Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 28-04-2017

Κοινωνική ασφάλιση

Δημοσίευση: Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2017 13:35

Έως και 20% «προσωπική διαφορά» δείχνει ο επαναϋπολογισμός – Ανεπίσημα έχει τεθεί η κατάργησή της από τους δανειστές

Μαίρη Λαμπαδίτη
   

Προσωπική διαφορά έως 20% «δείχνει» το πρώτο δείγμα του επαναυπολογισμού του 10% των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ξεπερνά το 110%.

 

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στον real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου «δεν έχει τεθεί με επίσημο τρόπο από τους δανειστές θέμα κατάργησης της προσωπικής διαφοράς των καταβαλλόμενων συντάξεων». Ωστόσο ανεπίσημα υπάρχει πάντα στην ατζέντα κυρίως του ΔΝΤ. Ο κ. Πετρόπουλος επέμεινε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Βάσει του νόμου η προσωπική διαφορά διατηρείται ως κομμάτι της σύνταξης έως το τέλος του 2018. Εν συνεχεία, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα σημειωθεί αύξηση (!) των συντάξεων, ο «κόφτης» αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο την προσωπική διαφορά.

Σχετικά με την ακριβοθώρητη εγκύκλιο για τα μπλοκάκια, ο υφυπουργός είπε ότι αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών. 

Για την αύξηση των εισφορών, τόνισε, ότι το 98% των αγροτών και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν όφελος. Για παράδειγμα ο κύριος όγκος των αγροτών που ήταν ενταγμένοι στην Τρίτη ασφαλιστική κλάση, θα πληρώνουν 87 ευρώ το μήνα αντί για 113 ευρώ.

Ωστόσο το υπουργείο προεξοφλεί χαμηλή εισπραξιμότητα από τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων καθώς οι περισσότεροι θα δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα είτε λόγω των συνθηκών είτε αποκρύπτοντάς τα.

Στον προϋπολογισμό του 2017, αν και προβλέπονται αυξημένα έσοδα από εισφορές της τάξης του 1,371 δισ. ευρώ, αναγνωρίζεται ότι μόλις τα 49 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις νέες εισφορές ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ στα 92,7 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται τα επιπλέον έσοδα από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών στους αγρότες.

Το υπουργείο επιθυμεί να επανεντάξει στο σύστημα περίπου 350.000 ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν κηρύξει λόγω αδυναμίας στάση πληρωμών. Γι΄αυτό το λόγο προώθησε το μέτρο μερικής καταβολής των εισφορών.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου