Η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 22-11-2017

Τραπεζικά νέα

Δημοσίευση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 08:24

Η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Η συγκεκριμένη Επισκόπηση εστιάζεται στo πρώτο εξάμηνο του 2016, με αναφορά κάποιων βασικών μεγεθών και στο γ’ τρίμηνο του 2016, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, την ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου, των κινδύνων ρευστότητας και αγοράς, καθώς και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Η Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος αξιολογεί τις εξελίξεις, εντοπίζει τους κύριους παράγοντες των συστημικών κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού τομέα και αναλύει τις συναλλαγές που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, η Επισκόπηση περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο σχετικό με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς και δύο Ειδικά Θέματα. Στο πρώτο Ειδικό Θέμα αναλύονται οι επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ στο δεύτερο περιγράφονται οι επιπτώσεις από ενδεχόμενες μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επί της κεφαλαιακής επάρκειας του πιστωτικού συστήματος.

Με την αξιολόγηση των συστημικών κινδύνων παρέχεται ένα βασικό εργαλείο για την άσκηση της μακροπροληπτικής πολιτικής, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των συστημικών κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα πρέπει να συμπληρώνει την μικροπροληπτική εποπτεία των τραπεζών, που επικεντρώνεται περισσότερο στην ευρωστία των μεμονωμένων ιδρυμάτων.

 

Βρείτε στα "Συνημμένα αρχεία" την Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος - Ιανουάριος 2017

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου