Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-06-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 09:58

Συμφωνία ορόσημο για τον ασφαλιστικό κλάδο!

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Η χρηματοδότηση του ταμείου πρέπει να εξασφαλίζει παροχές στα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Αυτός ο στόχος νομίζω ότι έχει επιτευχθεί με την συμφωνία ορόσημο για τους εργαζόμενους και τον ασφαλιστικό κλάδο, τονίζει σε συνέντευξή του στο Nextdeal, ο πρόεδρος της ΟΑΣΕ και του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος της εφημερίδας NEXTDEAL στη συμφωνία για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

 

H συμφωνία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) για τις εισφορές του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, είναι μία γενναία και έντιμη συμφωνία, που τιμά και τα δυο μέρη και όσους εργάσθηκαν για την επίτευξη της. Τα εύσημα αποδίδονται βέβαια πρωτίστως στον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και τον πρόεδρο της ΟΑΣΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ κ. Χρήστου Παπαδόγιαννη, καθώς και στις διοικήσεις των δυο φορέων. Είναι μία συμφωνία, που εξασφαλίζει 14 επικουρικές συντάξεις το χρόνο σε μέσα επίπεδα παροχών πολύ υψηλότερα αυτών των άλλων επικουρικών ταμείων, καθώς η μέση σύνταξη του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ φθάνει τα 350 ευρώ, ενώ παράλληλα επαναφέρει και το μέτρο της κάλυψης των παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ασφαλιστικών υπαλλήλων.

Το Nextdeal παρουσιάζει στη συνέχεια τα κύρια σημεία της προκειμένου οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα ασφαλιστικά γραφεία (μεσιτικά και πρακτορειακά) να ενημερωθούν γι’ αυτή και συστήνει στους αναγνώστες να κρατήσουν αυτό το τετρασέλιδο γιατί είναι πολύ χρήσιμο. Με την συμφωνία ορόσημο για τους εργαζόμενους και τον ασφαλιστικό κλάδο, επιτυγχάνονται συγκεκριμένοι στόχοι στους οποίους ήταν σταθερά προσηλωμένη, όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων, η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων (ΟΑΣΕ), που δεν ήταν άλλοι από το να παραμείνει το ταμείο ανεξάρτητο, με έντονα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και να διατηρήσει τις παροχές σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, όπως εξηγεί στο NextDeal ο κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης.

Με την συμφωνία πιστεύω ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί, εκτιμά ο κ. Παπαδόγιαννης και προσθέτει ότι παράλληλα επετεύχθη και ένας ακόμη σημαντικός στόχος. Επανήλθε η παροχή της κατασκήνωσης για τα παιδιά των ασφαλισμένων στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, το οποίο από το 2013 είχε αφαιρεθεί από το νέο καταστατικό. Μπορεί να μην επανέρχεται το μέτρο στην ολότητα του δηλαδή τα χρήματα που θα διατίθενται θα είναι λιγότερα από ότι στο παρελθόν, αλλά το γεγονός ότι επανέρχεται είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρόκειται σημειώνει ο κ. Παπαδόγιαννης, για μια παροχή η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική, και θα προσπαθήσουμε να υλοποιηθεί εντός του 2017.
Για να γίνει όμως δυνατή η συμφωνία, τα δυο μέρη είχαν πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες πολλές φορές διεκόπησαν. Η τελική συμφωνία έγινε πραγματικότητα γιατί και οι δυο πλευρές κράτησαν πολύ σοβαρή και υπεύθυνη στάση, και προσπαθούσαν πάντα μέσα από το διάλογο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, εκτιμά ο κ. Παπαδόγιαννης. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων σημειώθηκαν ορισμένες μεταβολές στις θέσεις και των δυο μερών, με αποτέλεσμα η τελική συμφωνία να μην περιλαμβάνει κάποιο χρονικό όριο ισχύος. Μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για 12% εισφορές την πρώτη 5ετία και 11% την επόμενη, αλλά μετά την δεκαετία προβλέπεται εισφορά στο επίπεδο του 8% χωρίς χρονικό περιορισμό σε ότι αφορά την ισχύ της. Είναι μια δια παντός συμφωνία, τονίζει ο κ. Παπαδόγιαννης η οποία εξασφαλίζει σταθερότητα στο ύψος των παρεχόμενων συντάξεων για τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί όμως ότι η νέα συμφωνία προβλέπει μία άμεση μείωση συντάξεων κατά 12%. Σύμφωνα όμως με τον κ. Παπαδογιάννη θα είναι η τελευταία μείωση και εξηγεί ότι όλες οι προηγούμενες μειώσεις έγιναν όσο το Ταμείο ήταν ΝΠΔΔ. Υλοποίησε μέχρι το 2012 όλες τι μνημονιακές ρυθμίσεις. Από το 2013 που έγινε ανεξάρτητο, ενώ τα άλλα ταμεία προχώρησαν σε πρόσθετες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δεν έκανε καμία μείωση. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα κάνουμε μια μείωση εφάπαξ, η οποία γίνεται το Φλεβάρη του 2017 κατά 12% στις συντάξεις και «κλείνει» ο κύκλος των μειώσεων, εφόσον βέβαια δεν ζήσουμε ακραίες καταστάσεις στην οικονομία, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόγιαννης. Είναι πάντως γεγονός ότι το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δίνει ακόμη ικανοποιητικές επικουρικές συντάξεις ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρέχει 14 συντάξεις το χρόνο και όχι δώδεκα όπως τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία. Ο κόσμος, οι ασφαλισμένοι του ταμείου, δεν έχει αντιληφθεί ακόμη, τι κοσμογονία έχει συντελεστεί. Μιλάμε για ένα ταμείο το οποίο, μετά το PSI, είχε περιουσία 330 εκατομμύρια ευρώ, την αύξησε τώρα στα 550 εκατ. ευρώ, και θέλει άλλα 150 εκατ. ευρώ ώστε το 2024 να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της Διοίκησης; Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόγιαννη τo Ταμείο που είναι πλέον ιδιωτικό, πρόκειται να καταρτίσει τους ατομικούς λογαριασμούς σε σύντομο χρόνο και εφόσον πρώτα ολοκληρώσει ένα μεγάλο και σύνθετο έργο που είναι η κατάρτιση του μητρώου των ασφαλισμένων. Θέλουμε, λέει ο κ. Παπαδόγιαννης, να καταγράψουμε την ασφαλιστική ιστορία του κάθε μέλους για να δημιουργηθούν στη συνέχεια οι ατομικοί λογαριασμοί. Βέβαια το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα, δεν αλλάζει αυτό το χαρακτηριστικό του Ταμείου, καταλήγει ο κ. Παπαδόγιαννης.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEXTDEAL ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΑΕΕ-ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΑΕΑΠΑΕ (πατήστε πάνω στην εικόνα):
Συμφωνία ορόσημο για τον ασφαλιστικό κλάδο!

   

σχόλια

 • ΝΙΚΟΣ
  ΝΙΚΟΣ Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 12:25

  Θα συμφωνήσω με τη Μαρια Δημου,απόλυτα......ΔΥΣΤΥΧΩΣ

 • Νεοπτόλεμος Κρεμμύδας
  Νεοπτόλεμος Κρεμμύδας Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 00:07

  ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΝΑ ΡΩΤΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ ''ΚΑΠΟΙΑ'' ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΧΤΟΟΠΟΙΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΥΝΔΙΝΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ,ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ , ΜΕΛΗ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ. ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΕΚΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. ΠΟΛΥ ΔΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ.
  ΑΝ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΑΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.
  ΕΓΚΡΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΕΚΔΟΤΑ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΑΣ ΩΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

 • ΓΙΩΡΓ ΝΙΚΟΛΑΚΟΣ
  ΓΙΩΡΓ ΝΙΚΟΛΑΚΟΣ Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 11:55

  Ημουν απο εκείνους που σταθερά κ επίμονα έγραφα ότι πρέπει να βρεθεί λύση κυριως απο πλευράς ΤΕΑΕΑΠΑΕ. Αξίζουν συγχαρητήρια σε ολο το ΔΣ του ταμείου κ προσωπικά στον πρόεδρο του ΤΕΑΕΑΠΑΕ αλλά κ στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ που έδειξαν γι αλλη μία φορά αξιοθαύμαστη ικανότητα στην διαχείριση του ταμείου μας

 • ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
  ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΥ Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 17:37

  Τα μεσιτικά γραφεία, τα πρακτορεία, οι ασφαλιστές(εταιρείες δηλαδή) και υπάλληλοι ασφαλιστικών εταιρειών. ΟΙ διαμεσολαβητές, που αυτοί φέρνουν την δουλειά, απ έξω. Πάντα αυτό γινόταν. Στο τέλος τους τρώνε και το χαρτοφυλάκιο.
  Ωραίος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.
  Μ.Δ

Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου