Ηλίας Προβόπουλος, 22/12/2023 - 10:20 facebook twitter linkedin Ηλίας Προβόπουλος: Λουκάνικα από τον Φουρνά Ευρυτανίας Ηλίας Προβόπουλος, 22/12/2023 facebook twitter linkedin Η υπόθεση «γουρούνι Χριστουγέννων» είναι τεράστια, θα μπορούσαν να γραφτούν δεκάδες τόμοι σχετικά με την διατροφή του, το ρόλο του στο νοικοκυριό αλλά εκείνο που ξεπερνάει κάθε δημιουργικότητα είναι η επεξεργασία του κρέατος που προκύπτει από κάθε σφάγιο, ειδικά ότι αφορά τα λουκάνικα που είναι και ο κύριος στόχος γιατί σε αυτά επενδύει κάθε σπίτι την διατροφή του τους μήνες του χειμώνα… Στην περίπτωση, όχι μόνο κάθε τόπος έχει την δική του συνταγή αλλά και κάθε νοικοκυριό έχει τρόπο να ξεχωρίζει ως προς την παρασκευή τους και την νοστιμιά τους. Βασικό πάντως είναι ο τεμαχισμός του κρέατος, με τους μπαλτάδες και τα τσεκούρια παλιότερα και με μηχανές σήμερα, η ποσότητα λίπους, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τα χορταρικά που μπαίνουν στο μίγμα καθώς και η συντήρησή τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί σήμερα νοικοκυριό που να τρέφει δικό του γουρούνι και να ακολουθεί το τυπικό της σφαγής και της επεξεργασίας με παραδοσιακό τρόπο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί που καταφέρνουν να βρουν καλό κρέας και με το μεράκι που διατηρούν και την εμπειρία από τις μανάδες και τις γιαγιάδες, φτιάχνουν εξαιρετικά λουκάνικα. Ένα νοικοκυριό απ’ αυτά είναι του Τάκη και της Μαίρης Ντούσικου από τον Φουρνά Ευρυτανίας που ακολουθούν πιστά την διαδικασία της παρασκευής λουκάνικων με τον τρόπο που έμαθαν από την μητέρα του Τάκη Αλεξάνδρα και τον πατέρα του Βαγγέλη. Η συνταγή που παραθέτουμε μοιάζει απλή αλλά πάντα υπάρχει ένα στοιχείο που τα κάνει να διαφέρουν. Την παραθέτουμε και σας αφήνουμε να δημιουργήσετε… Λουκάνικα Φουρνά από την Μαίρη (που αν και Χανιώτισα, τα καταφέρνει πολύ καλά και με την ευρυτανική κουζίνα). 10 κιλά χοιρινός κιμάς χωρίς λίπος 6 κιλά πράσα 500 γραμ. κρασί μπρούσκο 500 γραμ. ελαιόλαδο 300 γραμ. αλάτι χοντρό 150 γραμ. πιπέρι μαύρο 100 γραμ ρίγανη από το Βελούχι 50 γραμ. πιπεριά καυτερή 50 γραμ. κανέλα τριμμένη 5 πορτοκαλιών το ξύσμα 20 μέτρα έντερα χοιρινά παστά Νο 32 – 34 Φαίνονται πολλά αλλά είναι απαραίτητα. Όλα τα υλικά ζυμώνονται καλά και από εκεί και πέρα αρχίζει το γέμισμα με την μηχανή όπου η προσοχή είναι να μην σπάσει το έντερο. Αφού γεμίσουν, πρέπει κάπου να κρεμαστούν να στεγνώσουν και αν υπάρχει καπνός, ακόμη καλύτερα. Τα λουκάνικα στεγνώνουν σε λίγες ημέρες και ανάλογα τώρα μπορούν να συντηρηθούν σε καλά αεριζόμενο μέρος, στο ψυγείο η σε δοχείο με λίπος. ΥΓ. Η συνταγή του Φουρνά έχει και καυτερή πιπεριά. Μπορεί να παραλειφθεί Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
Ηλίας Προβόπουλος, 23/05/2025 - 09:11 Ηλίας Προβόπουλος: Οι Καρδιτσιώτες τιμούν τους πεσόντες αεροπόρους τους
Ηλίας Προβόπουλος, 23/05/2025 - 08:55 Η μεγάλη γιορτή της δημιουργικής φωτογραφίας PHOTOVISION ART 2025, ανοίγει τις πύλες της, σήμερα, Παρασκευή 23 Μαΐου στις 18:00
Πως αντιμετωπίσθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο το 1914 Ζούσαν απ΄την επαιτεία, στην ένδεια και ζητήθηκε στις αρχές να τους προωθήσουν εις Πάτρας ή αλλαχού. Αναλυτικά λοιπόν, διαβάζοντας το απόσπασμα... Ηλίας Προβόπουλος, 20/05/2025 - 09:03
Η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία είναι Μικρασιάτισσα Αγία της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας. Η Λυδία ήταν έμπορος πορφύρας από τα... Ηλίας Προβόπουλος, 20/05/2025 - 08:50
Γιατί καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας Η Γενοκτονία των Ποντίων εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών σχεδίων εξόντωσης που εφαρμόστηκαν εναντίον χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήδη από... Ηλίας Προβόπουλος, 19/05/2025 - 09:22
Έως τις 22 Μαΐου η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Αγρίνιο Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η προσφυγική Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου υποδέχθηκαν... Ηλίας Προβόπουλος, 19/05/2025 - 09:09
Ηλίας Προβόπουλος: Τιμητική εκδήλωση για την προσφορά στη δημοτική παράδοση Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν... Ηλίας Προβόπουλος, 19/05/2025 - 09:02
Ηλίας Προβόπουλος: Το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» στη «Μεικτή ποδηλατάδα-Special Olympics» Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ», Νομού Αιτωλ/νίας, Μεσολόγγι-Αγρίνιο, για άτομα με νοητική αναπηρία, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, συμμετείχε σε μια... Ηλίας Προβόπουλος, 16/05/2025 - 09:22