Ξέρετε να διαλέξετε ασφαλιστή;

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 21-10-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 15:15

Ξέρετε να διαλέξετε ασφαλιστή;

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Του Ματωνάκη Χαράλαμπου*

 

Ο Δεκάλογος των Ασφαλιστικών Συμβούλων. Πώς επιλέγουμε τον ‘’Ασφαλιστή’’ μας


Είναι δεδομένο ότι το επάγγελμα των ασφαλιστικών συμβούλων-ασφαλιστών στην Ελλάδα δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Μάλλον το αντίθετο θα έλεγε κανείς καθώς φράσεις όπως ‘’κοράκια’’, ‘’τσιμπούρια’’,’’ λαμόγια’’ και άλλα ωραία κοσμητικά επίθετα τους συνοδεύουν από την αρχή της σταδιοδρομίας τους μέχρι και το, συνήθως σύντομο, τέλος της. Εν πολλοίς υπάρχει βάση και δικαιολογία για τη γενική ανυποληψία του επαγγέλματος και σε αυτό ευθύνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Επειδή όμως σε κανένα επάγγελμα δεν υπάρχουν μόνο καλοί ή μόνο κακοί, υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ελέγξετε για να επιλέξετε τον σωστό...

1.Είναι νόμιμος: Κάθε ασφαλιστικός σύμβουλος είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με έναρξη επιτηδεύματος, ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, πιστοποίηση επιτυχίας στις γραπτές εξετάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και ασφαλιστήριο έναντι λαθών και παραλείψεων προς τους πελάτες του για 1.500.000€. Όταν δεν έχει όλα τα παραπάνω τότε είναι παράνομος και πιθανότατα θα εγκαταλείψει το επάγγελμα πολύ σύντομα.

2.Παραδέχεται  ότι είναι ασφαλιστής: Η ανυποληψία και το ‘’μισό μάτι’’ της κοινωνίας αναγκάζει πολλούς συναδέλφους να ‘’ομορφαίνουν’’ τον τίτλο τους. Ο μόνος τρόπος όμως που υπάρχει για να συστηθεί κάποιος είναι ‘’Ασφαλιστικός σύμβουλος ή κοινώς Ασφαλιστής’’. Όλα τα υπόλοιπα του τύπου ‘’Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος’’, ‘’Χρηματοασφαλιστικός Σύμβουλος’’, ‘’Χρηματοεπενδυτικοασφαλιστικοτραπεζικός Σύμβουλος’’ χρησιμοποιούνται από άτομα όπου ντρέπονται να παραδεχτούν ότι είναι Ασφαλιστές γιατί και οι ίδιοι θεωρούν υποδεέστερη τη δουλειά τους. Στην πρώτη ευκαιρία θα αλλάξουν κλάδο.

3.Είναι σταθερός: ‘Ενας επαγγελματίας πρέπει να έχει μια σταθερή πορεία στο χώρο του. Το να μεταπηδά από εταιρεία σε εταιρεία κάθε χρόνο σημαίνει ότι έχει βρει 20-30 πελάτες-γνωστούς και τους μετακινεί εδώ κι εκεί για να παίρνει μεγαλύτερα μπόνους από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αντίθετα κάποιος που είναι σταθερός σημαίνει ότι έχει επιλέξει τις συνεργασίες του με επαγγελματικά κριτήρια και τις στηρίζει με όλα τα συν και πλην τους. Ακόμα και αν αλλάξει κάποτε συνεργασία με εταιρεία/ες θα σημαίνει ότι το σκέφτηκε σοβαρά και με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη συνύπαρξη και το συμφέρον των πελατών του. Όχι ένα μεγαλύτερο μπόνους…

4.Είναι αποκλειστικά ασφαλιστής: Στην Ελλάδα το επάγγελμα αντιμετωπίζεται σαν part-time δουλειά, συμπληρωματικό εισόδημα, πάρεργο κτλ. Το διαδεδομένο μοντέλο είναι ‘’Ασφάλειες-Μεσιτικά-Τραπεζικά-Λογιστικά’’. Υπάρχουν βέβαια και άλλα μοντέλα όπως ‘’Εκπαιδευτής Οδηγών-Ασφάλειες’’, ‘’Συνεργείο-Ασφάλειες’’, Organo Gold-Amway-Herbalife-Ασφάλειες’’, ‘’Μίνι Μάρκετ-Ασφάλειες’’ και άλλα τέτοια. Ο ασφαλιστικός σύμβουλος, εάν είναι καλός στη δουλειά του, βγάζει αρκετά χρήματα ώστε να μη χρειάζεται να κάνει και άλλες 3 δουλειές ταυτόχρονα. Επίσης δεν έχει χρόνο να κάνει και άλλες 3 δουλειές. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς λοιπόν !

5.Μπορούμε να τον βρούμε: Ο ασφαλιστής μας πληρώνεται με ένα μικρό ποσοστό από τα ασφάλιστρά για ένα και μόνο λόγο. Για να είναι πάντα διαθέσιμος! Κανένας ασφαλισμένος δεν παίρνει τηλέφωνο τον ασφαλιστή του για να δει τι κάνει. Θα τον καλέσει γιατί έχει μια ανάγκη (τράκαρε, αρρώστησε κτλ). Πρέπει να μπορούμε να τον βρούμε. Εάν δεν σηκώνει το κινητό γιατί είναι π.χ και λογιστής και είναι περίοδος δηλώσεων, εάν δεν απαντά στα email ή στα μηνύματα κτλ τότε δεν κάνει για τη δουλειά.

6.Έχει γνώσεις: Κανένας ασφαλιστικός σύμβουλος δεν ξέρει τα πάντα για όλους τους κλάδους (αυτοκίνητου, ζωής, πυρός, αστική ευθύνη, πιστώσεις εγγυήσεις κτλ). Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στις 10 ερωτήσεις του πελάτη επιτρέπεται να λέει στις 8 ‘’θα ρωτήσω και θα σας απαντήσω’’. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τη διάθεση να αφιερώσει χρόνο για να διαβάσει και να ενημερωθεί στη δουλειά του και τη δύσκολη στιγμή δεν θα καθοδηγήσει σωστά τον πελάτη του.

7.Μιλάει απλά: Αυτός που γνωρίζει ένα αντικείμενο είναι αυτός που μπορεί να το εξηγήσει με απλά λόγια. Το πιο εύκολο πράγμα είναι κάποιος να σας διαβάσει μια τυποποιημένη προσφορά ασφάλισης και να βάλει την ‘’κασέτα’’ που του δίδαξαν στην αρχική εκπαίδευση. Το δύσκολο είναι να σας κάνει να κατανοήσετε έννοιες και καταστάσεις που δεν γνωρίζετε και δεν είστε και υποχρεωμένοι να γνωρίζετε εξ αρχής.

8.Αναλύει αυτά που δεν καλύπτονται: Κανένα ασφαλιστήριο και καμιά εταιρεία δεν είναι τέλεια. Υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις όπως και εξαιρέσεις. Καμιά επαγγελματική σχέση δεν χάλασε όμως εφόσον όλοι ήταν ενήμεροι εξ αρχής για το τι μπορεί να πάει στραβά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις κάθε συμβαλλόμενου.

9.Δεν πιέζει καταστάσεις: Ο βασικός φόβος σε κάθε πιθανή επαφή με έναν ασφαλιστή είναι το ενδεχόμενο να μας ζαλίσει με τηλέφωνα και πολυλογία. Και δυστυχώς  συμβαίνει. Γιατί συμβαίνει; Γιατί εάν δεν βρει πελάτες τότε η πίεση από πολλές μεριές είναι πολύ μεγάλη (από την εταιρεία, από τα έξοδα που τρέχουν κ.α.) Αυτό μεταφράζεται σε άγχος και πίεση  προς τον υποψήφιο πελάτη. Επειδή όμως και ο υποψήφιος πελάτης πιέζεται εξίσου από τα δικά του προβλήματα θα ασφαλιστεί όταν θέλει αυτός να ασφαλιστεί άσχετα με τα επιχειρήματα του ασφαλιστικού συμβούλου. Ο σωστός και καλός επαγγελματίας όμως δεν εξαρτάται οικονομικά από 1 ή 2 υποψήφιους και αν αυτοί ‘’αγοράσουν’’ ή όχι. Αντίθετα κάνει μια καλή πρόταση, εξηγεί τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και πάει παρακάτω. Ο πελάτης που ενδιαφέρεται όντως θα έρθει μόνος του όταν είναι η κατάλληλη στιγμή γι αυτόν. Αλλιώς η όποια πίεση σπαταλά πολύτιμο χρόνο από όλους.

10.Είναι εξειδικευμένος: Το εύρος των ασφαλειών είναι μεγάλο και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει όλους τους
κλάδους. Ιδιαίτερα τους πιο εξειδικευμένους όπως η ασφάλειες υγείας, τα επενδυτικά αποταμιευτικά (που χρειάζονται και οικονομικό υπόβαθρο και ειδική πιστοποίηση) και η αστική ευθύνη, που δε είναι η απλή-υποχρεωτική ασφάλεια αυτοκινήτου ‘’για να μη μας γράψει η τροχαία’’. Μην έχετε λοιπόν απαιτήσεις από κάποιον που δραστηριότητά του είναι το πρακτορείο ασφαλίσεων αυτοκινήτων με 15 διαφορετικές εταιρείες να ξέρει από ασφαλίσεις υγείας. Να σας κάνει μια αίτηση ασφάλισης και να σας δώσει ένα ασφαλιστήριο μπορεί να το κάνει. Εάν όμως εσείς χάσετε μερικά χρόνια από τη ζωή σας νομίζοντας άλλα αντί άλλων τότε είναι και δική σας η ευθύνη.

10+1 : Γνωρίζει τις νέες τεχνολογίες: Το μοντέλο συνεργασιών και επικοινωνίας έχει αλλάξει ραγδαία και θα αλλάξει κι άλλο τα επόμενα χρόνια. Με τεχνολογίες όπως τα email, το skype, το e banking, τα Voip τηλέφωνα κτλ, ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας μπορεί να είναι προσβάσιμος από 1.000 χλμ μακριά μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο λογιστής, ο μεσίτης, ο δικηγόρος, ο γραφίστας, ο δάσκαλος δεν χρειάζεται πλέον να είναι αναγκαστικά γείτονας. Εάν έχει διάθεση και εξοικείωση με την τεχνολογία μπορεί να βοηθάει τους πελάτες του ανά πάσα στιγμή από κάθε σημείο. Την εποχή όπου γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως, είναι άτοπο να πρέπει ο ασφαλιστής σας να έχει γραφείο στον πάνω δρόμο για να νομίζετε ότι είναι δίπλα σας.

Μέσα στο χάος της Ελληνικής αγοράς όπου οι μισοί γνωστοί σας έκαναν και ένα πέρασμα από τις ασφάλειες κάποτε, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μου που ικανοποιούν όλα τα παραπάνω κριτήρια και θα σας προσφέρουν σωστές υπηρεσίες.

Με ανοιχτά μάτια δεν θα δυσκολευτείτε να τους δείτε…

 

 

* Οικονομολόγος – Ασφαλιστικός Σύμβουλος

 

Αναδημοσίευση από το asfalisi-ygeias.gr.

   

σχόλια

 • nisiotis
  nisiotis Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013 10:46

  μπραβο χαραλαμπε !! καλα τα γραφεις !!!

 • Χάρης Αδαμόπουλος
  Χάρης Αδαμόπουλος Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 19:02

  Από όπου κι αν προέρχεται ο καθένας και ότι και αν έχει επιλέξει να κάνει για έξτρα εισόδημα, το σημαντικό είναι ένα. Να παρέχει σωστές υπηρεσίες, με επαγγελματισμό και συνέπεια προς τον πελάτη. Εάν κάποιος έχει συνεργάτες να στηριχθεί και είναι και ο ίδιος υπερδραστήριος, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην έχει και άλλες δραστηριότητες παράλληλα και να είναι πετυχημένος σε αυτές. Η μία δουλειά δεν αναιρεί απαραίτητα την άλλη. Ίσα-ίσα που η μία δουλειά φέρνει καινούριους πελάτες στις άλλες δραστηριότητες. Προσωπικά δε συμφωνώ στο συνεργείο-ασφάλειες συγκεκριμένα γιατί θεωρώ ότι ο ασφαλιστής πρέπει να κρατάει την εργασία του σε συγκεκριμένο-υψηλό επίπεδο (καθαρός-περιποιημένος χώρος, κοντά στην πόλη για εύκολη πρόσβαση, με ευπρεπές-καθαρό ντύσιμο κ.λ.π.), όπως π.χ. ο γιατρός, ο λογιστής ή ο δικηγόρος. Αν δεν πάρεις ο ίδιος στα σοβαρά τη δουλειά σου, μην περιμένεις από τους άλλους να σε πάρουν στα σοβαρά...!Κατά τ' άλλα συμφωνώ με τα περισσότερα του δεκαλόγου σου Χαράλαμπε!

 • Γιώργος Νικολακος
  Γιώργος Νικολακος Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 18:38

  Φίλε Χαράλαμπε έχεις την πλήρη συμπάθεια μου και την αγάπη μου και δεν είναι κακό να γράφεις την ιδιότητα για την οποία μόχθησες και σπούδασες 5 χρόνια και είνια τιμή σου και καμάρι σου.

  Εξάλλου και εγώ απούδασα στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας (πρώην Βιομηχανική Θεσσαλονίκης) και ποτέ δεν το έκρυψα αλλά το προέβαλα κιόλας στα πρώτα χρόνια της καρριέρας μου

  Απλώς σε πείραξα με αυτό που έγραψα για την "γλώσσα την λανθάνουσα" και τίποτε άλλο

  Μακάρι όλα τα νέα φυντάνια- ασφαλιστικοί σύμβουλοι να έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση γιατί αποτελεί επιτυχία για την αγορά και την αναβαθμίζει, αφού απο τα μικρότερα έως και τα ανώτατα επίπεδα της αγοράς σε στελέχη ή διαμεσολαβούντες έως ακόμα και την ίδια την εποπτεία, κυριαρχούν συνήθως οι μετριότητες που δεν θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω και κάνουν πειράματα πάνω στην πλάτη μας

  Όσο για τον Ορκωτό Πραγματογνώμονα της εταιρίας "Προοπτική" πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό μου Χρύσανθο Νικολάκο επίσης Μεσίτη Ασφαλίσεων και όχι για εμένα που αρκούμαι στον απλώς στον τίτλο του Μεσίτη Ασφαλίσεων και μου ανήκει η εταιρία Fasmagroup

  Να είσαι καλά και πάντα επιτυχίες και να προσέχεις στο εξής με ποιες εταιρίες συνεργάζεσαι αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την οικονομική κρίση

 • Ματωνάκης Χαράλαμπος
  Ματωνάκης Χαράλαμπος Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 15:31

  Το ζητούμενο με το άρθρο αυτό αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι δεν είναι να έρθει ξαφνικά ο ''υπερεπαγγελματίας'' Μπάμπης Ματωνάκης να κρίνει πως κάνει τη δουλειά του ο καθένας... Όπως γράφω άλλωστε κανείς δεν είναι και δεν μπορεί να είναι τέλειος. Το θέμα είναι να προσπαθούμε να κινούμαστε προς μια κατεύθυνση επαγγελματισμού και συνέπειας απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύεται... Κανείς δεν μπορεί να τηρεί αυτά τα 10 (κατ εμέ) και άλλα τόσα βασικά στοιχεία κατά γράμμα...

  Και ούτε η ουσία είναι να γράψω 10 σελίδες εξηγώντας ακριβώς τι εννοώ για το κάθε ένα σημείο, ποιους εξαιρώ, τι από τα παραπάνω έκανα και εξακολουθώ να κάνω λάθος εγώ κτλ... Το ζητούμενο ήταν να αναφέρω κάποια πράγματα που όλοι τα ξέρουμε αλλά σπανίως τα λέμε ανοιχτά.

  Όποιος νομίζει ότι είναι αλάθητος, παντογνώστης κτλ κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου... Η αγορά μας κρίνει όλους όπως πολύ σωστά λέει ο Παναγιώτης ο Σταυρόπουλος...

 • Ματωνάκης Χαράλαμπος
  Ματωνάκης Χαράλαμπος Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 14:52

  Επίσης και στη σελίδα της Προοπτικής (prooptiki-insurance) αναφέρονται τίτλοι σπουδών και σεμιναρίων όπως ''Οικονομολόγος-Μεσίτης Ασφαλίσεων'' , ''Μεσίτης Ασφαλίσεων-Ορκωτός Πραγματογνώμονας''. Πολύ καλά κάνετε... Οι σπουδές κακό δεν είναι, αν είναι συναφείς ειδικά, να αναφέρονται γιατί και η μόρφωση είναι σημαντική (δεν την ανέφερα όμως παραπάνω γιατί ένα πτυχίο δεν λέει από μόνο του κάτι).

  Αφού λοιπόν κύριε Νικολάκο κι εσείς ακολουθείτε την ίδια πρακτική όντας επαγγελματίας Διαμεσολαβητης - και στο ανώτερο επίπεδο του Μεσίτη μάλιστα-, δεν το θεωρώ εύστοχο να μου τονίζετε ότι ''την πάτησα'' σαν να μιλάνε παιδάκια μεταξύ τους... Θα έπρεπε να με καταλαβαίνατε...

 • Παναγιώτης Σταυρόπουλος.
  Παναγιώτης Σταυρόπουλος. Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 14:24

  έτσι είναι όπως τα λέει ο φίλος Μπάμπης..απλά έχει ΕΠΙΠΛΕΟΝ και άλλη μια σείρα απο ικανότητες και δεξιότητες πέρα απο αυτά που αναφέρονται που είναι τα βασικά.
  Δεν μπορώ να πιστέψω οτι ασφαλιστικός σύμβουλος που βγάζει ένα αξιοπρεπές εισόδημα τον χρόνο ντρέπεται να πεί οτι είναι ασφαλιστικός σύμβουλος.
  Τώρα οσον αφορα το οτι δηλώνει οτι είναι και Οικονομολόγος το παιδί για εμένα δεν είναι κατακριτέο,άσχετα αν έρχεται σε αντίθεση με τα γραφόμενα του στο σημείο 4.
  Μη ψάχνουμε πάντα κάτι να βρούμε να μας φταίει.Νεοι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και ειδικά σαν τον Μπάμπη που έχει μεράκι τη δουλειά που κάνει πλεον ειναι μετρημενοι.
  Δεν υπάρχει δεκάλογος για τον εξειδικευμένο επαγγλματία ασφαλιστικό σύμβουλο,μπορει και συνδιάζει μια πλειάδα απο ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία που συντελούν την επαγγελματική του και προσωπική του υπόσταση και ο κόσμος ο τελικός κριτής όλων μας.
  Χαιρετίσματα φίλε Μπάμπη!!

 • Ματωνάκης Χαράλαμπος
  Ματωνάκης Χαράλαμπος Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 13:05

  Σωστή παρατήρηση με βάση και αναμενόμενη... Το ''οικονομολόγος'' πάει λόγω των σπουδών μου (για τις οποίες μόχθησα και με βοήθησαν να σκέφτομαι σαν κάποιος με μαγαζί όπως κάθε Ε.Ε.) και όχι λόγω της δουλειάς... Παλιότερα βέβαια όταν ξεκίνησα το είχα κάνει κι εγώ Χρηματοοικονομικός κτλ (έτσι μπήκα άλλωστε στο επάγγελμα στην τότε ΑΣΠΙΣ για να προωθώ τα επενδυτικά τρομάρα τους) ... Μετά συνειδητοποίησα όμως ότι η δουλειά μου είναι οι ασφάλειες και τπτ άλλο... Γι αυτό ότι αναφέρω δεν το κάνω ούτε εκ του ασφαλούς ούτε σαν ειδικός. Το κάνω βάσει εμπειρίας και αναφέρω κι εγώ όλα τα λάθη που έκανα και πιθανότατα κάνω ακόμα. Δεν είναι κανείς τέλειος άλλωστε...

 • ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
  ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 00:04

  πολυ σωστο και πανω απ ολα πολυ χρησιμο αρθρο....συγχαρητηρια Χαραλαμπε.!!!

 • Γιώργος Νικολάκος
  Γιώργος Νικολάκος Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 17:46

  Καλά τα γράφεις φίλε και συνάδελφε Χαράλαμπε, αλλά και συ την πάτησες για τα καλά
  Με βάση το σημείο 4 που εσύ ο ίδιος σχολιάζεις δεν είσαι και εσύ αποκλειστικά ασφαλιστής(το σωστό μάλιστα είναι ασφαλιστικός σύμβουλος αφού ασφαλιστής είναι μόνον η ασφαλιστική εταιρία), αλλά δηλώνεις φαρδιά πλατιά στο τέλος ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  Επομένως και συ ντρέπεσαι για το επάγγελμά σου ή όπως λέγεται "γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει" αφού δηλώνεις οικονομολόγος και όχι απλώς "ασφαλιστής" Εεεεεεεεεε!!!!!!!!

Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου