Ασφαλιστική κάλυψη 5 εκατ. δολ. για αστική ευθύνη έναντι τρίτων έχει το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-01-2018

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 14:21

Ασφαλιστική κάλυψη 5 εκατ. δολ. για αστική ευθύνη έναντι τρίτων έχει το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Ανασφάλιστο για hull & machinery ήταν το μικρό δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε στον Σαρωνικό σύμφωνα με πληροφορίες του nextdeal.gr. Αντιθέτως είναι ασφαλισμένο για κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για το θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης με όριο τα 5 εκατ. δολ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανοιχτά της Πειραϊκής παρέσυραν οι άνεμοι μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε μετά τη βύθιση την Κυριακή του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό. Αγωγές από τη δήμαρχο Σαλαμίνας. Δεν ήταν η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση, λέει ο αντιπεριφερειάρχης νήσων.

Στην περιοχή πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση, που βρίσκεται αρκετά μέτρα από την παραλία.

Τουλάχιστον 4 χλμ. πίσσας και πετρελαίου καλύπτουν την θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κυνόσουρα και τα Σελήνια.

Όπως επεσήμαινε η δήμαρχος Σαλαμίνας, Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, «Τα μαγαζιά είχαν κλείσει για διάφορες εκδηλώσεις και τους ακυρώθηκαν. Ο δήμος μας θα παραστεί πολιτική αγωγή για να έχουμε πρόσβαση στον φάκελο, ο οποίος τηρείται στο Κερατσίνι, να πάρουμε όλα τα στοιχεία, να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και όχι για λόγους εκδίκησης αλλά για λόγους μελλοντικής πρόληψης να ξέρουμε πώς πρέπει να τηρούνται και τι πρέπει να τηρείται ως κανόνας ασφαλείας για όλα αυτά τα πλοία τα οποία αράζουν προσωρινά και έχουν περικυκλώσει το νησί μας, το οποίο περιβαλλοντικά έχει μεγάλη επιβάρυνση από διάφορες δραστηριότητες». Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι πρόκειται να κάνει αγωγές.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος, υπογράμμισε πως «η πρώτη εκτίμηση ίσως ήταν πολύ αισιόδοξη και δεν ήταν η ενδεδειγμένη».

Σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Στην ενημέρωση, που αφορά τις περιοχές Σελήνια, Κυνοσούρα, Φρεαττύδα και Πειραϊκή, συμμετείχαν οι γγ του υπ. Ναυτιλίας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και ανώτεροι αξιωματικοί, ενώ από πλευρά αυτοδιοίκησης συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας Γιάννης Λαγουδάκης και Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Στη μάχη της αντιρρύπανσης μπαίνει από σήμερα και το δεξαμενόπλοιο «Αktea osrv» της εταιρείας Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος- ένα σκάφος σύμφωνα με ειδικούς- με τεράστιες δυνατότητες απάντλησης πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με στελέχη των εταιρειών αντιρρύπανσης, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται σε όλα τα σημεία της ρύπανσης σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στο μεταξύ εντός της ημέρας αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο στις δεξαμενές του οποίου βρίσκονται 2.570 τόνοι καύσιμα.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ

   

σχόλιο

  • Γιώργος  Κουτίνας
    Γιώργος Κουτίνας Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:47

    Δυστυχώς πρέπει να γίνονται σοβαρά ατυχήματα για να συνειδητοποιούν κάποιοι πόσο σοβαρό και σημαντικό είναι να υπάρχει υποχρεωτικά Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης. Ας ελπίσουμε πως με παρόμοια συμβάντα η Πολιτεία θα αρχίσει να συνειδητοποιεί πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης όταν χρειάζεται να αποζημιωθούν Καταναλωτές ή να αποκατασταθούν ζημιές στο Περιβάλλον.

    Στην προκειμένη περίπτωση, το άλλο που θα πρέπει να εξετάζουμε είναι η αρτιότητα και πληρότητα της εκάστοτε ασφαλιστικής κάλυψης, ώστε να έχει πρακτικό νόημα όταν αυτή χρειαστεί. Εδώ φαίνεται πως υπήρχε κάλυψη μέχρι 5εκ€. Ίσως είναι επαρκές το ποσό για την κάλυψη δαπάνης για λήψη έκτακτων μέρων περιορισμού της έκτασης της ζημιάς, για την απορρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και των ακτών που μολύνθηκαν, για αποζημιώσεις επαγγελματιών, επιχειρήσεων που έμμεσα ζημιώνονται (αποθετικές ζημιές κλπ).

Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου