Τι περιμένουμε για το 2017;

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 24-11-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 12:37

Τι περιμένουμε για το 2017;

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Ξεχώρισαν το 2015, γιατί βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς, θέσεις που όπως όλα τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία δείχνουν να διατήρησαν και το 2016, με κάποιες εσωτερικές αλλαγές στη σχετική κατάταξη.

 

Ο λόγος για τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών ομίλων της χώρας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών. Είναι πολλά χρόνια στα «ασφαλιστικά πράγματα» και θα παραμείνουν ακόμη ως φαίνεται. Είναι προσοντούχοι και ικανότατοι. Για το λόγο αυτό λοιπόν δικαιούμαστε να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις. Περιμένουμε νέες ιδέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες, σύγχρονες λύσεις, προκειμένου η ελληνική ασφαλιστική αγορά να καλύψει πληρέστερα τις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων πολιτών σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και να πλησιάσει κάπως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας μαζί με τους συναδέλφους τους των υπολοίπων ασφαλιστικών εταιρειών, μπορεί να έχουν μεταξύ τους ισχυρό ανταγωνισμό, όμως κυρίαρχο καθήκον έχουν να μεγαλώσει η ασφαλιστική πίττα. Μία πίττα που παραμένει μικρή εδώ και δεκαετίες με ευθύνη όλων και της πολιτείας και του ασφαλιστικού κλάδου. Για να γίνει αυτό εκτός άλλων οικονομικών προϋποθέσεων (φορολογικών κινήτρων, τιμολογιακών πολιτικών κ.λ.π.) απαιτείται να καθαρίσει και η εικόνα του κλάδου με σοβαρές πρωτοβουλίες σε πολλαπλά επίπεδα.

Η ηγεσία της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 2016, έδωσε εξετάσεις, καθώς ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο καθήκον: Να μεριμνήσει ώστε να αναλάβει την ασφάλιση τουλάχιστον 15.000 ασφαλισμένων από τον Όμιλο International Life και ειδικότερα τους έχοντες ασφαλιστικά προγράμματα υγείας κατά κύριο λόγο. Με την απόφαση αυτή μερικές χιλιάδες συνάνθρωποί μας εξασφάλισαν τη συνέχεια του αγαθού της ασφάλισης και παράλληλα ο κλάδος αποδείκνυε ότι μπορεί στα δύσκολα να δώσει λύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων. Για το 2017, τόσο ο πρόεδρος κ. Χριστόφορος Σαρδελής όσο και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Σταύρος Κωνσταντάς θα διαχειριστούν ένα εξίσου σύνθετο θέμα, αυτό της πιθανής πώλησης της εταιρείας.

Ο κ. Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, είναι το νέο πρόσωπο στην ηγετική πυραμίδα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Νέο πρόσωπο, νέες ελπίδες, με φρέσκιες ιδέες και ζωντάνια, θα συμβάλει στην ανανέωση του «ασφαλιστικού λόγου» και της εικόνας του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης. Η πρόκληση είναι μπροστά για τον κ. Καντώρο, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

H κα Μαριάννα Πολιτοπούλου, προερχόμενη από άλλο κλάδο, τον τραπεζικό, μπορεί να μπολιάσει την «ευαισθησία» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς με όλα τα θετικά -κυρίως τεχνολογικές καινοτομίες- του τραπεζικού κλάδου.

Περισσότερες πρωτοβουλίες αναμένουμε σε συλλογικό επίπεδο και από τον πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurolife και πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου. Αποχωρώντας από τη θέση του προέδρου -καθώς δεν μπορεί να ασκήσει και τρίτη θητεία- με πλούσια εμπειρία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων αλλά απελευθερωμένος από τα «δεσμά» της προεδρικής καρέκλας, μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα σε μία ακόμη πιο εξωστρεφή πολιτική του κλάδου.

Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, διευθύνων σύμβουλος της MetLife, ανέπτυξε πολύ έντονη δραστηριότητα σε συλλογικό επίπεδο την προηγούμενη χρονιά και από τη θέση του προέδρου επιτροπής ζωής και υγείας αλλά και στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μίας βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης στο επικουρικό ταμείο των ασφαλιστικών υπαλλήλων (ΤΕΑΕΑΠΑΕ). Για το 2017 ο κλάδος δικαιούται να περιμένει ακόμη πολύ περισσότερα από τον ίδιο, ειδικά με την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει.

Η κα Φιλίππα Μιχάλη, νέο πρόσωπο στην ηγεσία της Allianz, με τη γλυκύτητα και τη ζωηρότητα του λόγου και της σκέψης της, αναμένουμε να συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ του κλάδου μέσα από καινοτόμες προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Επικεφαλής μιας από τις πλέον ιστορικές και στην Ελλάδα ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Πάνος Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Generali Hellas, δηλώνει συχνά ότι πρέπει να αυξηθεί η πίτα της ασφαλιστικής αγοράς. Για το 2017 περιμένουμε ότι θα επιμείνει στην «καθαρή» γραμμή της εξυγίανσης και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της αγοράς.

Ήρεμη δύναμη ο κ. Ερρίκος Μοάτσος διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, έχει επιδιώξει από διάφορες θέσεις συλλογικών φορέων της ασφαλιστικής αγοράς να ενισχύσει την εξωστρέφεια του κλάδου. Διαθέτει αρκετή εμπειρία και ιδέες που αναμένουμε να φανούν χρήσιμες για την αγορά.

Περισσότερες απαιτήσεις γεννά και το νέο σχήμα Ergo-ΑΤΕ Ασφαλιστικής και ο ηγέτης του κ. Θοδωρής Κοκκάλας, οι πρωτοβουλίες του οποίου αναμένονται τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

 

Από το περιοδικό "Ασφαλιστικό ΝΑΙ", τεύχος 163, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2016

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου