Άρης Μπερζοβίτης, 12/3/2021 - 09:21 facebook twitter linkedin Ο διατροφολόγος Γ. Χρύσου (ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) συμβουλεύει: ο χαλβάς από ταχίνι αποτελεί ιδανική διατροφική επιλογή! Άρης Μπερζοβίτης, 12/3/2021 facebook twitter linkedin Η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και τα σαρακοστιανά μεζεδάκια θα έχουν και πάλι την τιμητική τους. Κύριος πρωταγωνιστής στο τραπέζι θα είναι, για άλλη μία χρονιά, ο χαλβάς από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, για τον οποίο σειρά μελετών έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωσή του έχει ευεργετικές δράσεις για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (http://www.giannischrysou.gr), «αποδεδειγμένα το ταχίνι - στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής - συμβάλλει στην προστασία της καρδιαγγειακής λειτουργίας, την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της υπερχοληστερολαιμίας, προσφέρει αντιοξείδωση και συμβάλει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, ακόμα και της κατάθλιψης! Στην καθημερινή διατροφή, το ταχίνι χρησιμοποιείται είτε για επάλειψη ή σαν συστατικό συνταγών, όπως για παράδειγμα, το χούμους» και συνεχίζει: Ο χαλβάς λοιπόν, είναι το γλυκό που κληρονομεί από το ταχίνι τη σύσταση και τις ευεργετικές του δράσεις. Μια μικρή μερίδα χαλβά των 40 γραμμαρίων μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών ενός ενήλικα ή παιδιού σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αν λάβει κανείς υπόψη του όλα αυτά τα οφέλη, θα καταλάβει ότι ναι μεν ο χαλβάς αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, αλλά μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και να καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Παράλληλα, κυκλοφορεί σε πληθώρα γεύσεων, όπως με ξηρούς καρπούς, με κακάο, βανίλια κ.α. και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας είτε σαν επιδόρπιο μετά το γεύμα, είτε ως snack το πρωί ή το απόγευμα. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με ένα υγιεινό διατροφολόγιο και συχνή φυσική δραστηριότητα, ο χαλβάς αποτελεί μία ιδανική διατροφική επιλογή για ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητάς μας, με μια γεύση…Καθαράς Δευτέρας! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο Γιάννης Χρύσου είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, με σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού για 4 έτη, ως υπεύθυνος του τμήματος Παχυσαρκίας και ειδικός Διαιτολόγος του Διαβητολογικού Ιατρείου. Στη συνέχεια, από το 2011 εκτελεί καθήκοντα Διαιτολόγου στο τμήμα διατροφής και αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, αρχικά στην Ευρωκλινική Παίδων και από το 2016 στο Παιδιατρικό Τμήμα του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι. Παράλληλα διατηρεί το προσωπικό Διαιτολογικό Γραφείο, στο Μαρούσι από το 2001. Στην προσπάθεια του για τη συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων με ανάγκη και ενδιαφέρον για την διατροφή τους, καλύπτει διατροφικές «στήλες» διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών από το 2005. Επιπλέον, αρθρογραφεί συστηματικά σε περιοδικά υγείας και ομορφιάς. Έχει εκτελέσει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων για 7 έτη, από το 2000 και το 2009 αποτέλεσε ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, ενός φορέα με εξαιρετικό έργο στην ενημέρωση των καταναλωτών και κυρίως των παιδιών για την υγιεινή διατροφή. Η εμπειρία του στην διατροφική εκπαίδευση ατόμων που είτε πάσχουν από το αυξημένο βάρος ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα, είτε ασκούνται συστηματικά είναι μεγάλη, δίνοντας ανέκαθεν βάρος στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και την εξατομίκευση της οδηγίας διατροφής και άσκησης. Η παρακολούθηση ανθρώπων, οι οποίοι μέσω των οδηγιών διατροφής, άσκησης και βελτίωσης του τρόπου ζωής, καταφέρνουν πραγματικά να «μεταμορφώνονται», εσωτερικά και εξωτερικά, είναι εκείνη που του δίνει την δύναμη να συνεχίζει να εξελίσσεται στον τομέα της διατροφής και της άσκησης, θέτοντας διαρκώς τους επόμενους στόχους του. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 10/11/2025 - 12:40 Βραβείο επιχειρηματικότητας, επιστήμης & κοινωνικής προσφοράς στην Ιουλία Τσέτη, από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς!
Άρης Μπερζοβίτης, 10/11/2025 - 11:55 Οι προτάσεις του ΣΦΕΕ για τα φάρμακα από πλάσμα και την ανάγκη νέου πλαισίου συλλογής στην Ελλάδα!
Άρης Μπερζοβίτης, 10/11/2025 - 11:00 Μουσική και καρδιά: Επιστημονικό και μουσικό αφιέρωμα στο έργο του καρδιολόγου και συνθέτη Θανάση Δρίτσα!
9ο Συνέδριο «Το Φαρμακείο του Αύριο» - «Φαρμακείο 360ο: Συνδέοντας ανθρώπους, τεχνολογία & υγεία» Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και επιδραστικοί ομιλητές από το φάσμα της πολιτικής, της οικονομίας και του κλάδου της φαρμακευτικής αγοράς... Άρης Μπερζοβίτης, 04/11/2025 - 16:00
Χρήστος Γεωργόπουλος (Ερρίκος Ντυνάν): Όταν η σύγχρονη Νευροχειρουργική νικά το φόβο! Η επιστήμη, η ταπεινότητα και η αγάπη για τον άνθρωπο χαρίζουν ξανά ζωή σε ασθενείς με όγκους του Εγκεφαλικού Στελέχους. Τρεις ασθενείς με... Άρης Μπερζοβίτης, 04/11/2025 - 09:00
Ομάδες εθελοντών της Chiesi Hellas υλοποίησαν δράσεις για ένα πιο πράσινο αστικό περιβάλλον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Chiesi “We ACT Day” 2025: Περιβαλλοντική ευθύνη σε δράση Ομάδες εθελοντών της Chiesi Hellas υλοποίησαν δράσεις για ένα πιο πράσινο αστικό περιβάλλον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη Με έμπρακτη δέσμευση... Άρης Μπερζοβίτης, 03/11/2025 - 13:13
Πως επηρεάζει η ακρίβεια την διατροφή των Ελλήνων; Τι λένε οι ειδικοί; Η οικονομική πίεση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων δεν είναι απλώς ένα θέμα... Άρης Μπερζοβίτης, 31/10/2025 - 15:20
ΤΑΥΦΕ: Θετικό βήμα η διετής αναβολή για την άρση της υποχρεωτικότητας - Ο διάλογος συνεχίζεται Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση διαφύλαξης και περαιτέρω ενίσχυσης της θετικής πορείας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ), αποτελεί η... Άρης Μπερζοβίτης, 27/10/2025 - 13:30
Επανάληψη αρθροπλαστικής: Προστατεύουν τα φάρμακα αδυνατίσματος; Τι επισημαίνει ο χειρουργός δρ. Αθ. Τσουτσάνης του ΥΓΕΙΑ Ο αριθμός των αντικαταστάσεων ισχίου και γόνατος έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% την τελευταία δεκαετία στις χώρες του ΟΟΣΑ και... Άρης Μπερζοβίτης, 27/10/2025 - 10:17