close
Αρχική
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • Ιδιωτική Ασφάλιση
    • Κοινωνική Ασφάλιση
    • Επαγγελματικά Ταμεία
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • Υγεία
    • Αυτοκίνητο
    • Οικονομία
    • Τράπεζες
    • Πολιτική
    • Κοινωνία
    • Bancassurance
    • Διεθνή
    • Πολιτισμός
    • Τεχνολογία
    • Καταναλωτικά Νέα
    • Αθλητικά
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ
    • Διαμεσολάβηση
    • Ασφαλιστικά Γραφεία
    • Πωλήσεις
    • Εκπαίδευση
    • Γυναίκα και Ασφάλιση
    • Αγγελίες
    • Λεξικό
  • ΠΡΟΪΟΝΤΑ
    • Σύνταξη
    • Υγεία
    • Περιουσία
    • Αυτοκίνητο
    • Bancassurance
    • Τραπεζικά
    • Λοιποί Κλάδοι
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡA
    • Ασφαλιστικές Εταιρείες
    • Θεσμικοί Φορείς
      • Ενώσεις - Σύλλογοι - Οργανισμοί - Διεύθυνση Εποπτείας
      • Διεθνείς Οργανισμοί
    • Φορείς Υγείας
    • Νομοθεσία
    • Μελέτες / Στατιστικά
    • Οικονομικά Αποτελέσματα
    • Άλλοι φορείς
      • Επιμελητήρια
      • ΕΦΚΑ - Ασφαλιστικά Ταμεία
      • Εφορίες
      • ΟΤΑ
      • Υπουργεία
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • Άρθρα
    • Αρθρογράφοι
    • Βήμα Αναγνωστών
    • Ψηφοφορίες
  • Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Υγεία

ΥΓΕΙΑ

Ινστιτούτο Prolepsis: Εκπαίδευση και κατάρτιση χειριστών τροφίμων για πιο ασφαλή και υγιεινά γεύματα
Nextdeal newsroom
Nextdeal newsroom,
18/3/2022 - 14:21
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Ινστιτούτο Prolepsis: Εκπαίδευση και κατάρτιση χειριστών τροφίμων για πιο ασφαλή και υγιεινά γεύματα

Nextdeal newsroom, 18/3/2022
  • facebook
  • twitter
  • linkedin

Εκπαίδευση και κατάρτιση χειριστών τροφίμων για πιο ασφαλή και υγιεινά γεύματα: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-SAFE

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι τροφιμογενείς λοιμώξεις αποτελούν σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, πλήθος άλλων διατροφικών κινδύνων όπως το ακρυλαμίδιο και οι μυκοτοξίνες, τα αλλεργιογόνα, καθώς και συγκεκριμένα συστατικά που προκύπτουν κατά την επεξεργασία όπως τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα έχουν βλαβερές επιπτώσεις για την υγεία. Οι διατροφικοί κίνδυνοι, ως επί το πλείστον, αποδίδονται στην ακατάλληλη προετοιμασία και επεξεργασία των τροφίμων, καθώς και σε φαινόμενα διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει, σε συνεργασία με οργανισμούς από 5 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-SAFE, το οποίο στοχεύει στην παροχή σύγχρονης και προσαρμοσμένης κατάρτισης σε επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης.

Το e-SAFE "Enhance safer and healthier meals through food handlers' education and training" είναι ένα έργο διάρκειας 34 μηνών (01/11/2020 – 31/08/2023) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινοπραξία του e-SAFE συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: The Polish Farm Advisory and Training Centre not-for-profit Sp. z o. o., Miastkowo (Συντονιστής του προγράμματος, Πολωνία), ISEKI-Food Association (Αυστρία), Center for Social Innovation - CSI (Κύπρος), Italian Cuisine di Gianluca Pardini (Ιταλία), Kauno maisto pramones ir prekybos mokymo centras (Λιθουανία).

Ως κύρια αιτία της έξαρσης των τροφιμογενών λοιμώξεων θεωρείται ο ακατάλληλος χειρισμός των τροφίμων. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αναφορικά με την κατάρτιση των εργαζομένων σχετικά με τη διαχείριση και ασφάλεια τροφίμων παρουσιάζει ελλείψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαίδευση σε θέματα «Υγιεινής και Ασφάλειας Tροφίμων» είναι υποχρεωτική μόνο στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης των εργαζόμενων που χειρίζονται τρόφιμα, γεγονός το οποίο στερεί τη δυνατότητα ενημέρωσης για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, την τελευταία διετία στον επαγγελματικό κλάδο της εστίασης ήρθαν νέοι, πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας, προετοιμασίας και διανομής του φαγητού. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων και γνώσεων των χειριστών τροφίμων για την επαρκή εφαρμογή κανόνων υγιεινής και ασφαλείας κατά την καθημερινή εργασιακή πρακτική.

Στο πλαίσιο του e-SAFE θα αναπτυχθεί ένα διαδραστικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του προσωπικού που εργάζεται στον κλάδο υπηρεσιών σίτισης και εστίασης. Έμφαση θα δοθεί στις νέες και επανεμφανιζόμενες πηγές κινδύνων στα τρόφιμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας των γευμάτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα εστιάζει στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και στην υιοθέτηση ασφαλέστερων μεθόδων επεξεργασίας και αποθήκευσης (από όλους τους χειριστές τροφίμων στην ΕΕ), προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικοί κίνδυνοι που ενδεχομένως αγνοούνται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μάγειρες, σεφ, προσωπικό κουζίνας, χειριστές τροφίμων, διευθυντές εμπορικών καταστημάτων και εργαζομένους στον τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων διατροφής που αφορά στην επεξεργασία τροφίμων, στελέχη αποθήκης, καθώς και σε παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συλλόγους επαγγελματιών, οργανισμούς ασφάλειας τροφίμων και βιομηχανίες τροφίμων. Μέσα από το e-SAFE οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εκπαιδεύονται για να βελτιώσουν ή ακόμη και να αλλάξουν τις καθημερινές τους πρακτικές κατά την προετοιμασία γευμάτων. Το πρόγραμμα εστιάζει και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις αρχές του συστήματος HACCP, καθώς και με εργαλεία, μοντέλα και μεθόδους αποτελεσματικής διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος e-SAFE στον σύνδεσμο https://e-safe-project.eu/ ή να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/eSAFE.ErasmusPlus.

Ακολουθήστε το Nextdeal.gr στο Google News .
  • TAGS:
  • Ινστιτούτο Prolepsis
  • εκπαίδευση
  • κατάρτιση
  • χειριστές τροφίμων
  • ασφάλεια τροφίμων
  • e-SAFE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  • Ινστιτούτο Prolepsis: Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία» - "Το δικαίωμα στη λήθη"
    Nextdeal newsroom, 16/3/2022

    Ινστιτούτο Prolepsis: Κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία» - "Το δικαίωμα στη λήθη"

  • Καμπάνια Προώθησης Εμβολιασμού κατά της COVID-19 από το Ινστιτούτο Prolepsis 
    Nextdeal newsroom, 1/12/2021

    Καμπάνια Προώθησης Εμβολιασμού κατά της COVID-19 από το Ινστιτούτο Prolepsis 

  • Ξεκίνησε η σίτιση σε σχολεία ευπαθών περιοχών από το Ινστιτούτο Prolepsis!

    Ξεκίνησε η σίτιση σε σχολεία ευπαθών περιοχών από το Ινστιτούτο Prolepsis!

    Ξεκίνησε τον Οκτώβριο η σίτιση σε σχολεία που βρίσκονται σε ευπαθείς περιοχές της χώρας μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου...
    Άρης Μπερζοβίτης, 29/11/2021 - 11:39 29/11/2021
  • Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

    Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

    Η εταιρεία ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ενισχύει με 3 τόνους σπανάκι -μέσω του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητάς της «Κάνουμε καλό»- την προσπάθεια που...
    Nextdeal newsroom, 06/09/2021 - 15:58 6/9/2021

Εφημερεύοντα Φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα

Εφημερεύοντα Νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα

Ιδιωτικά θεραπευτήρια σε όλη την Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

11/11/25 Χρόνια Πολλά φίλοι ασφαλιστές και με…παιδεία!
16:25 11/11/25 Χρόνια Πολλά φίλοι ασφαλιστές και με…παιδεία!
  • 14:34 Ydrogios Digital Academy: Η νέα εποχή στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της ασφάλισης
  • 13:00 Πατίνια: Νέοι κανόνες για τη χρήση τους στην Αθήνα
  • 12:30 isintaximou.gr: Η πρώτη ανεξάρτητη, αυτοματοποιημένη και ολοκληρωμένη εφαρμογή υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης στην Ελλάδα
  • 12:23 Κωνσταντίνος Κόλλιας (ΟΕΕ): «Ο εσωτερικός ελεγκτής μετατρέπεται σε στρατηγικό εταίρο της διοίκησης»
  • 11:45 Ο Όμιλος Ιατρόπολις περνά στη νέα CyberKnife εποχή!
  • 11:25 Κορυφαίοι Νευρολόγοι του Affidea neuraCare Χαράσσουν τη Νέα Εποχή στη Νευρολογία
  • 11:15 Φωκίων Καραβίας (Eurobank) στο 8th Athens Investment Forum: «Η Ελλάδα στην εποχή της παγκόσμιας αναδιάταξης, ευκαιρίες και προκλήσεις στο νέο περιβάλλον»
  • 11:00 Η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (Υποδιοικήτρια ΤτΕ) στο 6ο ΟΤ FORUM «Η επιχείρηση του μέλλοντος: Μετασχηματισμός και παραγωγή προστιθέμενης αξίας»
  • 10:55 Γιατί αργεί η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε; Εμπόδια και προοπτικές με φόντο το 2030
  • 10:25 Αποκλειστικό: Καταδίκες για την υπόθεση Ασπίς Πρόνοια
  • 10:20 Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης - Η φροντίδα απέναντι στο απρόβλεπτο
  • 10:00 Το Χάρισμα και οι Δεξιότητες του Πωλητή
  • 09:45 Τράπεζα Κύπρου: Καθαρά κέρδη 353 εκατ. ευρώ στο 9μηνο - Στο 18,4% η απόδοση στα ίδια κεφάλαια
  • 09:40 Επίδομα Θέρμανσης: Νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ - Τι πρέπει να προσέξουν διαχειριστές και ένοικοι πολυκατοικιών
  • 09:30 ΕΑΕΕ: Ημέρα Ασφάλισης «Μαζί, απέναντι στο απρόβλεπτο»
  • 09:20 Τράπεζες: Έβγαλαν καθαρά κέρδη πάνω από 1 δις ευρώ στο 3ο 3μηνο και 2,5 δις στο 9μηνο 2025
  • 09:15 Εύσημα στην Ελλάδα για τη μείωση του χρέους, ο Στουρνάρας και οι αυταπάτες του Αλέξη, σε υψηλά επίπεδα οι ξένες επενδύσεις και οι υψηλές επιδόσεις των τραπεζών
  • 09:10 Optima bank: Ισχυρή ανάπτυξη με αύξηση κερδών στα €123,4 εκατ. στο 9μηνο και νέα διεθνής διάκριση
  • 09:05 Περισσότερα από 130 στελέχη της KPMG έδωσαν το παρών στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με «συνοδοιπόρο» την ΕΛΕΠΑΠ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  1. 11/11 Αποκλειστικό: Καταδίκες για την υπόθεση Ασπίς Πρόνοια
  2. 6/11 Η Agora του Ardonagh Group εγκαινιάζει την παρουσία της στην Ελλάδα με 300 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για εξαγορές
  3. 10/11 Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Ναι μεν αλλά...
  4. 7/11 Τι σημαίνει Ασφαλιστική αξία, Ασφαλιστικό ποσό και Ασφαλιστική υποκατάσταση;
  5. 5/11 Η αγαθή σκιά που άφησε ένας άνθρωπος
  6. 7/11 Συνάντηση Philippe Donnet με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ για την κλιματική ανθεκτικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα
  7. 11/11 11/11/25 Χρόνια Πολλά φίλοι ασφαλιστές και με…παιδεία!

Config Page Gr

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 3, 10557
Σύνταγμα, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3229394 Fax: 210 3257074 Email: [email protected]

NEWSLETTER

Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.

FOLLOW US

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • YouTube

QUICK LINKS

  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

© 2018 Nextdeal.gr

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Newsletter
  • Like Us on
    Facebook

  • Follow Us on
    Twitter

  • Follow Us on
    Instagram

  • Follow Us on
    LinkedIn

  • Subscribe on
    YouYube