Τα «μυστικά» ραντεβού για την Εθνική Ασφαλιστική και ποιοι είναι οι «μνηστήρες» της «Πηνελόπης»!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-11-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017 09:18

Τα «μυστικά» ραντεβού για την Εθνική Ασφαλιστική και ποιοι είναι οι «μνηστήρες» της «Πηνελόπης»!

Λάμπρος Καραγεώργος
   

Με το management της Εθνικής Ασφαλιστικής συναντιούνται σήμερα (management meeting) οι Κινέζοι της Fosun ενώ αύριο θα υπάρχει συνάντηση με τους υπόλοιπους διευθυντές. Η ίδια διαδικασία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων ενδιαφερομένων που είναι άλλοι τρεις. Το επενδυτικό fund Apollo, η κοινοπραξία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος, του επικεφαλής της Ιntercontinental Real Estate κ. Αριστείδη Χαλικιά και του κ. Τάκη Κανελλόπουλου και ένα ακόμη κινεζικό fund.

 

Οι συναντήσεις γίνονται σε «ουδέτερο έδαφος» κατά τα «πρότυπα» των συναντήσεων δανειστών και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης (ξενοδοχείο Hilton). Στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής το «βανάκι» μεταφέρει τα στελέχη της ασφαλιστικής σε άλλο ξενοδοχείο. 

Fosun και Apollo πάντως είχαν έρθει για μία ακόμη φορά τουλάχιστον στο παρελθόν σε «σύγκρουση» για την απόκτηση ασφαλιστικής εταιρείας. Είχαν συγκρουσθεί το 2014 -2015 στην περίπτωση της πώλησης της ασφαλιστικής εταιρείας Tranquilidade την οποία πούλησε η Banco Espírito Santo. Τότε την Tranquilidade την απέκτησε το fund Apollo. Η Τράπεζα είχε υποχρεωθεί να πουλήσει την ασφαλιστική όπως συμβαίνει τώρα με την Εθνική Τράπεζα.

H Fosun δεν έμεινε με το παράπονο αφού είχε αγοράσει ήδη το 85% της ασφαλιστικής Fidelidade, με το υπόλοιπο 15% να κρατά η Caixa Geral de Depósitos, S.A. μέσω της Caixa Seguros e Saúde, SGPS, S.A., ενώ τον προηγούμενο Δεκέμβριο έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Millennium BCP.

Το Apollo στην Πορτογαλία εκτός από την Tranquilidade εξαγόρασε τον Μάρτιο του 2016 και την ασφαλιστική εταιρεία Açoreana Seguros, S.A.

Επίσης τον Ιανουάριο του 2015 μέσω της εταιρείας Athene ανακοίνωσε την εξαγορά της Delta Lloyd Deutschland AG, θυγατρικής της Delta Lloyd NV που έχει έδρα το Άμστερνταμ. Ο όμιλος Athene διαθέτει ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες με έδρα τις Βερμούδες, τις ΗΠΑ και αλλού.

Επιπλέον το Apollo, έχει εξαγοράσει δυο ασφαλιστικές εταιρείες στην Ιταλία, πάλι γιατί υποχρεώθηκε η μητρική τράπεζα να τις «διώξει» από πάνω της. Ειδικότερα η τράπεζα Banca Carige ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2014 ότι προχώρησε στην πώληση των δυο ασφαλιστικών θυγατρικών της Carige Assicurazioni SpA και Carige Vita Nuova SpA στο fund Apollo έναντι 310 εκατ. ευρώ, για να βελτιώσει τους τραπεζικούς δείκτες φερεγγυότητας μετά από υπόδειξη των ρυθμιστικών αρχών. Όπως έγινε γνωστό τότε η τράπεζα υπέγραψε και συμφωνία bancassurance με το Apollo.

Σε ότι αφορά την ελληνοαμερικανική κοινοπραξία, λέγεται ότι γίνεται σε συνεργασία και με το Exin Group, το οποίο συμμετέχει μαζί με την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης στην AIG Ελλάς. Σημειώνεται ότι όμιλος Exin επέκτεινε τις δραστηριότητες τους την ασφάλιση τον προηγούμενο Δεκέμβριο όταν μαζί με την Κανελλόπουλος-Αδαμαντιάδης αγόρασαν το ποσοστό της AIG στην AIG Greece. Στην ανακοίνωση του προηγούμενου Δεκεμβρίου αναφέρονταν σχετικά ότι «Η επένδυση της EXIN στην AIG Ελλάς Α.Ε. αποτελεί ουσιαστική κίνηση με την οποία επεκτείνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τις εργασίες της, μέσω του θεσμού του Managing General Agent (MGA) ώστε να καταστεί βασικός παράγοντας στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, τόσο στις ασφαλίσεις ζημιών όσο και ζωής και συνταξιοδότησης, με έμφαση, σε πρώτη φάση, στην ίδρυση και ενοποίηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη. Για την υλοποίηση του σχεδίου του αυτού, ο Όμιλος EXIN έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη και συμμετοχή διεθνώς γνωστών Ελληνοαμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων».

Οι διαδικασίες της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής προχωρούν εν αναμονή βέβαια και της απάντησης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) στο αίτημα που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για επανεξέταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ και στην αναστολή της απόφασης πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η επιχειρηματολογία του Έλληνα υπουργού είναι ισχυρή αφού ο όμιλος της Εθνικής έχει υλοποιήσει τις βασικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Μεταξύ αυτών, η μεταβίβαση του Αστέρα, η πώληση της θυγατρικής τράπεζας στη Βουλγαρία UBB, η πώληση της Finansbank που επέτρεψε στην τράπεζα να αποπληρώσει τα CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης από το ΤΧΣ. Η διοίκηση, άλλωστε, του ομίλου έχει επισήμως διατυπώσει την άποψη ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι επιχειρηματικά συμφέρουσα κίνηση. Επίσης έντονα αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ενώ αντιρρήσεις έχουν και σημαίνοντα στελέχη του Σύριζα.

Παρ’ όλα αυτά οι διαδικασίες συνεχίζονται και το ερώτημα είναι αν νομιμοποιείται κάποιος να λάβει την ευθύνη για την πώληση ενόσω διατυπώνονται αυτές οι εύλογες αντιρρήσεις.

Να σημειωθεί τέλος ότι, όπως έχει αποκαλύψει το nextdeal.gr, το project πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρει το κωδικό όνομα «Penelope».


Φωτογραφία: Πίνακας του Pierre Jérôme Lordon, Musee-de-Sainte-Menehould - Ο Οδυσσέας μάρτυρας της πίστης της Πηνελόπης (Odyssée - Ulysse témoin de la fidélité de Pénélope)

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου