Αθηνά Κοντογιάννη αναπληρώτρια συνήγορος του καταναλωτή: Nα διεκδικούν τα δικαιώματά τους οι καταναλωτές!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-11-2017

Καταναλωτικά νέα

Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 12:54

Αθηνά Κοντογιάννη αναπληρώτρια συνήγορος του καταναλωτή: Nα διεκδικούν τα δικαιώματά τους οι καταναλωτές!

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Nα διεκδικούν τα δικαιώματά τους οι καταναλωτές τονίζει η Αθηνά Κοντογιάννη αναπληρώτρια συνήγορος του καταναλωτή

 

Οι Έλληνες καταναλωτές καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη τους στους αντισυμβαλλομένους τους και αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο όταν γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας που τους παρέχει η καταναλωτική νομοθεσία, υπογραμμίζει, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή η αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ολόκληρη η δήλωση της Αθηνάς Κοντογιάννη έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τον τελευταίο (2015) πίνακα αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις συνθήκες που αφορούν τους Ευρωπαίους καταναλωτές, το 30,8% των Ελλήνων καταναλωτών αντιμετώπισαν κατά τις συναλλαγές τους αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (επιθετικές πωλήσεις με συνεχείς οχλήσεις, παραπλανητικές διαφημίσεις, προσφορά δώρων που συνεπάγονταν χρέωση, παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές κλπ.) τους τελευταίους 12 μήνες πριν από τη δημοσίευση της έρευνας, και το 20% καταχρηστικούς όρους σε συμβάσεις και παράνομες χρεώσεις, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 24%, δηλαδή 6,9% χαμηλότερος, για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και 13%, δηλαδή 7% χαμηλότερος για τους καταχρηστικούς όρους και τις χρεώσεις.

Οι πρακτικές αυτές πλήττουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές καταλαμβάνουν την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη τους στους αντισυμβαλλομένους τους. Αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο όταν γνωρίζουν τους τρόπους προστασίας που τους παρέχει η καταναλωτική νομοθεσία και, φυσικά, όταν καταγγέλλουν τις πρακτικές αυτές, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και επιβραβεύοντας τους προμηθευτές που σέβονται τους κανόνες της χρηστής επιχειρηματικότητας. Όταν ο καταναλωτής γνωρίζει ότι υπάρχει τρόπος να πετύχει την αποκατάσταση τυχόν οικονομικής ζημίας του μέσα από αποτελεσματικούς μηχανισμούς εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς του με κάποιο προμηθευτή, γρήγορα και χωρίς κόστος, τότε γίνεται πιο ενεργός παράγοντας της αγοράς, στο μέτρο, φυσικά, που του το επιτρέπουν οι οικονομικές του δυνατότητες. 'Αρα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά «περνάει», σε μεγάλο βαθμό, μέσα από τη γνώση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκησή τους, χωρίς οικονομική τους επιβάρυνση μέσα από φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, σε συνεργασία και με τους αρμόδιους για την εφαρμογή της καταναλωτικής νομοθεσίας φορείς κατά εμπορικό κλάδο και ιδίως με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή».

Ποια είναι η Αθηνά Κοντογιάννη συνήγορος του καταναλωτή

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974.

Είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα του Αστικού Δικαίου. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ, ολοκλήρωσε με «Άριστα» τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα «Η συνυπευθυνότητα του ζημιωθέντος στο Αστικό Δίκαιο», στο πλαίσιο της οποίας ασχολήθηκε με το ζήτημα της συνυπευθυνότητας του καταναλωτή.

Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα του Αστικού Δικαίου, τις οποίες ολοκλήρωσε επίσης με «Άριστα» στη Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., είχε τη δυνατότητα να εντρυφήσει στην προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή.

Είναι Δικηγόρος παρ’ Εφέταις. Ειδική Συνεργάτιδα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως νομικής σύμβουλου (ειδικής συνεργάτιδας) στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για εννέα έτη απέκτησε εμπειρία σε θέματα διοικητικής λειτουργίας, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 20 νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Επίσης απασχολήθηκε για 4 έτη ως ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών σε πρόγραμμα με αντικείμενο επιμέρους πτυχές του Ευρωπαϊκού Αστικού Δικαίου και ιδίως με τη συγκριτική επισκόπηση του δικαίου του καταναλωτή στις ευρωπαϊκές έννομες τάξεις. Προϊόν της έρευνάς της υπήρξε νομική αρθρογραφία και ιδίως η εκτενής μελέτη της για την «Οδηγία 1999/44/ΕΚ σχετικά με την πώληση καταναλωτικών αγαθών».

Συμμετείχε, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως εκπρόσωπος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την «Ενοποίηση του Αστικού Δικαίου και τη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα», με έδρα το Humboldt Universitaet του Βερολίνου. Η συμβολή της δημοσιεύθηκε σε συλλογικό τόμο με τίτλο «Common Principles of European Private Law».

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου