Ηλίας Προβόπουλος, 7/3/2025 - 09:11 facebook twitter linkedin Φεστιβάλ ερασιτεχνικής γεωργίας Ηλίας Προβόπουλος, 7/3/2025 facebook twitter linkedin Ξεκίνησε χθες και έως τις 9 Μαρτίου 2025, το πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ Αμάλθεια, μια διοργάνωση αφιερωμένη στην ερασιτεχνική γεωργία και τη μη φονική παραγωγή τροφής. Το Φεστιβάλ, που οργανώνεται από το Skywalker – Εργασία στην Ελλάδα και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Δήμου Αθηναίων, στοχεύει στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και τη δικτύωση όσων ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και παραγωγής τροφίμων με σεβασμό στη φύση. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν θέματα όπως η μεταποίηση, η κομποστοποίηση, η μελισσοκομία, η τυροκόμηση και η παραγωγή ελαιόλαδου, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια παραδοσιακής μαγειρικής, υφαντικής και χειροτεχνίας. Παράλληλα, ειδικές εκδηλώσεις θα αναδείξουν τη σημασία της αειφόρου γεωργίας και των φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Ενδεικτικά, το Φεστιβάλ Αμάλθεια περιλαμβάνει: Μεταποίηση (αλευρόμυλοι, συσκευασία, κομπόστες, τουρσί, χυλοπίτες, μακαρόνια τραχανάς, λιαστά, αποξήρανση τροφίμων, σάλτσες, καπνιστά, εξοπλισμός) Κομποστοποίηση Αγροεφόδια Μελισσοκομία Οινοποίηση, ζυθοποίηση, οινοπνευματώδη ποτά (ρακί, τσίπουρο), οινοπνευματώδη ηδύποτα Παραγωγή, εμπόριο, εξαγωγή λαδιού, ελιών και παράγωγων προϊόντων Αγροκτήματα Το περιβόλι (Οικιακό περιβόλι, σπορά, φύτευση, πότισμα, φροντίδα, κύκλος ζωής, πυκνότητα, «συνύπαρξη», εξοπλισμός) Αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά Τυροκόμηση – γιαούρτι Παραδοσιακή μαγειρική – ζαχαροπλαστική Ύφανση – πλέξη – κατασκευές Θεωρητικά και διαδραστικά workshops με θέματα τις Χειροτεχνίες, το Εργαστήριο Γης, τον Αργαλειό, τη Μελισσοκομία, τις Παλετοκατασκευές, το Μαγειρείο, τον Λαχανόκηπο, το Σχολειό, το Καφέ Παραγωγής, το Καφέ Μεταποίησης και το Καφέ Χειροτεχνίας Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία προκειμένου η δράση να ευχαριστήσει αυτούς οι οποίοι προσφέρουν καθημερινά και δίνουν ένα κομμάτι του εαυτού τους για την ερασιτεχνική γεωργία και την παραγωγή τροφής Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στις 7 και 8 Μαρτίου, ο συγγραφέας Δημήτρης Μιχαηλίδης θα φιλοξενήσει συζητήσεις στο «Καφενείο της παραγωγής» με αφορμή το βιβλίο του Τα μονοπάτια της τροφής μας. Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του Φεστιβάλ: fieldsamalthea.gr Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Η Βουλή τιμά τον Δημήτριο Βικέλα στο Ηράκλειο Η έκθεση «Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας» φέρνει το έργο του λόγιου και πρώτου προέδρου της ΔΟΕ στην Κρήτη, αναδεικνύοντας τη... Ηλίας Προβόπουλος, 22/10/2025 - 08:45
Ο κομήτης Lemmon στον ουρανό της Ελλάδας Για όσους αγαπούν να κοιτάζουν τον νυχτερινό ουρανό, αυτές οι μέρες του Οκτωβρίου προσφέρουν ένα ξεχωριστό θέαμα: ο κομήτης C/2025 A6... Ηλίας Προβόπουλος, 21/10/2025 - 09:00
Όταν τα φύλλα γίνονται τέχνη στο πάρκο Υπάρχουν στιγμές που η φύση δεν περιμένει να την ερμηνεύσουμε. Μιλά μόνη της, μέσα από τα πιο απλά πράγματα — ένα... Ηλίας Προβόπουλος, 21/10/2025 - 08:45
Έφυγε από τη ζωή η «Mamma Erasmus» Σοφία Κοράντι Η Σοφία Κοράντι, η εμπνεύστρια και δημιουργός του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus, απεβίωσε στη Ρώμη σε ηλικία 91 ετών. Γνωστή ως «Mamma Erasmus», θεωρούσε... Ηλίας Προβόπουλος, 20/10/2025 - 09:00
Το Παζάρι της Σπερχειάδας αντέχει στον χρόνο Το παζάρι της Σπερχειάδας ανοίγει και φέτος τις πύλες του, συνεχίζοντας μια παράδοση που κρατά πάνω από ενάμιση αιώνα και... Ηλίας Προβόπουλος, 20/10/2025 - 08:55
Ο Άγιος Αρτέμιος: Ο στρατηγός της πίστης Σήμερα, 20 Οκτωβρίου η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο ο οποίος υπήρξε στρατηγός του Μ. Κωνσταντίνου και αργότερα... Ηλίας Προβόπουλος, 20/10/2025 - 08:43