Στις 22 Δεκεμβρίου το «ψαλιδισμένο» ΕΚΑΣ και το επίδομα Τσίπρα

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-11-2017

Κοινωνική ασφάλιση

Δημοσίευση: Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 08:37

Στις 22 Δεκεμβρίου το «ψαλιδισμένο» ΕΚΑΣ και το επίδομα Τσίπρα

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Στο εθνικό τυπογραφείο βρίσκεται η υπουργική απόφαση με την οποία επιβεβαιώνεται ότι το ΕΚΑΣ που θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου θα είναι ψαλιδισμένο κατά 50%. Η ΗΔΙΚΑ έχει πάρει ήδη εντολή να υπολογίσει τα νέα ποσά των δικαιούχων.

 

Το υπουργείο εργασίας έβαλε στο φούλ τις μηχανές για την περικοπή του επιδόματος του Ιανουαρίου 2017 εντός του 2016 προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αναδρομικών που θα οδηγήσει σε εξοντωτικές παρακρατήσεις τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο επειδή και πάλι δεν προλάβαιναν οι υπηρεσίες καθώς οι συντάξεις θα καταβληθούν νωρίτερα ενόψει των Εορτών των Χριστουγέννων, αποφάσισε να διαχωρίσει για πρώτη φορά το επίδομα από τις συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός, το μαχαίρι έπρεπε να μπει βαθιά στα καταβαλλόμενα επιδόματα προκειμένου να μην συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων, όπως έγινε φέτος με αποτέλεσμα να προκληθεί κοινωνικός αναβρασμός.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι πρέπει να εκδοθεί άμεσα η απόφαση για μείωση των δαπανών ΕΚΑΣ κατά 430 εκατ. ευρώ το 2017.

Έτσι, για παράδειγμα το επίδομα των 230 ευρώ θα μειωθεί στα 115 ευρώ και το επίδομα των 172 ευρώ θα μειωθεί στα 86 ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το «δώρο» Τσίπρα.

Τουλάχιστον για τις γιορτές, οι χαμένοι του ΕΚΑΣ θα μπορούν να παρηγορηθούν με το εφάπαξ βοήθημα καθώς τη μερίδα του λέοντος της έκτακτης ενίσχυσης θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν ή πρόκειται να χάσουν το ΕΚΑΣ. Τα παίρνουν από τη μία πόρτα δηλαδή και τα επιστρέφουν από την άλλη, βαφτίζοντας το ΕΚΑΣ 13η σύνταξη η οποία όμως θα δοθεί εφάπαξ και όχι κάθε μήνα.

Χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα βιώσουν το εξής παράδοξο. Ακριβώς την ίδια μέρα θα υποστούν μειώσεις έως και 115 ευρώ ενώ παράλληλα θα δουν στους λογαριασμούς τους διπλάσιο «κοινωνικό μέρισμα». Μόνο που η μείωση θα πρέπει να υπολογιστεί επί 12 μήνες έως ότου καταργηθεί εντελώς το βοήθημα το 2019 ενώ το επίδομα Τσίπρα θα δοθεί εφάπαξ και δε μπορεί να καλύψει σε καμία περίπτωση την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Συνεπώς οι συντάξεις θα καταβληθούν ως εξής:

1. Στις 20 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τρίτη, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ

2. Στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που προέρχονται από τους λοιπούς φορείς (ΙΚΑ, ΝΑΤ) και το Δημόσιο,.

3. Οι επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) θα καταβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.

4. Τα μερίσματα του ΜΤΠΥ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα καταβληθούν στις 29 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη.

5.Το ΕΚΑΣ θα καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Πέμπτη. Την ίδια μέρα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου θα καταβληθεί και η εφάπαξ ενίσχυση.

 

Μαίρη Λαμπαδίτη

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου