Επικουρικό Κεφάλαιο: Δεν ευθύνεται με βάση τις διατάξεις περί Σωρευτικής Αναδοχής Χρέους

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-11-2017

Νομοθεσία - Νομολογία

Δημοσίευση: Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 08:48

Επικουρικό Κεφάλαιο: Δεν ευθύνεται με βάση τις διατάξεις περί Σωρευτικής Αναδοχής Χρέους

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Το Επικουρικό Κεφάλαιο ευθύνεται μόνο για την, από το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 489/1976, όπως ίσχυε κατά τον κατωτέρω αναφερόμενο χρόνο του ένδικου ατυχήματος, έναντι του ζημιωθέντος προσώπου, ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρείας η οποία πηγάζει από την ασφαλιστική σύμβαση, η δε αξίωση αυτή του ζημιωθέντος προσώπου κατά της ασφαλιστικής εταιρείας "παραγράφεται μετά πάροδο δύο ετών από την ημέρα του ατυχήματος, επιφυλασσομένων των κειμένων διατάξεων για την αναστολή και διακοπή της παραγραφής.

 

Συνεπώς αν η ασφαλιστική εταιρεία αναδεθεί σωρευτικά με τον ασφαλισμένο, κατά την έννοια του άρθρου 477 ΑΚ να καταβάλει αποζημίωση, το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν ευθύνεται από τη σωρευτική αυτή αναδοχή από την οποία παράγεται πρόσθετη και αυτοτελής ενοχή.

Αναιρείται κατ΄άρθρ. 559 αρ.1 ΚΠολΔ Εφετειακή απόφαση που δέχθηκε ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο υποκαταστάθηκε σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας, της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας, δεχόμενη ως νόμω βάσιμη την αγωγή καθ' όσο μέρος αυτή στηρίζεται στις διατάξεις περί σωρευτικής αναδοχής χρέους, εφαρμόζοντας εσφαλμένα την ουσιαστικού δικαίου διάταξη του άρθρου 25 παρ 4 ν. 489/1976.

Σχόλια – Παρατηρήσεις

1. Ευθύνη Επικουρικού Κεφαλαίου στηριζόμενη στις περί σωρευτικής Αναδοχής χρέου διατάξεις άρθρ 43 παρ.6 του ΚΟΚ - Απορριπτέα

Σε περίπτωση ανακλήσεως της άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής επιχείρησης παράβαση νόμου, το Επικουρικό Κεφάλαιο ευθύνεται έναντι των παθόντων τρίτων μόνο από σύμβαση ασφάλισης αστικής ευθύνης και όχι από αναδοχή αλλοτρίου χρέους συναφθείσα μεταξύ του ασφαλιστή και των ανωτέρω προσώπων. Επομένως, η εν λόγω σύμβαση αναδοχής αλλότριου χρέους δεν δύναται να αποτελέσει θεμέλιο ευθύνης αυτού, ως μη προβλεπόμενη από τις ανωτέρω διατάξεις του Νόμου 489/1976 και κάθε περίπτωση αποκλειόμενη από αυτές λόγω της πληρότητας της Νομοθετικής ρύθμισης, και, συνακολούθως η προβολή αυτής, ανεξάρτητα από την ακυρότητα της εν λόγω σύμβασης αναδοχής αλλότριου χρέους, δεν δύναται να καταλύσει τις συνέπειες που απορρέουν από την ευδοκίμηση της προβληθείσης από το εναγόμενοΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ διετούς παραγραφής των κατ΄αυτού στρεφομένων αξιώσεων της ενάγουσας παθούσας τρίτης από τροχαίο αυτ/κο ατύχημα. Εφ.Αθ.6024/2002 ΣΕΣυγκΔ 2003/349, Εφ.Αθ.925/2011, ΕΣυγκΔ 2012/448, Μον.Πρ.Κοριν.56/2007, ΕΣυγκΔ 2009/171

 

Διαβάστε εδώ την απόφαση, όπως δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου