Συνεχώς ανοδική η πορεία της ŠKODA το 2017

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-12-2017

Οικονομικά

Δημοσίευση: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 16:22

Συνεχώς ανοδική η πορεία της ŠKODA το 2017

Γιώργος Μούζος
   

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι η ŠKODA έχει το καλύτερο εξάμηνο της 122-χρονης ιστορίας της, με ρεκόρ πωλήσεων. Ήδη έχουν σημειωθεί 585.000 παραδόσεις αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα κέρδη να αγγίζουν τα 860 εκατ. ευρώ σε έξι μήνες.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενα στελέχη της φίρμας, αποδίδουν την τόσο μεγάλη άνοδο στα κέρδη, στην έντονη εμπλοκή της μάρκας στην κατηγορία των SUV, ενώ περαιτέρω ώθηση αναμένεται να δώσει και το αναπτυξιακό της πλάνο με την ονομασία Στρατηγική 2025. Πέρσι η ŠKODA γιόρτασε την 25η επέτειο της ένταξής της στον Όμιλο Volkswagen, η οποία συνέπεσε με την παραγωγή 15 εκατομμυρίων οχημάτων ως μέλος του ομίλου. Στη μεγαλύτερη για αυτή εθνική αγορά, της Κίνας, η μάρκα ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε 10 μόνο χρόνια. Η Αλγερία έγινε άλλη μια χώρα παραγωγής αυτοκινήτων ŠKODA το 2017.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο στον δρόμο για νέο ρεκόρ

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, οι παραδόσεις σε πελάτες αυξήθηκαν κατά 2,8%, σε ένα νέο ρεκόρ 585.000 οχημάτων. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μάρκα θα έχει παραδώσει πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα σε πελάτες μέσα στο ημερολογιακό έτος για τέταρτη φορά στη σειρά. Η ŠKODA υπερέβη το όριο του ενός εκατομμυρίου για πρώτη φορά το 2014.

Για πρώτη φορά έσοδα πωλήσεων πάνω από 8 δισ. ευρώ σε ένα εξάμηνο

Τα έσοδα πωλήσεων της ŠKODA AUTO αυξήθηκαν κατά 22,6%, στα 8,720 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017 (α’ εξάμηνο του 2016: 7,114 δισ. ευρώ). Στην ίδια χρονική περίοδο, τα κέρδη αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 25,5%, στα 860 εκ. ευρώ (α’ εξάμηνο 2016: 685 εκ. ευρώ). Τα κέρδη ως ποσοστό επί των πωλήσεων ήταν στο 9,9%, λίγο πάνω από το 9,6% του α’ εξαμήνου του 2016. Οι καθαρές ταμειακές ροές έφτασαν τα 1,159 δισ. ευρώ (α’ εξάμηνο 216: 583 εκ. ευρώ).

Σημαντικοί πυλώνες για βιώσιμη, θετική εταιρική ανάπτυξη

Με τη Στρατηγική 2025, η ŠKODA έχει θέσει τα θεμέλια για συνεχή επιτυχή ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Ο κοινός στόχος των πολλών νέων τομέων δράσης είναι να αντιμετωπίσει από πλεονεκτική θέση τους επερχόμενους μετασχηματισμούς στη βιομηχανία των αυτοκινήτων και τις αλλαγές στην κοινωνία. Εδώ, η ψηφιοποίηση παίζει κεντρικό ρόλο. Τα μοντέλα, η παραγωγή και οι εταιρικές λειτουργίες θα ωφεληθούν συνολικά από τις ψηφιακές λύσεις. Μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών, η ŠKODA θέλει επίσης να εξελίξει νέους επιχειρηματικούς τομείς υψηλής ανάπτυξης. Ένας άλλος στόχος είναι η ηλεκτροκίνηση: η ŠKODA θα εισέλθει σε αυτή την αγορά στο εγγύς μέλλον με εξωτερικά φορτιζόμενα [plug-in] υβριδικά μοντέλα και με αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Με αυστηρή εφαρμογή των παραπάνω και με περαιτέρω στρατηγικές πρωτοβουλίες, η εταιρία αποσκοπεί να αναπτυχθεί σε δύο άξονες: δίπλα σε περαιτέρω αυξήσεις στην παραδοσιακή κατασκευή αυτοκινήτων, νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα – κυρίως υπηρεσίες μετακίνησης – θα αποτελέσουν ισχυρά κίνητρα ανάπτυξης.

Η μελέτη του ŠKODA VISION E υπογραμμίζει εντυπωσιακά τις προσπάθειες της μάρκα στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης. Το VISION E είναι το πρώτο εντελώς ηλεκτρικά οδηγούμενο πρωτότυπο αυτοκίνητο στα 122 χρόνια της ιστορίας της εταιρίας. Επιτρέπει ένα εύρος αυτονομίας μέχρι τα 500 χλμ και μπορεί να φορτιστεί τόσο επαγωγικά όσο και με καλωδιακή σύνδεση. Το μοντέλο παραγωγής θα βγει στην αγορά το 2020.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου