Allianz Motor Insurance: 100 χρόνια στο… δρόμο!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 21-02-2018

Διεθνείς ειδήσεις

Δημοσίευση: Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 09:23

Allianz Motor Insurance: 100 χρόνια στο… δρόμο!

Γιώργος Μούζος
   

Η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία γιορτάζει έναν αιώνα προσφοράς στο κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου και μας εξιστορεί πως αυτό το όμορφο ταξίδι ξεκίνησε, αλλά και πού θα καταλήξει!

Η Bridget Driscoll το μακρινό 1896, ήταν το πρώτο θύμα το οποίο σκοτώθηκε από ένα αυτοκίνητο. Όπως αναφέρουν τα γεγονότα η Bridget εντυπωσιάστηκε όταν είδε το αυτοκίνητο την ώρα που ο οδηγός του πραγματοποιούσε δοκιμαστική οδήγηση, με αποτέλεσμα να διστάσει να διασχίσει το δρόμο και να χτυπηθεί από το αυτοκίνητο. Παρόλο που το αυτοκίνητο κινείτο με τρομερά χαμηλή ταχύτητα (μόλις 6,4 χλμ/ώρα) η Bridget πέθανε από τα τραύματά της. Στον οδηγό του αυτοκινήτου, στον οποίο δεν είχαν δοθεί οδηγίες σε ποια μεριά του δρόμου να οδηγεί, ο δικαστής του καταλόγισε την κατηγορία του τυχαίου θανάτου. Η ιστορία βέβαια δεν καταγράφει αν το αυτοκίνητο που χτύπησε την άτυχη Bridget ήταν ασφαλισμένο, πράγμα όμως διόλου απίθανο. Βλέπετε τα πρώτα ασφαλιστήρια συμβόλαια για το «κλάδο του αυτοκινήτου» παρείχαν καλύψεις για ατυχήματα με... άλογα!

Allianz motor insurance - 100 Years on the Road

Κανείς εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως το αυτοκίνητο θα έμπαινε τόσο πολύ στη ζωή μας, καθώς και τι αντίκτυπο θα είχε. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει κι ο Γερμανός αυτοκράτορας Wilhelm II, «Τα αυτοκίνητο είναι ένα παροδικό φαινόμενο»! Ωστόσο έμεινε πιστός σε αυτή του την άποψη έως και το 1905, όπου τότε γράφτηκε στο Imperial Automobile Club (KAV), το οποίο διοργάνωνε μηχανοκίνητους αγώνες για πλούσιους άνδρες.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, στη Γερμανία, υπήρχαν μόνο λίγα αυτοκίνητα στο δρόμο, οπότε οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν από τα αυτοκίνητα ήταν ένα μικρό, αλλά αυξανόμενο στατιστικό στοιχείο. Οι περισσότεροι θάνατοι εκείνη την εποχή είχαν σημειωθεί από άμαξες και τρένα! Το 1912, μόνο 320 από τους 2.917 θανάτους που προκλήθηκαν από συγκρούσεις οχημάτων αποδόθηκαν σε αυτοκίνητα. Περίπου 1.114 σκοτώθηκαν σε ατυχήματα που σχετίζονται με τρένα, 1.006 με άλογο και 56 με ποδήλατα. Από το 1918 κι έπειτα, ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στους γερμανικούς δρόμους είχε αυξηθεί σε 60.000, μαζί με 22.500 μοτοσικλέτες. Φυσικά, ο αριθμός των τροχαίων συνεχώς αυξανόταν. Στη Γερμανία, η ασφάλιση αυτοκινήτων (με κάλυψη αστικής ευθύνης κ.α.) προσφέρθηκε για πρώτη φορά το 1899 από το Stuttgarter Verein (που αργότερα αναλήφθηκε από την Allianz).

Allianz motor insurance - 100 Years on the Road

Πάντα δίπλα στις εξελίξεις η Allianz

O ασφαλιστικός κολοσσός, Allianz, παρακολουθούσε από κοντά τις εξελίξεις των πραγμάτων. Η εταιρεία είχε αρχίσει να ασφαλίζει μηχανές το 1900 και είχε ασφαλίσει ποδήλατα πριν από αυτό, αλλά καθώς ο κλάδος του αυτοκινήτου γνώριζε μεγάλη άνθηση, η αυτοκινητοβιομηχανία προσέφερε μια αναπτυσσόμενη αγορά στο κλάδο της ασφάλισης. Τον Απρίλιο του 1918, μαζί με την KAC και την Munich Re, η Allianz δημιούργησε την Kraft Insurance, η οποία γρήγορα έγινε ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στη γερμανική αγορά. Το 1919, τα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 2,5 εκατ., ενώ το 1922 η Kraft ενσωματώθηκε πλήρως στην Allianz. Η συνεχής ανάπτυξη της Allianz, σύμφωνα με τον Christian Stadler, Professor of Strategic Management του Warwick Business School, οφείλεται στο θάρρος και στην προνοητικότητα που επιδεικνύει σε όλες τις περιστάσεις. Και σύμφωνα με το βιβλίο που εξέδωσε «What We Can Learn from the History of Outstanding Companies» αναφέρει ως τρανό παράδειγμα την Allianz, η οποία εκμεταλλεύτηκε τις περιστάσεις όταν κι όπως έπρεπε.

Τα χρόνια περνούσαν όμως και μέχρι το 1930, ο αριθμός των αυτοκινήτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους είχε αγγίξει τα 6 εκατομμύρια, γεγονός που ώθησε τις κυβερνήσεις να καταστήσουν υποχρεωτική την ασφάλιση αστικής ευθύνης, ενώ θέσπισαν και τη χορήγηση αδειών ικανότητας στους οδηγούς.

Η μεταπολεμική εποχή!

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Allianz είδε μεγάλη ανάκαμψη στον ασφαλιστικό κλάδο και κατά συνέπεια στην εταιρεία. Μεταξύ του 1949 και του 1970, ο αριθμός των αυτοκινήτων στους δρόμους της Δυτικής Γερμανίας αυξήθηκε σε 13 εκατομμύρια από 370.000 που ήταν και όλοι έπρεπε να είναι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τα αρχεία της Allianz, μέχρι το 1970, περίπου τα μισά από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια της εταιρείας, συνδέονταν με αυτοκίνητα με κάποιο τρόπο.

Κατά τη διάρκεια των ετών του Wirtschaftswunder (οικονομικό θαύμα), το Beetle της Volkswagen ήταν το σύμβολο της αναγέννησης και του δυναμισμού, με την Allianz να συμμετέχει ενεργά και να επωφελείται από αυτό. Όντας σε άμεση συνεργασία με τους αντιπρόσωπους της Volkswagen, η Allianz πρωτοστάτησε στην πώληση ασφαλιστικών υπηρεσιών σε νέους αγοραστές αυτοκινήτων, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως από τη στιγμή που θα βρεθούν στο δρόμο. Για πολλούς πελάτες, αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία τους με την ασφάλιση και αυτό άνοιξε νέους ορίζοντες για τις περισσότερες επιχειρήσεις στην εταιρεία.

Allianz motor insurance - 100 Years on the Road

Περισσότερα αυτοκίνητα, περισσότερα ατυχήματα!

Το 1970, τα ατυχήματα στους δρόμους της Γερμανίας ήταν τρομερά πολλά. Περίπου 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη χρονιά σε τροχαία. Η γερμανική κυβέρνηση, θέλοντας να βελτιώσει την κατάσταση, θέσπισε ένα νέο όριο ταχύτητας της τάξεως των 100 χλμ/ώρα σε επαρχιακούς δρόμους και ένα χρόνο αργότερα ένα μέγιστο επίπεδο αλκοόλ αίματος, 0,8. Από τότε ο αριθμός των νεκρών έχει μειωθεί κατά πολύ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο ασφαλιστικός κλάδος αυτοκινήτων αντιμετώπισε κρίση. Ο αυξανόμενος αριθμός των αυτοκινήτων και των ατυχημάτων είχε οδηγήσει την ισορροπία μεταξύ εισοδήματος και εξόδων με τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες να σημειώνουν ζημιές. Για την Allianz, τόσο ο αριθμός των ατυχημάτων όσο και ο αριθμός και το ποσό των απαιτήσεων έσπασε όλα τα ρεκόρ. Η Allianz έχασε 154 εκατομμύρια δολάρια το 1970 και οι συνολικές δαπάνες όλων των γερμανικών ασφαλιστών ήταν 4,4 δισεκατομμύρια μάρκα, εκ των οποίων το 58% αφορούσε έξοδα επισκευής. Η Allianz ανταποκρίθηκε με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας Allianz Center for Technology (AZT) για την έρευνα ζημιών στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο θεσμός αυτός ήταν μοναδικός στην Ευρώπη, όπου το επίκεντρο των ερευνών ήταν οι μέθοδοι επισκευής, η έρευνα για τις αιτίες ζημιών, αλλά και θέσπιση νέων μέτρων για την ελαχιστοποίηση των τροχαίων.

Το εν λόγω τεχνολογικό κέντρο έγινε γρήγορα ένας βασικός συνεργάτης για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και για την οδική ασφάλεια. Οι δοκιμές και η έρευνα που έχει αναλάβει το Allianz Center for Technology (AZT), με την πάροδο των ετών περιλαμβάνουν την επίδραση του σχεδιασμού του παρμπρίζ στον κίνδυνο τραυματισμού, τις απαιτήσεις για την αντικατάσταση των ζωνών ασφαλείας μετά από ατυχήματα και την ανάπτυξη παιδικών καθισμάτων.

Το μέλλον της οδήγησης

Σήμερα υπάρχουν 45,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους της Γερμανίας και η Allianz παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους. Παγκοσμίως, η εταιρεία προσφέρει απευθείας ασφάλιση αυτοκινήτων σε 38 χώρες και σε επτά χώρες μέσω συνεργατών. Ήδη η εταιρεία προετοιμάζεται για το μέλλον της κινητικότητας, το οποίο αφορά τα αυτόνομα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Περιμένουμε ότι η ασφάλιση αυτοκινήτων θα παραμείνει δυνατή για περίπου 50 χρόνια ακόμα, επομένως και εμείς θα προσαρμόσουμε τα ασφαλιστικά μας προϊόντα σύμφωνα με το μέλλον της αυτοκίνησης», δήλωσε ο Joachim Mueller, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Allianz Γερμανίας. «Ανεξάρτητα από το αν ο οδηγός ή η αυτόνομη τεχνολογία ευθύνεται για το ατύχημα, το ασφαλιστικό πλαίσιο θα προστατεύσει τον παθόντα»!

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου