Open House Thessaloniki: Νέα ρεκόρ απήχησης και επισκεψιμότητας - Στο φουλ οι "μηχανές" για το Open House Athens την Άνοιξη του 2018

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 22-02-2018

Ψιλά Γράμματα

Δημοσίευση: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 09:06

Open House Thessaloniki: Νέα ρεκόρ απήχησης και επισκεψιμότητας - Στο φουλ οι "μηχανές" για το Open House Athens την Άνοιξη του 2018

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

"Πρόσω ολοταχώς" για επίτευξη νέων ρεκόρ απήχησης και επισκεψιμότητας δουλεύουν ήδη οι "μηχανές" της οργανωτικής επιτροπής του OPEN HOUSE ATHENS, που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2018, με τον αντίστοιχο θεσμό της Θεσσαλονίκης (6ο OPEN HOUSE THESSALONIKI) να έχει μόλις καταγράψει θεαματική άνοδο επισκεπτών, με 42.000 επισκέψεις στην πρόσφατη διοργάνωσή του (25-26 Νοεμβρίου), έναντι 37.000 στην περσινή.

Ο εχθρός του καλού, ως γνωστόν, είναι πάντα το καλύτερο. Ένας από τους ελάχιστους αντικειμενικά θεσμούς, ο οποίος μάλιστα βασίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες και εθελοντισμό, που καταφέρνει να αποδεικνύει στην πράξη στην χώρα μας το εν λόγω ρητό είναι το "Open House": ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό φεστιβάλ για το ευρύ κοινό, που διεξάγεται κάθε φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και κάθε Άνοιξη στην Αθήνα, προσφέροντας τη μοναδική ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει τις δύο πόλεις μέσα από ξεναγήσεις σε περίπου 100 κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά σε κάθε πόλη, και με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που φιλοξένησε τη δράση Open House. Από το 2012 διοργανώνεται συστηματικά κάθε φθινόπωρο και από το 2014 ο θεσμός πραγματοποιείται με την ίδια μεγάλη επιτυχία και στην Αθήνα. "Με την ολοκλήρωση του Open House Thessaloniki ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για την Αθήνα. Επειδή ο θεσμός του Open House στηρίζεται καθαρά και μόνο σε εθελοντές και χορηγίες απαιτεί μεγάλο χρόνο προετοιμασίας. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με νέα κτήρια και παράλληλες δράσεις. Δίνουμε ραντεβού για την Άνοιξη του 2018", μας επισημαίνει η κα. Ελπίδα Σπύρου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνας, η οποία συμμετέχει στις δράσεις της Θεσσαλονίκης ως φωτογράφος.

Ο θεσμός του Open House ήρθε στην Ελλάδα από την Τατιάνα Αναγνωστάρα, την Κατερίνα Δουδούμη και την Ρενάτα Δούμα, τρεις αρχιτεκτόνισσες που γνώρισαν και αγάπησαν τον θεσμό στο εξωτερικό (σ.σ. πρωτοδιοργανώθηκε στο Λονδίνο το 1992) και έσπευσαν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σε σημαντικούς "κρίκους" της μεγάλης διεθνούς αλυσίδας του "Open House", που διεξάγεται σε περίπου 40 πόλεις ανά την υφήλιο.

Τo 4o OPEN HOUSE STHENS πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου 2017 στην Αθήνα με τεράστια επιτυχία και 33.000 επισκέψεις στα κτήρια που συμμετείχαν, έναντι 29.000 επισκέψεων το 2016, με τη συμμετοχή αλλά και την χορηγική υποστήριξη - μεταξύ άλλων - και της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία ήταν επίσης χορηγός στο πρόσφατο 6ο Open House Thessaloniki.

Αντίστοιχα, λοιπόν, το 6ο OPEN HOUSE THESSALONIKI ολοκληρώθηκε πρόσφατα με με μεγάλη επιτυχία, καθώς χιλιάδες Θεσσαλονικείς, αλλά και επισκέπτες της πόλης επισκέφτηκαν τα κτίρια του ΟΗΤ 2017 το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Νοεμβρίου, σημειώνοντας συνολικά 42.000 επισκέψεις! Η μεγαλύτερη γιορτή αρχιτεκτονικής για την πόλη συνοδευόταν από πλήθος παράλληλων δράσεων, που ξεκίνησαν από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 100 κτίρια και χώρους από τους 500 εθελοντές μας.

Το Σαββατοκύριακο 18 &19 Νοεμβρίου, περιελάμβανε δύο νέες παράλληλες δράσεις: η πρώτη είχε ως θέμα τη γνωριμία των παιδιών με την αρχιτεκτονική μέσω οργανωμένων workshops (OPEN JUNIOR), ενώ η δεύτερη αφορούσε έναν οργανωμένο θεματικό περίπατο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (OPEN WALK_ΛΙΜΑΝΙ).

Για 3η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η παράλληλη δράση MADE in Thessaloniki, κατά την οποία οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας από τους ίδιους τους παραγωγούς και δημιουργούς. Η δράση ξεκίνησε την Τρίτη 21/11 με μια οργανωμένη εκδρομή στο εργοστάσιο της COCO-MAT στην Ξάνθη, η οποία περιλάμβανε και αρχιτεκτονική ξενάγηση στην παλιά πόλη, και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ξεναγήσεις σε ακόμα 21 χώρους.

Κατά το OPEN SCHOOL σχολικά και άλλα οργανωμένα εκπαιδευτικά γκρουπ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε κάποια από τα κτίρια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2017 την Παρασκευή 24/11. Το Σαββατοκύριακο περιελάμβανε, ακόμα, ποδηλατικές διαδρομές, με στόχο οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής και του ποδηλάτου να γνωρίσουν την πόλη ποδηλατώντας, μέσω της παράλληλης δράσης OPEN BIKE. Στους συμμετέχοντες παρεχόταν ποδήλατο Thessbike και αναμνηστικό υλικό του OHT 2017.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, το Open House Thessaloniki 2017 σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ ξενάγησε το κοινό σε κτίρια του παλιού εμπορικού κέντρου στην διαδρομή «Χώροι εμπορίου» το Σαββατοκύριακο 25 & 26/11, ενώ την Παρασκευή 24/11 πραγματοποιήθηκε η ίδια διαδρομή για σχολικές ομάδες.

Καθόλη τη διάρκεια της δράσης (18-26/11), οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά και να προμηθευτούν τον έντυπο οδηγό, καθώς και αναμνηστικά προϊόντα από το ενημερωτικό περίπτερο (OPEN BOX) του OPEN HOUSE Thessaloniki, το οποίο βρίσκονταν στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους. Για ακόμα μια χρονιά, δημιουργοί που συμμετείχαν στο MADE in Thessaloniki επιστρατεύτηκαν για τη δημιουργία limited edition αναμνηστικών προϊόντων.

Οι επισκέπτες είχαν, επίσης, την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δύο διαγωνισμούς φωτογραφίας. Από τη μια, ο καθιερωμένος διαγωνισμός φωτογραφίας OPEN PHOTO με θέμα “Παράθυρο στην πόλη”, στον οποίον μπορεί κάποιος να συμμετέχει ανεβάζοντας φωτογραφίες από το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 στο instagram (από δημόσιο προφίλ) και γράφοντας #alumil_oht2017. Οι φωτογραφίες που θα αποδώσουν με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο το θέμα θα κερδίσουν φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Από την άλλη το OPEN HUNT, ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, όπου οι επισκέπτες καλούνταν να εντοπίσουν στα κτίρια αντικείμενα και έπιπλα της εταιρείας Area Domus, να τα φωτογραφίσουν και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες στο instagram (από δημόσιο προφίλ) ή το facebook, γράφοντας #openhuntareadomus και κάνοντας tag τον λογαριασμό της areadomus. Oι 3 νικητές θα κερδίσουν δώρα από την εταιρεία Kartell Area Domus.

To βράδυ της Κυριακής 26/11 η αυλαία έκλεισε, όπως κάθε χρόνο, με τον πιο όμορφο και γιορτινό τρόπο, με το πάρτυ λήξης. Το LAST MEETING POINT για φέτος, λοιπόν, ήταν στο Ύψιλον με τον dj Chris Stam από το 1Nite Club/ 1NC στα decks!

Άλλο ένα OPEN HOUSE Thessaloniki έγινε πραγματικότητα χάρις στην συνεισφορά πολλών ανθρώπων. Η οργανωτική επιτροπή του θεσμού απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όλους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση του, στους φορείς και τους χορηγούς που υποστήριξαν έμπρακτα την εκδήλωση, στους χορηγούς επικοινωνίας για την προβολή της, στους ιδιοκτήτες και χρήστες των χώρων, στους αρχιτέκτονες που μας εμπιστεύονται το έργο τους και φυσικά στους 500 εθελοντές!

To OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 πραγματοποιήθηκε με:

- Μεγάλο χορηγό τα Χρώματα ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ (www.kosmaoglou.gr)
- Την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - ΤΚΜ, της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, της MOnuMENTA και του ΟΑΣΘ.
- Τη συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για τη διεξαγωγή της Θεματικής Διαδρομής "Χώροι Εμπορίου"
- Χορηγό εθελοντών το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Galileo Galilei
- Χορηγούς παράλληλων δράσεων: ΤΙΤΑΝ, Alumil, Area Domus
- Χορηγούς: IANOS, ThessPrint, Heineken Light, Kartell, Kiskinidis, spiti365.gr, Owl Clothes, PROLAB Digital Photo Printing, Fujifilm Hellas, Εθνική Ασφαλιστική, Thessbike, Volvo Greece, ERGON Agora, Ypsilon, Eye Queue
- Χορηγούς φιλοξενίας: Astoria Hotel Thessaloniki, Porto Palace Hotel Thessaloniki
- Χορηγούς επικοινωνίας: Alpha TV, Alpha 96,5 Θεσσαλονίκη, Κοσμοράδιο 95,1, Plus Radio 102,6, Πρακτορείο FM 104,9, Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Athens Voice, Popaganda, elculture.gr, CozyHome, COZY VIBE, ig_thessaloniki, ΔΟΜΕΣ index

H Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

Η ομάδα του OPEN HOUSE Thessaloniki

Η ομάδα του OPEN HOUSE Thessaloniki

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου