεί να προληφθεί η κύφωση και η οστεοπόρωση Υψηλό είναι το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από, έστω και μιας ήπιας μορφής, κύφωση. Υπολογίζεται ότι το 20-40% των... Άρης Μπερζοβίτης, 28/11/2025 - 14:20