Πετρόπουλος: Η νέα ρύθμιση προς τον ΕΦΚΑ θα «καλύπτει» και τους μη ενεργούς οφειλέτες

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 15-12-2017

Κοινωνική ασφάλιση

Δημοσίευση: Τρίτη, 08 Αυγούστου 2017 11:12

Πετρόπουλος: Η νέα ρύθμιση προς τον ΕΦΚΑ θα «καλύπτει» και τους μη ενεργούς οφειλέτες

Μαίρη Λαμπαδίτη
   

Τουλάχιστον ένα μήνα, ίσως και περισσότερο θα καθυστερήσει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ για φυσικά πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος θα εκδώσει την απόφαση όταν βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τους οφειλέτες.

Για παράδειγμα αναζητείται τρόπος
α) να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους και δε μπορούν να τεκμηριώσουν με σχετική έκθεση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και
β) οι αυτοαπασχολούμενοι πχ μηχανικοί που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τα ταμεία στην Ελλάδα αλλά τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της ρύθμισης είναι να δώσει κίνητρο επανένταξης στο σύστημα σε περίπου 250.000 μη ενεργούς οφειλέτες των ταμείων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης και εν πολλοίς παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πετρόπουλο αυτή η πολυάριθμη ομάδα οφειλετών δε μπορεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μπορεί όμως να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές και να θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές υποβάλλοντας αίτηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.

Πάντως, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος ακόμα και η πιο «επιτυχής» μέχρι σήμερα ρύθμιση του 2015( των 100 δόσεων) δεν είχε ευοίωνη κατάληξη. Υπενθυμίζουμε ότι από τους 145.000 οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση αρχικά, παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους οι μισοί, περίπου 70.000. Συνολικά σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το β΄ τρίμηνο του 2017, 112.009 επί συνόλου 203.724 διακανονισμών είχαν χαθεί.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ από τις 298.000 ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, οι 145.000 δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 3000 ευρώ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα για την εξόφληση των οφειλών.

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ έχουν προτείνει ως μόνη λύση την κεφαλαιοποίηση και το «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου. Εδικότερα προτείνουν κατά την περίοδο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους (κεφάλαιο), είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη διαγραφή του χρέους, οπότε και θα επέρχεται αναπροσαρμογή των αποδοχών στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία θα προβλέπει:

- «Κούρεμα» της βασικής οφειλής για χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
- Η διαγραφή επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 85% αυτών.
- Η οφειλή θα εξοφλείται έως και σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.
- Για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ θα γίνονται μέχρι 36 δόσεις, χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων.
- Για τους οφειλέτες των ταμείων με χρέη μεταξύ 20.00 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται πιο απλή αυτοματοποιημένη διαδικασία.
- Όλες οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν αλλά με διαφορετική διαδικασία. Πχ βασική οφειλή που υπερβαίνει το ποσό των 300.000 €. δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης ΕΦΚΑ αλλά μόνο σε ανώτερο επίπεδο με στελέχη του ΚΕΑΟ.
- Προσοχή! Από τη στιγμή που οι οφειλέτες θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι , δηλαδή να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές.

Εχθές, αναρτήθηκαν οι εισφορές Ιουλίου για 1,4 δισ. αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίες πρέπει να καταβληθούν έως τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο τον ερχόμενο μήνα, τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Αυγούστου σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν και τις εισφορές υπέρ επικούρησης (7%) και εφάπαξ (4%) για όσους υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής έξτρα ασφαλίστρου. Πρόκειται για εισφορές που θα έπρεπε να καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου, όμως για τεχνικούς λόγους δεν έχουν καταγραφεί στα ειδοποιητήρια περίπου 250.000 μη μισθωτών. Μάλιστα, οι εισηγήσεις που συζητούνται στο υπουργείο Εργασίας, είναι η καταβολή των αναδρομικών εισφορών να γίνει σε τέσσερις ισόποσες δόσεις για να μην πνιγούν στα χρέη οι αυτοαπασχολούμενοι κυρίως δικηγόροι και μηχανικοί.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου