KPMG: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-11-2017

Οικονομία

Δημοσίευση: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 09:51

KPMG: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Πολλές τράπεζες σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (non-performing loans - NPLs), ιδίως στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με την KPMG, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ανήλθαν στο 8% του συνόλου των δανείων το 2013 (στην Ελλάδα σημαντικά υψηλότερα) και, έκτοτε, έχουν μειωθεί σταδιακά σε ορισμένες χώρες.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταναλώνουν κεφάλαια, χρόνο διαχείρισης, και πόρους. Μειώνουν την κερδοφορία και αδυνατίζουν κεφαλαιακά τις τράπεζες, τη στιγμή που αυτές καλούνται να παράσχουν χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης - γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορούν ακόμη και να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα μιας τράπεζας.

Γιατί λοιπόν τα NPLs παρέμειναν σε σταθερά υψηλό επίπεδο σε ορισμένες τράπεζες και σε ορισμένες χώρες; H KPMG σε σχετική μελέτη της επισημαίνει τέσσερα βασικά εμπόδια: την έλλειψη ετοιμότητα των τραπεζών, τα διαρθρωτικά εμπόδια, την ασυμφωνία μεταξύ επενδυτών και τραπεζών για την αποτίμηση όπου θα λάμβανε χώρα η πώληση των NPLs, καθώς και τους περιορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ρόλο που μπορούν να έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Υπάρχει λύση;

Όπως αναφέρει η KPMG, η αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων είναι εφικτή. Η καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμάται ότι θα αυξήσει την ετοιμότητα των τραπεζών. Σε κάποιες χώρες, έχουν αναπτυχθεί ενεργές αγορές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εν μέρει με τη συνδρομή εθνικών εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού. Και οι μακροοικονομικές συνθήκες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης στην Ευρώπη. Η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη θα οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στα NPLs.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες αποδείχθηκε δύσκολη η αντιμετώπιση πολλών από τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά εμπόδια, αφήνοντας ένα πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των αποτιμήσεων των NPLs και των σχετικών εγγυήσεων από τις τράπεζες και από τους επενδυτές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της KPMG σχετικά με τις εφαρμοστικές προκλήσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι απαντήσεις από 18 τράπεζες σε 10 κράτη-μέλη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού υποδηλώνουν ότι μια τράπεζα κατά μέσο όρο χρειάζεται περίπου 1-2 χρόνια για να εφαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΚΤ ενώ θα δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ για να εφαρμόσει τις οδηγίες της ΕΚΤ. Βάσει της έρευνας της KPMG, οι τομείς με τη μεγαλύτερη επίδραση θα είναι: η διαχείριση δεδομένων και η τεκμηρίωση, οιεσωτερικές αναφορές, οι υποδομές πληροφορικής καθώςκαι η διαχείριση των εξασφαλίσεων των δανείων.

 

Ολόκληρη η δημοσίευση της KPMG (στα αγγλικά) στα "Συνημμένα αρχεία"

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Συνημμένα αρχεία:

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου