Ικανοποιημένοι οι φυσικοθεραπευτές από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 19-10-2017

Υγεία

Δημοσίευση: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 08:45

Ικανοποιημένοι οι φυσικοθεραπευτές από τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Άρης Μπερζοβίτης
   

Την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) και ζητεί τη διενέργεια ελέγχων ουσίας από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν οι διατάξεις που αφορούν την αναγνώριση του ρόλου του φυσικοθεραπευτή στην ψυχική υγεία, τη διοικητική αυτοτέλεια του Π.Σ.Φ. και τη δυνατότητα του Π.Σ.Φ. να συνάψει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, διατάξεις που υποστηρίχθηκαν από τον Π.Σ.Φ. στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης: «Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας, που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προώθησε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας που η πλειοψηφία των κομμάτων τις στήριξε. Μένει σε εκκρεμότητα όμως, καθώς δεν έγινε δεκτό, το αίτημα της ισότιμης μεταχείρισης των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών των δημοσίων δομών, που είναι οι μοναδικοί από τους οποίους αφαιρέθηκε το δικαίωμα καταβολής ανθυγιεινού επιδόματος το 2012 με προκλητικό τρόπο και πρέπει να διορθωθεί. Είναι γνωστό ότι ο Π.Σ.Φ. έχει προσφύγει στα Ελληνικά Δικαστήρια και θα συνεχίσει να διεκδικεί την δικαίωση τους».

Είναι επίσης θετικό που και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδέχτηκε τη δυνατότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης. Ο Π.Σ.Φ. περιμένει την ρύθμιση των εκκρεμών θεμάτων (ενιαίος κανονισμός παροχών) και των λεπτομερειών, προκειμένου να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συλλογική σύμβαση για την εφαρμογή ενός πλαισίου, με απώτερο στόχο μια βιώσιμη σχέση συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, που θα βάλει ένα τέλος στην επαίσχυντη ρύθμιση επιστροφών επί των δεδουλευμένων (rebate & clawback) που οδηγούν στην, χωρίς αμοιβή, παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασφαλισμένους, σχεδόν για 4 μήνες το χρόνο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου «πρόκειται για μία αποικιοκρατική ρύθμιση που επιβλήθηκε το 2013 και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, οδηγώντας τους ελευθεροεπαγγελματίες φυσικοθεραπευτές στην καταστροφή. Θα πρέπει επιτέλους ο ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει πραγματικούς ελέγχους, με το δειγματοληπτικό έλεγχο που εφαρμόζει από την 1/1/2016, επικεντρώνοντας τους ελέγχους σε θέματα ουσίας (κατευθυνόμενη συνταγογράφηση κλπ) και όχι στην διαπίστωση έλλειψης σφραγίδων και υπογραφών που οδηγούν σε περικοπές άνευ ουσιαστικών λόγων. Τέλος, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο κλειστός προϋπολογισμός για την φυσικοθεραπεία δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, όταν στο Βέλγιο δαπανώνται 630.000.000 ευρώ, στην Ελλάδα δαπανώνται 68.000.000 ευρώ για φυσικοθεραπεία. Τα Ευρωπαϊκά Κράτη, έχουν αντιληφθεί ότι με την Φυσικοθεραπεία σαν πρώτη επιλογή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη επέρχεται οικονομία στα συστήματα υγείας και γι’ αυτό έχουν επενδύσει στην φυσικοθεραπεία».

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου