Πώς θα υπολογίζονται οι νέες μειωμένες συντάξεις - Δείτε αναλυτικούς πίνακες!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-11-2017

Κοινωνική ασφάλιση

Δημοσίευση: Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 10:08

Πώς θα υπολογίζονται οι νέες μειωμένες συντάξεις - Δείτε αναλυτικούς πίνακες!

Μαίρη Λαμπαδίτη
   

Συντάξεις από 413 έως και 1300 ευρώ  στην καλύτερη περίπτωση δίνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

 

Η εγκύκλιος Πετρόπουλου που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες αναφέρεται στον μαθηματικό τύπο υπολογισμού των νέων συντάξεων που λαμβάνει υπόψη την προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών από 2002 και μετά βάσει του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι οδηγίες που δίνονται μέσω της εγκυκλίου αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» το σύστημα καθώς  οι νέες συντάξεις παραμένουν μέχρι τώρα «άφαντες » παρότι θεωρητικά λύθηκε το πρόβλημα με την αντικατάσταση του ανύπαρκτου δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ.

Ούτε μία αίτηση  από τις 55.000-60.000 που κατατέθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 δεν έχει πάρει το δρόμο του υπολογισμού.

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί ούτε μία οριστική σύνταξη χηρείας με το νέο νόμο ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να χορηγούνται στους δικαιούχους προσωρινές συντάξεις χηρείας.

Θυμίζουμε ότι με τροπολογία  ο δείκτης μεταβολής μισθών  (που δεν υπήρχε κατά την ΕΛΣΤΑΤ) αντικαταστάθηκε από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Έτσι, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των νέων συντάξεων προβλέπεται  η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Για παράδειγμα  ο μισθός ύψους 1000 ευρώ του 2003 αντιστοιχεί σε σημερινές αποδοχές 1291 ευρώ. Ο ίδιος υπολογισμός θα γίνει για τους μισθούς κάθε έτους και θα βγει ο μέσος όρος των αποδοχών ανάλογα  με την εξέλιξη του τιμαρίθμου.

Ακόμα και όταν  ο πληθωρισμός είναι αρνητικός οι συντάξεις δε μειώνονται περαιτέρω (όπως θα έπρεπε λόγω της επικαιροποίησης των αποδοχών) αλλά μένουν παγωμένες.

Παρότι « διασώζονται» από περαιτέρω συρρίκνωση οι νέες συντάξεις είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένες κατά 25% σε σχέση με τις συντάξεις που λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν έως το Μάιο του 2016.

Για παράδειγμα ασφαλισμένος με μέσο όρο αποδοχών 1500 ευρώ, θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα 760 ευρώ ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπαιρνε πάνω από 1000 ευρώ.

Για  εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα)  το νέο σύστημα με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ ενώ για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης κατά το έτος 2017:  η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους), η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2003 γίνεται με χρήση του γινομένου: των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2004 έως και το  έτος 2016 (ο μέσος ετήσιος Γενικός ΔτΚ αποτυπώνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη κάθε έτους με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου έτους).

Η μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έτους 2016 σημαίνει τη μεταβολή του μέσου ετήσιου δείκτη του έτους 2016 με τον αντίστοιχο δείκτη του έτους 2015, συνεπώς μεταβάλλοντας με το δείκτη αυτό τις συντάξιμες αποδοχές του έτους 2015 προκύπτει η αναπροσαρμογή τους στο έτος 2016.  Σημειώνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔτΚ περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας (1), επειδή η προαναφερθείσα διάταξη αναφέρεται σε προσαύξηση των αποδοχών, τότε λαμβάνεται υπόψη ως τιμή του γινομένου η μονάδα.

Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔΤΚ από τα έτη 2002 έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.

Όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας (1), λαμβάνεται υπόψη σαν τιμή η μονάδα. Συνεπώς στους πίνακες των παραδειγμάτων όπου υπάρχει συντελεστής συνολικής αναπροσαρμογής μικρότερος της μονάδας, οι ετήσιες αποδοχές παραμένουν σταθερές.

 

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες, όπως δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 380.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου