Αποκλειστικό: Οι πρώτοι άνθρωποι στη σελήνη ασφαλίσθηκαν από την Ελληνική Οργάνωση Ταμπουρά!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 24-11-2017

Ευάγγελος Σπύρου

Δημοσίευση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 14:04

Αποκλειστικό: Οι πρώτοι άνθρωποι στη σελήνη ασφαλίσθηκαν από την Ελληνική Οργάνωση Ταμπουρά!

Ευάγγελος Γ. Σπύρου
   

Μέρες Ιουλίου 1969, με υπογραφή Δ. Κοντομηνά Γενικού Διευθυντού δια την INTERAMERICAN ΕΠΕ και Αλεξ. Ταμπουρά Διευθύνοντα Συμβούλου Ασφαλιστικής Εταιρίας ΑΣΠΙΣ-ΠΡΟΝΟΙΑ, εξεδόθη το πρώτο αστρασφαλιστήριο εις την ιστορία από την Οργάνωση Ταμπουρά (Σειρά Σελήνης αριθμ. 1) (δείτε εδώ).

«Καλύπτονται οι ιδιάζοντες κίνδυνοι Διαστήματος υπό τους οποίους θα ευρεθούν οι ασφαλιζόμενοι αστροναύτες N. ARMSTRONG, E. ALDRIN και M. COLINS, τόσον κατά τη διάρκεια του μετ’ επιστροφής ταξιδίου αυτών από της Γης εις την Σελήνην δια του διαστημοπλοίου ΑΠΟΛΛΩΝ 11 όσον και κατά την προσελήνωσιν των εξ αυτών N. ARMSTRONG και E. ALDRIN», έγραφε το ασφαλιστήριο.

Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι, ο θάνατος ή εξαφάνιση εις το διάστημα και πλήρης διαρκής ανικανότης. Έναρξη ισχύος από επιβίβαση στις 16/07/1969. Λήξη με την επάνοδο στη Γη και την προβλεπόμενη υγειονομική κάθαρση.
Το ασφαλιστήριο ήταν τιμητική προσφορά στους Αμερικάνους αστροναύτες. Την επίδοση του αστρασφαλιστηρίου έκανε στη NASA ο Φρέντυ Γερμανός στο Κανάβεραλ στην Αμερική.

Το θέμα έγινε είδηση σε 1283 εφημερίδες των ΗΠΑ και στον διεθνή Ασφαλιστικό Τύπο. Εκατοντάδες συγχαρητήριες επιστολές εστάλησαν στα γραφεία της οδού Όθωνος στην Αθήνα. Τον Ιούλιο 1969, στην πλατεία Συντάγματος είχε τοποθετηθεί ομοίωμα της σεληνάκατου «ΑΕΤΟΣ». Η ανθρωπότητα με την ενέργεια Α. Ταμπουρά έστρεφε το βλέμμα και στην Ελλάδα. Το αστρασφαλιστήριο Α. Ταμπουρά ξεπέρασε τα στενά σύνορα της Ελληνικής Ασφαλιστικής αγοράς και πέρασε στην αιωνιότητα ως ενέργεια σταθμός στα ασφαλιστικά χρονικά.

Μετά το αστρασφαλιστήριο του Αλ. Ταμπουρά άνοιξε δρόμος για «αστρασφάλειες» με σχετικό κλάδο που ασφάλιζε πυραύλους κλπ. Οι αστροναύτες έστειλαν ευχαριστήριες επιστολές στον Αλ. Ταμπουρά. «Νοιώθω ευτυχής που δεν χρειάσθηκε να καταβάλλετε αποζημίωση…» έγραφε ο Aldrin!

Όλοι οι Έλληνες έμαθαν για την κίνηση του πρωτοπόρου του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης, αείμνηστου Αλ. Ταμπουρά και πολλοί γνώρισαν την οδό Όθωνος 4 και 6* στην οποία ανέπτυξαν εργασίες η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και INTERAMERICAN ΕΠΕ.

 

Ευάγγελος Γ. Σπύρου

 

Εκδήλωση αναφοράς στη μνήμη του Αλέξανδρου Ταμπουρά που διοργάνωσε η INTERAMERICANΕκδήλωση αναφοράς στη μνήμη του Αλέξανδρου Ταμπουρά που διοργάνωσε η INTERAMERICAN
Φωτογραφίες από την εκδήλωση αναφοράς στη μνήμη του
Αλέξανδρου Ταμπουρά που διοργάνωσε η INTERAMERICAN

 

*ΥΓ1: Εκεί εργάσθηκα μια δεκαετία ως Manager ασφαλιστών πριν μπω στον δημοσιογραφικό χώρο τέλος 1980 αρχές 1990 με το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ.

ΥΓ2: Οι φωτογραφίες είναι από πρωτότυπο ασφαλιστήριο που ανήκει στη συλλογή Ε. Σπύρου και θα δημοσιευθεί στο υπό έκδοση βιβλίο «Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία».

 

Ε.Σ.

 

Αστρασφαλιστήριο

Αστρασφαλιστήριο

Αστρασφαλιστήριο

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου