Άρης Μπερζοβίτης, 23/12/2016 - 17:44 facebook twitter linkedin Τι επιπτώσεις έχουν στα δόντια μας τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα; Άρης Μπερζοβίτης, 23/12/2016 facebook twitter linkedin Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και παραδεχθείτε το, όλοι μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, ανυπομονούμε να γευτούμε τα γλυκά και αλμυρά εδέσματα του εορταστικού τραπεζιού. Κι ενώ η πρώτη σκέψη μας συνήθως είναι, προσοχή στις θερμίδες για να μην πάρουμε κιλά, σπανίως ανησυχούμε για τις επιπτώσεις των λουκούλλειων γευμάτων στην υγεία των δοντιών μας. Όπως εξηγεί η Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc Οδοντίατρος-Στοματολόγος, «η προστασία των δοντιών και γενικώς της στοματικής κοιλότητας δεν πρέπει αναγκαστικά να σημαίνει και στέρηση της απόλαυσης που μας προσφέρει το αγαπημένο μας φαγητό ή γλυκό. Η τήρηση κάποιων βασικών κανόνων σωστής φροντίδας της οδοντοστοιχίας μας, αλλά και της κατανάλωσης στερεών και υγρών με μέτρο αποτελούν το μυστικό για μέγιστη απόλαυση και βέλτιστη στοματική υγεία». Επειδή φυσικά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, σπιτικά και μη, είναι αυτά που συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους η κ. Καλιακάτσου εξηγεί ότι η έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη και γενικά στις γλυκαντικές ουσίες είναι το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας. «Αν και πάντα έχει σημασία η ποσότητα της ζάχαρης και των γλυκαντικών που καταναλώνει κανείς, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καίριας σημασίας για την υγεία της οδοντοστοιχίας είναι ο χρόνος που εκτίθενται τα δόντια στα συγκεκριμένα συστατικά. Για παράδειγμα, ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές καταναλώνεται ταχύτερα από ένα γλειφιτζούρι ή ένα ζαχαρωτό. Γενικώς, τα λεγόμενα σκληρά γλυκίσματα, δηλαδή αυτά που είναι πιο συμπαγή, μένουν περισσότερη ώρα στο στόμα και κατά κάποιο τρόπο προετοιμάζουν το έδαφος για την επίθεση των επιβλαβών οξέων στα δόντια. Όσο δηλαδή τα δόντια εκτίθενται στη ζάχαρη, τόσο περισσότερο τρέφονται τα βακτήρια του στόματος, ώστε να ενεργοποιήσουν το «κτίσιμο» της μικροβιακής πλάκας», λέει η κ. Καλιακάτσου. Ακόμα, σημασία έχει πότε καταναλώνονται τα γλυκά σε σχέση με τα ημερήσια γεύματα. «Εάν το αγαπημένο σας γλυκό γνωρίζετε ότι περιέχει μπόλικη ζάχαρη προτιμήστε να το φάτε αμέσως μετά το κύριο γεύμα σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να φάτε μικρότερη ποσότητα και συνδυαστικά με την κατανάλωση νερού, αναψυκτικού ή κάποιου ποτού, θα εμποδίσει τη ζάχαρη να κολλήσει στα δόντια», σύμφωνα με την οδοντίατρο-στοματολόγο. Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι, το ιδανικό μετά την κατανάλωση κάθε γλυκού ή αλμυρού γεύματος είναι το ξέπλυμα της στοματικής κοιλότητας με νερό γιατί το νερό εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος ειδικά μετά από γλυκό. Η ειδικός συμβουλεύει επίσης να μην βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά την κατανάλωση κάποιου γλυκού. Και αυτό γιατί, όταν τρώμε ζάχαρη ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οξέα του στόματος αφήνουν τα δόντια εκτεθειμένα και ευαίσθητα. «Όταν τα δόντια έχουν ήδη εκτεθεί στα οξέα του στόματος το σμάλτο γίνεται μαλακό. Αφήστε να περάσει μισή ώρα προκειμένου το σμάλτο να σκληρύνει και το βούρτσισμα των δοντιών να μην επιφέρει περαιτέρω προβλήματα», εξηγεί. Σύμφωνα με την Φωτεινή Καλιακάτσου μερικά ακόμη έξυπνα «τρικ» που θα βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα κατά τη διάρκεια των εορταστικών συνεστιάσεων είναι: - Να τρώτε τυρί με τα γεύματα, καθώς προστατεύει φυσικά τα δόντια από την τερηδόνα.- Προτιμήστε μη ανθρακούχο νερό που περιέχει ουδέτερο PH το οποίο εμποδίζει την τερηδόνα να αναπτυχθεί μετά από ένα πλούσιο σε οξέα γλυκό ή γεύμα.- Συνοδεύετε το φαγητό σας με ψωμί ολικής άλεσης, καθώς είναι λιγότερο «τερηδονογόνο».- Καταναλώστε γλυκά με βάση τη μαύρη σοκολάτα με 70% τουλάχιστον κακάο, ώστε να περιορίσετε την έκθεση των δοντιών στη ζάχαρη. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 19/12/2025 - 14:33 «Παθήματα και μαθήματα από την πρόσφατη πανδημία» στο Keele University από τον καθηγητή Κ. Γουργουλιάνη!
Άρης Μπερζοβίτης, 18/12/2025 - 09:14 Μελέτη Deloitte: Ένας οδικός χάρτης για τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα!
Ο πνευμονολόγος και τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο επίκεντρο του 34ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου 88 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Κάθε χρόνο προστίθενται 6,8 εκατομμύρια περιπτώσεις χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ 400.000 άνθρωποι... Άρης Μπερζοβίτης, 17/12/2025 - 11:42
Ψηφιακά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για την πληροφόρηση ασθενών με σπάνια νοσήματα Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδας (Ε.Σ.Α.Ε.) παρουσιάζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση δύο νέα ψηφιακά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης –τον AI Virtual Assistant for Rare Diseases και τον AI PubMed... Άρης Μπερζοβίτης, 16/12/2025 - 13:09
Με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Σπύρο Σαπουνά συναντήθηκαν τα στελέχη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025, στα Γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνάντηση... Άρης Μπερζοβίτης, 16/12/2025 - 11:16
Σημαντική δράση στον Πειραιά για την πρόληψη, τον αυτοέλεγχο και την ασφαλή οδήγησημε την υποστήριξη του ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. Ο Πειραιάς φιλοξενεί την κορυφαία εκδήλωση ολοκλήρωσης μιας μεγάλης πανελλαδικής καμπάνιας πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, την Παρασκευή 19... Άρης Μπερζοβίτης, 16/12/2025 - 09:48
Daiichi Sankyo: Έναρξη του 3ου Κύκλου του Προγράμματος ENDEAVOUR για τον Καρκίνο του Μαστού 1η πανελλαδική συμμετοχή στον νέο κύκλο ENDEAVOUR για τον Καρκίνο του Μαστού, με Έλληνα ογκολόγο μεταξύ των συμμετεχόντων. Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα ENDEAVOUR για... Άρης Μπερζοβίτης, 15/12/2025 - 16:08
Η GENESIS Pharma ανέλαβε τη διάθεση θεραπείας για το κληρονομικό αγγειοοίδημα σε 14 χώρες Η GENESIS Pharma, περιφερειακή βιοφαρμακευτική εταιρεία που εξειδικεύεται στην εμπορική διάθεση καινοτόμων φαρμάκων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ανακοινώνει αποκλειστική... Άρης Μπερζοβίτης, 15/12/2025 - 13:26