RSS
Αθήνα, 26-06-2017

Οικονομία

Δημοσίευση: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 10:27

Τράπεζες: Από real estate και ξενοδοχεία ξεκινούν οι πωλήσεις

Χρήστος Κίτσιος
   

Επίμονα σήματα ότι το ενδιαφέρον για αγορά εγχώριων assets παραμένει υπαρκτό, παρά τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας, στέλνει η αγορά του real estate και ο ξενοδοχειακός κλάδος.


Την ώρα που η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει καθυστέρηση 14 μηνών ( σ.σ σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2016) και η προοπτική διατηρήσιμης επανόδου της χώρας στις αγορές δείχνει εκ νέου αμφίβολη, το «θερμόμετρο» στις συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και ενδιαφερόμενων επενδυτών για προβληματικά δάνεια εταιρειών με σημαντικά ακίνητα και ξενοδοχειακών μονάδων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Τα αμυντικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων σε γη, ακόμη και σε περίπτωση Grexit, οι χαμηλές τιμές και οι υψηλές υποσχόμενες αποδόσεις, δικαιολογούν το ρίσκο χώρας, που παίρνουν ή εμφανίζονται διατεθειμένοι να πάρουν οι επενδυτές.

Κατά τη διάρκεια του 2016, το ποσό των συναλλαγών για εξαγορές εταιρειών ή assets στο ξενοδοχειακό τομέα ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ ( σ.σ συμπεριλαμβανομένων του δανεισμού που ανέλαβαν οι αγοραστές), με τα deals των Αστήρ Παλάς και Ιονικής Ξενοδοχειακής να ξεχωρίζουν.

Με το δεξί ξεκίνησε και η φετινή χρονιά καθώς πέραν της απόκτησης ακινήτων από τις ΑΕΕΑΠ, ανακοινώθηκε και η συμφωνία μεταξύ Lamda – Varde για τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, η οποία θα έχει σημαντική….ουρά νέων επενδύσεων.

Υπό την πίεση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις δανείων των κλάδων real estate και ξενοδοχείων, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο και τους επιχειρηματίες να βάλουν λεφτά για να μην απωλέσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους.

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με ακίνητα (debt for property swaps). Ένα πρώτο μικρό δείγμα δόθηκε με την συμφωνία αναδιάρθρωσης της Νίκας ( σ.σ πέρασαν στις τράπεζες οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Αγ. Στέφανο και διαγράφηκαν δάνεια 17 εκατ. ευρώ). Το εν λόγω ακίνητο έχει βγει ήδη προς πώληση με αρχικά ενδιαφερόμενες εταιρείες του κλάδου Logistics.

Τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου με ξενοδοχειακά δάνεια ετοιμάζει η Πειραιώς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε πρόσφατα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να προχωρήσει σε διερεύνηση ενδιαφέροντος για την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων που έχουν ως ενέχυρα ακίνητα που στεγάζουν ξενοδοχεία ή εμπορικές χρήσεις.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια 10 ξενοδοχειακών μονάδων, ονομαστικής αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ καθώς και ενυπόθηκες απαιτήσεις από εταιρείες real estate. Για τη δομή της τιτλοποίησης έχει διενεργηθεί σημαντική προεργασία καθώς η τράπεζα συζητούσε το deal με το private equity fund Apollo, αλλά τελικώς το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε να ακολουθηθεί διαγωνιστική διαδικασία ώστε να εξασφαλισθεί η διαφάνεια και πιθανώς καλύτερες προσφορές.

Με την τιτλοποίηση μέρος του παραπάνω χαρτοφυλακίου θα καταστεί άμεσα ενήμερο, ενώ θα ενισχυθεί η ρευστότητα της τράπεζας, χωρίς την ίδια στιγμή – που είναι το σημαντικότερο- να υπάρξει επίπτωση λόγω εγγραφής ζημιάς στην κεφαλαιακή της θέση.

Pre marketing για ΑΤΕ Leasing

Πωλητήριο στην ΑΤΕ Leasing έβαλε ο ενιαίος ειδικός διαχειριστής και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών. Αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνόλου της εταιρείας έχουν επιδείξει αρκετά funds, τα οποία ειδικεύονται σε τοποθετήσεις σε ακίνητα.

«Προίκα» της εταιρείας αποτελούν το καλό ποσοστό εξυπηρετούμενων συμβάσεων, που διαθέτει ( σ.σ τα καθαρά έσοδα από τόκους στη χρήση 2015 ανήλθαν στα 7,7 εκατ. ευρώ), το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων και βεβαίως οι σημαντικές προβλέψεις.

Στα ακίνητα επενδύσεων περιλαμβάνονται οικόπεδα και κτήρια των εταιρειών ΑΕΓΕΚ, ΑΛΤΕ, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΚΛΙΜΑΤΑΙΡ, ALTEC, ΓΥΑΛΙΣΚΑΡΙ ΑΞΤΕ κά για τα οποία η ATE Leasing είχε συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, που έχουν καταγγελθεί με αποτέλεσμα τα κτήρια να περιέλθουν στην κατοχή της.

Οι συζητήσεις τραπεζών- Spinnaker για την Έκτασις

Σε προχωρημένες συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Έκτασις βρίσκεται η Spinnaker Capital Group.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, να βάλει το βρετανικό fund «φρέσκο» χρήμα 35 εκατ. ευρώ, αποκτώντας στην πράξη τον έλεγχο της εταιρείας και οι τράπεζες να «κουρέψουν» κατά τα δύο τρίτα περίπου τις υφιστάμενες απαιτήσεις τους.

Κατ αρχήν ενδιαφέρον για Χαραγκιώνη και Athens Heart

Για τον όμιλο Χαραγκιώνη υπάρχει κατ αρχήν ενδιαφέρον από δύο τουλάχιστον funds, τα οποία έχουν διερευνήσει τις τράπεζες για το αν είναι πρόθυμες να συζητήσουν συμφωνία εξυγίανσης, μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106 β του πτωχευτικού κώδικα.

Η συμφωνία εξυγίανσης μπορεί να συνοδευτεί με μερική τιτλοποίηση απαιτήσεων, για το μέρος των τραπεζών που εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια μελλοντικής ανάκτησης αξίας για την εταιρεία εφόσον υπάρξει αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής δομής της.

Για το Athens Heart ενδιαφέρον υπάρχει εσχάτως από ένα βρετανικό real estate fund, το οποίο προσκρούει, πάντως, στην άρνηση κάποιων τραπεζών να διαγράψουν δανειακές απαιτήσεις, γράφοντας ζημιά.

Συμφωνία με... ουρά μεταξύ Lamda- Varde

Η συμφωνία μεταξύ Lamda Development και Värde Partners για την απόκτηση από την τελευταία του 31,7% της Lamda Malls ( σ.σ ελέγχει τα Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αποτελεί το πρώτο βήμα σειράς κινήσεων που θα ξεδιπλωθούν τα επόμενα χρόνια.

Η Värde Partners αγοράζει έναντι 61 εκατ. ευρώ το 31,7% της Lamda Malls. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση κεφαλαίου προκειμένου με το νέο χρήμα η Lamda Malls να αποκτήσει και άλλα εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με την αγορά, η Lamda έχει κάνει ήδη σχετική προεργασία με τους μετόχους δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων του Λεκανοπεδίου Αττικής. Εφόσον ο σχεδιασμός υλοποιηθεί και η νέα εταιρεία αποκτήσει διασπορά χαρτοφυλακίου, θα μετατραπεί σε ΑΕΕΑΠ και θα εισαχθεί στο Χ. Α, άμεσα ή έμμεσα.

Οι σκέψεις για Picar

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της Picar, της εταιρείας που υπέγραψε με το Μετοχικό Ταμείου Στράτου την μακροχρόνια εκμίσθωση και ανάπτυξη του νυν City Link.

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο των χώρων του City Link είναι μισθωμένο, τα σχετικά έσοδα, λόγω της κρίσης είναι χαμηλότερα, σε σχέση με αυτά που στηρίχθηκε το business plan μακροχρόνιας ενοικίασης και ριζικής ανακαίνισης του εμπορικού κέντρου. Αποτέλεσμα είναι τα λειτουργικά κέρδη να μην αρκούν για την εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού της εταιρείας.

Τι γίνεται με τα ξενοδοχεία

Την τιτλοποίηση των δανείων ομίλου που ελέγχει δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω εξετάζουν οι τράπεζες. Ενδιαφέρον υπάρχει, υπό αυστηρές όμως προυποθέσεις, από κάποια funds ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο στη λύση της επόμενης ημέρας να συμμετάσχει και ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το Αστυ ( Λήδρα Αθηνών) που έχει περάσει στον έλεγχο της Alpha. Οι μέχρι τώρα πλειστηριασμοί έχουν αποβεί άκαρποι καθώς η τιμή πρώτης εκκίνησης κρίνεται υψηλή.

Με δεδομένο ότι από τον πλειστηριασμό εξαιρείται ο εξοπλισμός καθώς και ένα όμορο κτήριο, η αγορά αποτιμά το ακίνητο γύρω στα 28 με 32 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Χανδρή επιδιώκει να έρθει σε συμφωνία με κάποιο private equity fund ώστε να κτυπήσουν το Άστυ ενώ κινητικότητα υπάρχει και από έτερο σχήμα ενδιαφερομένων.

 

Αναδημοσίευση απο την εφημερίδα NextDeal, τεύχος 380

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου