Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-06-2017

Τραπεζικά νέα

Δημοσίευση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 13:35

Δρομολογείται ευρωπαϊκή bad bank για τα κόκκινα δάνεια!

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής "κακής τράπεζας" που θα απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια που βαρύνουν τις τράπεζες σε πολλές χώρες της ευρωζώνης θα είναι μια "πολύτιμη" κίνηση προκειμένου να βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

Ήδη η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) παρουσίασε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας "εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού" που θα διευκολύνει τις πωλήσεις των "κόκκινων" δανείων ύψους άνω του 1 τρισεκ. ευρώ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Σλοβενία είναι ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά "κόκκινων" δανείων στα τραπεζικά τους συστήματα. Τις προτάσεις της EBA χαιρέτισε η Ρέγκλινγκ, ζητώντας να υπάρξει κάποιου είδους στήριξη από τον δημόσιο τομέα στην πανευρωπαϊκή "κακή τράπεζα".

"Πιθανόν θα χρειαστεί κάποιος ρόλος για τον δημόσιο τομέα", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η νέα οντότητα θα έχει στόχο την απόκτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 250 δισεκ. ευρώ από τις τράπεζες της ΕΕ.Το σχέδιο της EBA δεν προβλέπει τον επιμερισμό των τραπεζικών κινδύνων ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι αυτό πολιτικά είναι πλεονέκτημα.

Η εποπτική Αρχή των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να δημιουργήσει μία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού ("κακή τράπεζα") για να αναλάβει τον όγκο 1 τρισεκ. ευρώ των κόκκινων δανείων που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη.

Πώς θα πωλούνται τα κόκκινα δάνεια

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πωλούν ορισμένα από τα "κόκκινα" δάνειά τους σε μία πανευρωπαϊκή κακή τράπεζα παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), Αντρέα Ενρία, σε ομιλία του στο Λουξεμβούργο. Τα δάνεια, είπε, θα τιμολογούνται στην "πραγματική οικονομική αξία" τους και η "κακή τράπεζα" θα κληθεί να πουλήσει σε μία τριετία τα δάνεια σε αυτή την αξία.

"Εάν η αξία αυτή δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποστεί όλη τη ζημία από την αγοραία τιμή. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται από την (αντίστοιχη) εθνική κυβέρνηση ως κρατική βοήθεια με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν", σημείωσε ο Ενρία. Απαιτείται τώρα πιο αποτελεσματική δράση επειδή η EBA έχει διαπιστώσει "αδυναμίες της αγοράς" στις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε. Βασικές αδυναμίες είναι η έλλειψη εύκολα προσβάσιμων και συγκρίσιμων στοιχείων για τα κόκκινα δάνεια και το ότι υπάρχουν πολύ λίγοι αγοραστές, διευκρίνισε.
Υπάρχει επίσης ανάγκη να αυξήσουν οι εποπτικές Αρχές την πίεση στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνειά τους, όπως κάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ο Ενρία. Αν και το ποσοστό των κόκκινων δανείων επί του συνόλου των δανείων μειώθηκε ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 5,4%, οι τράπεζες της ΕΕ είναι πιο αργές στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου