People, products, profits, διοικητικοί υπάλληλοι, συνεργάτες, ασφαλιστικές εταιρίες και παιδικές πρωτοχρονιάτικες γιορτές

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 19-10-2017

Ευάγγελος Σπύρου

Δημοσίευση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 11:56

People, products, profits, διοικητικοί υπάλληλοι, συνεργάτες, ασφαλιστικές εταιρίες και παιδικές πρωτοχρονιάτικες γιορτές

Ευάγγελος Γ. Σπύρου
   

Τώρα που τελείωσαν οι εορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Φώτων, για τα ήθη και έθιμα των οποίων το www.nextdeal.gr είχε λεπτομερείς περιγραφές (δείτε εδώ, εδώ, εδώ) είναι στιγμή να επισημάνουμε, ως πρώτο μέσον πληροφόρησης και επικοινωνίας στον Χρηματοασφαλιστικό χώρο, ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρίες σεβάστηκαν τις έννοιες «πολιτισμός», «culture» και «civilization» του ανθρώπινου δυναμικού τους με έμπρακτες πράξεις πατροπαράδοτων Ελληνικών εθίμων όπως Χριστουγεννιάτικες εορτές υπαλλήλων, παιδικές εορτές, βασιλόπιτες, χριστουγεννιάτικα δέντρα, σεβασμός νηστείας, ευχές, δώρα σε υπαλλήλους, ανταλλαγή καρτών κ.α.

Υπήρχαν και εταιρίες που αγνόησαν ή υποτίμησαν την αξία αυτών των εορτών. Κάποιοι κατήργησαν τη συνήθεια, άλλοι δεν τήρησαν με ευγένεια και διακριτικότητα τα «πιστεύω» κάποιων υπαλλήλων τους όπως π.χ. παραμονές Χριστουγέννων καθιερώνουν δείπνα που δυσκολεύουν αυτούς που νηστεύουν – τι τους πειράζει 2 μέρες μετά;- άλλοι έκαναν περικοπές στους στολισμούς γραφείων ή στην αγορά δώρων για το προσωπικό ή στην δωρεάν προσφορά εταιρικών ημερολογίων κλπ.

Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία και πολλά σχετικά σεμινάρια για την πολιτισμική σχετικότητα και τις συνήθειες των διαφορετικών πολιτισμών που αφορά όσους διαπραγματεύονται και όσους επιχειρούν (εγχειρίδιο διαπραγμάτευσης του Gavin Kennedy, The Economist – εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ). Πολλά εκατομμύρια ευρώ – δολάρια κοστίζουν σε πολυεθνικές εταιρίες η λάθος προσέγγιση τοπικών αγορών με τις ιδιαιτερότητές τους. Δείτε και το βιβλίο του J. W. Salacuse, Making Global Deals: Negotiating in the International Marketplace, 1991.

Η πεποίθηση ότι η πώληση (προϊόντων – υπηρεσιών) είναι πάντα πώληση ανεξαρτήτως από τοπικούς παράγοντες είναι λανθασμένη. Οι τοπικές συνήθειες στη Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Ντουμπάι, Αίγυπτο, Ισραήλ είναι διαφορετικές και παίζουν καθοριστικό ρόλο που όσοι τον αγνοούν πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο… πριν χάσουν!

Η ισοπέδωση των πολυεθνικών πολλές φορές είναι αφορμή για συγκρούσεις. Στις θεμελιώδεις ιδεολογίες των μεγάλων εταιριών που άντεξαν στο χρόνο και δείχνουν ότι φτιάχτηκαν να διαρκέσουν παρατηρήθηκε ότι αν και δεν έχουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό εν τούτοις όλες κινούνται πάνω στο σεβασμό των υπαλλήλων τους και των «πιστεύω» τους: IBM (απόλυτο ενδιαφέρον για κάθε υπάλληλο), Ford (οι άνθρωποι πηγή της δύναμής μας), Marriot (οι άνθρωποι το No1), Motorola (κάθε υπάλληλος αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια ως άτομο), Sony (ανάδειξη ιαπωνικής κουλτούρας-σεβασμός και ενθάρρυνση του καθενός), Walt Disney (να χαρίσουμε ευτυχία και να διαδίδουμε τις ηθικά υγιείς αμερικανικές αξίες), Philip Morris (δικαιώματα προσωπικής ελευθερίας επιλογής) κλπ…

Υπήρξε ιστορική συνέπεια μέσα από πολλές γενεές Διευθυνόντων Συμβούλων στις ιδεολογίες μεγάλων εταιριών γράφουν οι συγγραφείς Jim Collins και Jerry Porras, του βιβλίου «Φτιαγμένες να διαρκέσουν» και οι οποίοι τονίζουν ότι δεν βρήκαν πουθενά στις χιλιάδες εταιρίες που ανέλυσαν ότι η μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρίας ή τα κέρδη ήταν αυτά που αποτελούσαν κυρίαρχη δύναμη αλλά η ιδεολογία και θεμελιώδεις αξίες ανθρώπινης ζωής. Πάντα επηρέαζαν τις μεγάλες αποφάσεις οι αξίες και τα πιστεύω των ανθρώπων. Οι εορτές των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς είναι μια αφορμή να επανασχεδιάσουν πολλά πλάνα τους και οι ξένοι, φίλοι, υπάλληλοι των πολυεθνικών που δρουν ασφαλιστικά στην Ελλάδα και κατέχουν μεγάλα μερίδια αγοράς. Μπορεί κάποιοι να πουν πως τα γραφόμενά μας είναι ιδεολογίες ή ιδεαλιστικές κενολογίες. Όμως όσοι γνωρίζουν την ιστορία των εταιριών θα λάβουν υπόψιν στο μέτρο που πρέπει το πόσο επηρεάζονται οι άνθρωποι, η δημιουργικότητά τους, η ζωτικότητά τους, η έμπνευσή τους από ενέργειες που αφορούν τα «πιστεύω» τους… Πολλοί θα αντιδράσουν κάποια στιγμή.

Για το θέμα μας ενδιαφέρον έχει η άποψη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ford, Don Petersen. Στις αρχές του 1980 τα ανώτατα στελέχη της Ford έβλεπαν μέσα σε 3 χρόνια η εταιρία να έχει ζημιές 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια (43% των ιδίων κεφαλαίων) εξαιτίας του ανταγωνισμού των Ιαπώνων. Τι έπρεπε να κάνουν; Έψαχναν τότε να βρουν τι πρέσβευε η Ford. «Οι συζητήσεις… θυμίζουν μάθημα φιλοσοφίας…» θα γράψει σε βιβλίο για την ανάκαμψη της Ford, ο Robert Schook. Τότε ο Διευθύνων Σύμβουλος Don Petersen γράφει: «…αποφασίστηκε ότι οι άνθρωποι (people) έπρεπε να μπουν οπωσδήποτε στην πρώτη θέση, τα προϊόντα (products) στη δεύτερη και τα κέρδη (profits) στην τρίτη θέση. Αυτά ήταν τα τρία P, που έπρεπε να ξεκαθαρίσουν!»

Αν και στην ιστορία της Ford αναφέρονται συγκρούσεις με εργάτες στο 1930 και 1970, θα πρέπει να θυμηθούμε πως ο ιδρυτής Henry Ford έβλεπε τα τρία P στις πρώτες μέρες της εταιρίας: «Δεν πιστεύω ότι πρέπει να βγάζουμε τόσο τρομερό κέρδος από τα αυτοκίνητά μας. Ένα λογικό όχι υπερβολικό. Πιστεύω ότι πρέπει να πουλήσουμε μεγάλο αριθμό με λογικό κέρδος για να απολαύσουν πολλοί τη χρήση του και για να βρίσκουν δουλειά περισσότεροι με καλύτερα ημερομίσθια. Αυτός είναι ο στόχος μου στη ζωή» (Detroit News, 14/11/16).

Άνθρωποι, προϊόντα, κέρδη. Τα ήθη και έθιμα των τοπικών κοινωνιών έχουν μεγάλη αξία. Θέλει φιλοσοφία και η διοίκηση επιχειρήσεων και κοντά στη φιλοσοφία είναι ο πολιτισμός, η κουλτούρα των λαών και οι πολιτισμοί είναι πολλοί, πάνω από είκοσι, με βασικές κοινωνίες ανάλογες όπως η Ελληνική, η Κινεζική, η Ινδική, η Αραβική, η Δυτική, η Βυζαντινοορθόδοξη, η Ιαπωνική, η Αιγυπτιακή κα.

Πίσω από τις πολιτισμικές διαφορές είναι οι άνθρωποι με την κουλτούρα τους (Colere = Καλλιεργώ) και την πνευματική καλλιέργειά τους. Ο Έλληνας Πλάτων πρώτος, με μεγαλοφυή τρόπο διαισθάνθηκε το ρόλο της Παιδείας στην προαγωγή του ανθρώπου. Ουδείς σήμερα μπορεί να αγνοήσει την κουλτούρα (πνευματική καλλιέργεια κάθε ανθρώπου και πόσο μάλλον να την πολεμήσει. Κάπου εκεί ξεκινάνε οι πόλεμοι. Αυτά ισχύουν και στον πόλεμο επιχειρήσεων. Η επαγγελματική ηθική μετέχει και αυτή στο σύστημα των αξιών που προσδιορίζουν την κουλτούρα των λαών και έχει την αξία της δίπλα στις πολιτιστικές αξίες τους.

Στον αστικό κόσμο, στις πολιτιστικές αξίες, με το μεγαλύτερο κύρος είναι και οι επαγγελματικές αξίες της ικανότητας για εργασία και κέρδος.

Κουλτούρα σημαίνει πλήρης και αρμονική ανάπτυξη του ανθρώπου, ευαισθησία, καλό γούστο, κατανόηση ότι πέραν του επαγγέλματος υπάρχει η προσωπικότητα του ανθρώπου… Άλλωστε η πώληση είναι φιλοσοφία. Για χρόνια υποστηρίζω ότι το ποδόσφαιρο παίζεται με μυαλό πρώτα και μετά με τα… πόδια!

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω το www.nextdeal.gr ζήτησε από τις εταιρίες να μάθει πόσοι και ποιοι έκαναν παιδικές γιορτές έτσι για αφορμή σκέψεων για το μέλλον. Μας απάντησαν, ότι έκαναν, μόνο έξι εταιρίες. Οι υπόλοιποι ή δεν έκαναν ή δεν ήξεραν να απαντήσουν ή δεν απάντησαν.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ποιοι τους αγαπάνε και ποιοι αγνοούν τα πιστεύω τους. Στον ευαίσθητο χώρο της ασφάλισης που απαιτεί «να βάλεις την ψυχή σου» και που η πώληση είναι πρώτα φιλοσοφία και πειθώ, το άρθρο μας ας αποτελέσει αφορμή για επανατοποθέτηση επειδή δεν «φτάνει» να έχει κάποιος «κωδικό» για να τον θεωρείς «δικό σου».

Πολλές εταιρίες στην Ελλάδα ΔΕΝ έχουν ψυχικό σύνδεσμο με τους συνεργάτες και υπαλλήλους τους όχι επειδή είναι «γραμμή» των μητρικών εταιριών αλλά επειδή πολλά στελέχη ξένα ή Ελληνικά ΑΓΝΟΟΥΝ το ρόλο του πολιτισμού και της παιδείας στην παρακίνηση για εργασία.

Το www.nextdeal.gr εύχεται καλή χρονιά σε όλους με καλύτερη ψυχική συνοχή. Αμερικάνοι, Βούλγαροι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι και Έλληνες μπορούν καλύτερα και αποδοτικότερα με αλληλοσεβασμό πολιτισμών χώρας προέλευσης και χώρας εργασίας.

People, products, profits, διοικητικοί υπάλληλοι, συνεργάτες, ασφαλιστικές εταιρίες και παιδικές πρωτοχρονιάτικες γιορτές

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου