Άρης Μπερζοβίτης, 28/2/2019 - 09:46 facebook twitter linkedin Τσικνοπέμπτη: Τι πρέπει να προσέχετε, όταν ψήνετε στα κάρβουνα! Άρης Μπερζοβίτης, 28/2/2019 facebook twitter linkedin Τσικνοπέμπτη σήμερα και αρκετοί από εμάς θα βρεθούν στο σπίτι με φίλους και θα ψήσουν στα κάρβουνα. Καλό, λοιπόν, είναι να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων και συχνά αναρωτιόμαστε, αν το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισμα. Η απάντηση στο παραπάνω δίλημμα προκύπτει αν αναλογιστούμε την επεξεργασία που υφίσταται το τρόφιμο σε καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, ΜSc επιστημονικός διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (www.logodiatrofis.gr), μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές: Ψήσιμο στα κάρβουνα: οι περισσότεροι θεωρούν ότι με το ψήσιμο χάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διατροφική αξία του τροφίμου και ταυτόχρονα να μειώνονται οι θερμίδες (κατά 25%) και η περιεκτικότητά του σε λίπος. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το ψήσιμο διαφόρων ειδών κρέατος, χοιρινού, αρνίσιου, βοδινού, πουλερικών και ψαριών στη σχάρα, στα κάρβουνα, στη σούβλα, προκαλεί τη δημιουργία διαφόρων ειδών καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες). Οι συγκεκριμένες ενώσεις παράγονται από την αλληλεπίδραση των αμινοξέων των πρωτεϊνών και της κρεατίνης του κρέατος, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο. Επίσης, ο αυξημένος χρόνος ψησίματος στα κάρβουνα ενισχύει τη δημιουργία των ετεροκυκλικών αμίνων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι διάφοροι τύποι καρκίνου, όπως είναι ο καρκίνος στομαχιού, παχέος εντέρου, παγκρέατος και μαστού έχουν συνδεθεί με την παραγωγή ετεροκυκλικών αμινών από το ψήσιμο στα κάρβουνα διαφόρων ειδών κρεάτων ψημένων σε ψηλές θερμοκρασίες. Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω θα αναρωτηθείτε αν θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ψητό κρέας... Η απάντηση είναι ότι υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τις αγαπημένες σας μπριζόλες ή παϊδάκια ψητές στα κάρβουνα, χωρίς να επιβαρυνθείτε ιδιαίτερα από τις ετεροκυκλικές αμίνες, αρκεί να έχετε υπόψη σας τα εξής: Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσιμο. Για το μίγμα χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το ελαιόλαδο, ο χυμός πορτοκαλιού/λεμονιού, η μουστάρδα ή διάφορα μυρωδικά (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι), τα οποία εξουδετερώνουν μεγάλο ποσοστό των καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες), που παράγονται κατά το ψήσιμο. Το κρέας να είναι κομμένο σε ψιλές φέτες, έτσι ώστε να ψηθεί γρήγορα εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς να καεί. Μετά το ψήσιμο ραντίστε το κρέας με λεμόνι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αμίνες. Γυρίζετε συχνά το κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα: Η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώνει μέχρι 100% τις ετεροκυκλικές αμίνες, διότι διατηρεί χαμηλότερες τις εσωτερικές θερμοκρασίες του κρέατος. Συνοδεύετε πάντα τα ψητά με σαλάτα: τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών σας προστατεύουν από τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα. Όσον αφορά τα ψητά ψάρια, καλό είναι να τα βάζετε στη φωτιά, αφού τα χαράξετε στην επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές, έτσι ώστε να ψηθούν γρήγορα και να μειωθεί ο χρόνος έκθεσης στα κάρβουνα. Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Άρης Μπερζοβίτης, 31/10/2025 - 15:20 Πως επηρεάζει η ακρίβεια την διατροφή των Ελλήνων; Τι λένε οι ειδικοί;
Άρης Μπερζοβίτης, 27/10/2025 - 13:30 ΤΑΥΦΕ: Θετικό βήμα η διετής αναβολή για την άρση της υποχρεωτικότητας - Ο διάλογος συνεχίζεται
Άρης Μπερζοβίτης, 27/10/2025 - 10:17 Επανάληψη αρθροπλαστικής: Προστατεύουν τα φάρμακα αδυνατίσματος; Τι επισημαίνει ο χειρουργός δρ. Αθ. Τσουτσάνης του ΥΓΕΙΑ
Άρης Μπερζοβίτης, 24/10/2025 - 11:30 Η DEMO υποδέχθηκε νέους επιστήμονες στο πλαίσιο του θεσμού Business Days 2025
Θ.Καρποδίνη: Η συνεργασία με όλες τις ενώσεις ασθενών είναι σημαντική και καθοριστική για τον ΕΟΠΥΥ Στον κοινό στόχο ΕΟΠΥΥ και ασθενών αναφέρθηκε η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη μιλώντας στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών. «Η... Άρης Μπερζοβίτης, 23/10/2025 - 09:10
Σήμερα τα εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων και την ανακαίνιση του Ωνάσειου Νοσοκομείου! Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στις 13:00 στην εκδήλωση για την παράδοση της δωρεάς του Ιδρύματος... Άρης Μπερζοβίτης, 21/10/2025 - 11:25
Ιουλία Τσέτη: «Η βιωσιμότητα & η ανθεκτικότητα το νέο κεφάλαιο εμπιστοσύνης»! Το 9ο Sustainability Summit για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διοργανώθηκε από τον Economist Impact, αποτέλεσε έναν από... Άρης Μπερζοβίτης, 20/10/2025 - 10:22
Health World 2025: Η Δύναμη της Ασφάλισης στη Μεταρρύθμιση των Συστημάτων Υγείας! (βίντεο) Χορηγοί επικοινωνίας το HEALTHNG.GR και το NEXTDEAL.GR Η παροχή υπηρεσιών Υγείας συζητήθηκε στο τραπέζι με θέμα «Η Δύναμη της Ασφάλισης στη... Άρης Μπερζοβίτης, 09/10/2025 - 13:10
Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία! (βίντεο) 24ο Συνέδριο HealthWorld με χορηγούς επικοινωνίας το HEALTHNG.GR και το NEXTDEAL.GR «A New Era in Healthcare – Driving the Change» ήταν... Άρης Μπερζοβίτης, 09/10/2025 - 10:35
ΜΗΤΕΡΑ: Επιστημονική Επιτροπή Κύησης Υψηλού Κινδύνου για τη βέλτιστη φροντίδα στην εγκυμοσύνη! (βίντεο) Κορυφαίοι ιατροί και εξειδικευμένοι επιστήμονες συμμετέχουν στην Επιστημονική Επιτροπή Κύησης Υψηλού Κινδύνου που ανακοίνωσε το ΜΗΤΕΡΑ. Η σύσταση της Επιτροπής... Άρης Μπερζοβίτης, 02/10/2025 - 15:34