Οι σύλλογοι στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης ξόδεψαν σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ για συνολικά 501 απουσίες λόγω Covid-19, καθώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στην φυσική κατάσταση των παικτών συνεχίζουν να συμβάλλουν στο κόστος τραυματισμών
Το τμήμα Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας της Howden δημοσίευσε τον ενδιάμεσο Δείκτη Τραυματισμών του Ευρωπαϊκού Ανδρικού Ποδοσφαίρου, ο οποίος αποκαλύπτει ότι υπήρξαν 2.524 τραυματισμοί το πρώτο μισό της σεζόν 2021/22 που κόστισαν στους συλλόγους 279,49 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τραυματισμοί των πρώτων πέντε μηνών της φετινής σεζόν, κόστισαν στους συλλόγους ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% του κόστους τραυματισμών ολόκληρης της σεζόν 2020/21, όπου αναφέρθηκαν 3.998 τραυματισμοί. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19.
Αριθμός και κόστος τραυματισμών
Η σεζόν 2021/22 ξεκίνησε με πολλά έξοδα για την αγγλική Premier League, καθώς πλήρωσε περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, με τους τραυματισμούς να κοστίζουν 89,82 εκατ. λίρες (105,09 εκατ. ευρώ). Η Premier League σημείωσε επίσης, τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών σε όλα τα πρωταθλήματα (659), με την Τσέλσι να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα, ο οποίος ήταν ο πρώτος μήνας που κάθε βδομάδα είχε αγώνες, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός τραυματισμών, με τους συλλόγους να αναφέρουν 127 απουσίες που δεν οφείλονταν στην Covid-19. Ήταν επίσης ο πιο ακριβός μήνας όσον αφορά το κόστος τραυματισμών, με τους συλλόγους να πληρώνουν 20,41 εκατ. λίρες (23,89 εκατ. ευρώ), ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που ξόδεψαν οι σύλλογοι κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα με αγώνες κάθε εβδομάδα τη σεζόν 2020/21 (10,17 εκατ. λίρες ή 11,90 εκατ. ευρώ).
- Στην Ευρώπη, ο σύλλογος με τους περισσότερους τραυματισμούς ήταν η Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία με 60, ακολουθούμενη από την Τσέλσι με 55 και τη Γιουβέντους με 54.
- Ο σύλλογος με το υψηλότερο κόστος τραυματισμών στην Ευρώπη ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης με 19,52 εκατ. ευρώ, με την Παρί Σεν Ζερμέν (16,79 εκατ. ευρώ) και την Τσέλσι (16,40 εκατ. ευρώ) να ακολουθούν.
- Οι τραυματισμοί στο πρώτο μισό της σεζόν 2021/22 κόστισαν στους συλλόγους της γαλλικής Ligue 1 32,4 εκατομμύρια ευρώ – αν και το 52% από αυτά καταβλήθηκε μόνο από έναν σύλλογο - την Παρί Σεν Ζερμέν. Ενώ το μέσο ποσό που δαπανήθηκε για τραυματισμούς από τη Ligue 1 ήταν 1,62 εκατ. ευρώ ανά σύλλογο, η Παρί Σεν Ζερμέν ξόδεψε περισσότερο από 10 φορές αυτό το ποσό.
- Το συνολικό μέσο κόστος τραυματισμών ανά πρωτάθλημα ήταν 55,90 εκατ. ευρώ.
Ο επιπτώσεις της Covid-19
Πολλοί παίκτες βρέθηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19 και ορισμένα πρωταθλήματα αναγκάστηκαν να αναβάλουν αγώνες ή να περιορίσουν τη συμμετοχή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την τεράστια αύξηση των θετικών κρουσμάτων μεταξύ των παικτών, καθώς η Omicron σάρωσε την Ευρώπη τον χειμώνα, με τα πέντε πρωταθλήματα να αναφέρουν 256 απουσίες λόγω Covid-19 τον Δεκέμβριο και επιπλέον 140 τον Ιανουάριο. Το συνολικό κόστος των θετικών τεστ Covid-19 για τους συλλόγους στα μέσα της σεζόν 2021/22 ήταν 38,47 εκατομμύρια ευρώ.
- Αυτό το ποσό είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ χαμηλότερο από το συνολικό ποσό της περασμένης σεζόν στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα - 48,25 εκατ. ευρώ
- Αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 390.000 € ανά σύλλογο
- Μέχρι στιγμής τη σεζόν 2021/22, η ισπανική La Liga έχει αναφέρει τα περισσότερα θετικά τεστ Covid-19, 134 σε αριθμό, σε σύγκριση με μόλις 66 την ίδια περίοδο την περασμένη σεζόν.
Τραυματισμοί μαλακών μορίων
Κατά μέσο όρο, οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων αντιπροσωπεύουν το 38% όλων των απουσιών στα πέντε πρωταθλήματα. Η ιταλική Serie A σημείωσε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών του συγκεκριμένου τύπου, ενώ το 49% των συνολικών απουσιών παικτών στο πρωτάθλημα προκλήθηκε από τραυματισμό μαλακών μορίων. Το πρώτο μισό της σεζόν 2021/22 είχε λιγότερους τραυματισμούς μαλακών μορίων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την περασμένη σεζόν. Οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων της γερμανικής Bundesliga έχουν πτωτική τάση, αν και κόστισαν στους συλλόγους του πρωταθλήματος 13 εκατ. ευρώ το πρώτο μισό της σεζόν. Τη σεζόν 2020/21 αναφέρθηκαν 32 τραυματισμοί, σε σύγκριση με μόνο δύο τη σεζόν 2021/22. Η τάση αυτη οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το χειμερινό διάλειμμα των παικτών διήρκησε περισσότερο και είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, οι σύλλογοι είχαν αναφέρει 1.052 τραυματισμούς μαλακών μορίων μεταξύ των παικτών και στα πέντε πρωταθλήματα – αντίθετα, φέτος σημειώθηκαν 921.
- Η Serie A σημείωσε τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματισμών αυτού του τύπου, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με όλες τις άλλες απουσίες – το 49% της απουσίας παικτών στο πρωτάθλημα προκλήθηκε από τραυματισμό μαλακών μορίων
- Η Premier League ξόδεψε περισσότερα ανά τραυματισμό από οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα, με τους συλλόγους να πληρώνουν κατά μέσο όρο 200.000 λίρες (230.000 ευρώ) ανά απουσία. Αυτό είναι σχεδόν τέσσερις φορές το κόστος των συλλόγων της Bundesliga και σχεδόν διπλάσιο από αυτό των συλλόγων της Ligue 1.
Ο James Burrows, Divisional Director στο τμήμα Αθλητισμού και Ψυχαγωγίας της Howden δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι τραυματισμοί είναι μέρος του ποδοσφαίρου και έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης και τον οικονομικό αντίκτυπό τους στους συλλόγους. Όταν ένας παίκτης χάνει αγώνες, οι μισθοί του εξακολουθούν να πληρώνονται και έτσι οι τραυματισμοί -ακόμα και πριν εξετασθεί το κόστος της θεραπείας- αποτελούν σημαντικό οικονομικό κίνδυνο καθώς και δυνητικά αρνητική επίδραση στην απόδοση της ομάδας.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι για την Premier League, ο μήνας Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος όσο αφορά τους τραυματισμούς μαλακών μορίων, οι οποίοι συσχετίζονται με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό είναι ότι οι απουσίες και η αναστάτωση ασκούν πρόσθετη πίεση στους υγιείς παίκτες, αναγκάζοντάς τους να παίζουν πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι οι παίκτες που επέστρεφαν ύστερα από απουσία λόγω Covid-19, δεν ήταν σε πλήρη φυσική κατάσταση πριν επιστρέψουν στον αγώνα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, με τους επαναπρογραμματισμένους αγώνες να γεμίζουν όλο το χρόνο ανάπαυλας των παικτών σε ένα ήδη συμπιεσμένο δεύτερο μισό της σεζόν του αγγλικού πρωταθλήματος, τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών μαλακών μορίων είναι πιθανό να συνεχιστούν και στην υπόλοιπη σεζόν».