Ναταλία Γιαννιού: Οι ασφαλιστικές εταιρείες καινοτομούν αναγνωρίζοντας την ισοτιμία των γυναικών!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-11-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 11:12

Ναταλία Γιαννιού: Οι ασφαλιστικές εταιρείες καινοτομούν αναγνωρίζοντας την ισοτιμία των γυναικών!

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Της Ναταλίας Γιαννιού*

 

8 Μαρτίου 2017: Σαράντα χρόνια από την καθιέρωση του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, Σαράντα χρόνια και πολλά περισσότερα, διαρκούς αγώνα για την ισότητα των δύο φύλων, για τα ίδια δικαιώματα, για ισχυροποίηση και αναγνώριση της θέσης της γυναίκας και του ρόλου της στη σύγχρονη κοινωνία.

Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει αλήθεια από τότε; Πάρα πολλά και πάντα προς το καλύτερο. Όμως ας δούμε τη θέση της γυναίκας τόσο στο κοινωνικό όσο και το εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον.

Χάρη στις εξελίξεις (τεχνολογικές και επιστημονικές), αλλαγές οικονομικής και κοινωνικής δομής, διάδοση νέων ιδεολογιών, η κοινωνική θέση της γυναίκας έχει βελτιωθεί καθώς απέκτησε το δικαίωμα για μόρφωση, εργασία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

Η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή:

Δρα κοινωνικά και αγωνίζεται σε όλους τους τομείς της ζωής (οικονομία, πολιτική, πολιτισμός, επιστήμη)

Δημιουργεί οικογένεια

Απολαμβάνει ελευθερία

Αποφασίζει ελεύθερα

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υφίσταται ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στο εργασιακό περιβάλλον, μετά την κατάκτηση νομικής ισότητας (κοινοτικής και εθνικής), υπάρχει μεγάλη βελτίωση στη θέση της γυναίκας, όμως το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο της ΕΕ και ακόμα μικρότερο σε υψηλόβαθμες θέσεις τόσο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο και στον δημόσιο φορέα.

Παράλληλα υπάρχει και μισθολογική διαφορά (με βάση τα αποτελέσματα ερευνών ξεπερνά το 15%), γεγονός που έγκειται σε λανθασμένες αντιλήψεις περί μη πλήρους ικανότητας απόδοσης και αφοσίωσης στην εργασία από τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες αλλά και περί έλλειψης ηγετικών ικανοτήτων, κάτι που τις αποστερεί από ευκαιρίες ανάληψης ανώτερων καθηκόντων και ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Ευτυχώς, πολλές πλέον, κυρίως ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχουν εισάγει και προωθούν πολιτικές που οδηγούν στην εξομάλυνση των διαφορών αυτών.

Η πολλαπλότητα και συνθετότητα των ρόλων με τους οποίους είναι επιφορτισμένη η σύγχρονη γυναίκα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

Είναι υποχρεωμένη να βρει ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και οικογένεια και να επιμερίσει τον χρόνο της αρμονικά, κάτι όμως που δεν της επιτρέπει να προλαβαίνει έγκαιρα όλες τις εξελίξεις του εργασιακού χώρου, σε τομείς περαιτέρω εκπαίδευσης για επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση, ούτε της αφήνουν ελεύθερο χρόνο για προσωπικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η καριέρα απαιτεί πλήρη αφοσίωση επομένως οι δυσκολίες για παράλληλους ρόλους σε αυτή την περίπτωση είναι πολλαπλές.

Πολλοί εργοδότες θεωρούν τη μητρότητα και τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από αυτή, κώλυμα για την ανέλιξή τους ή την εκχώρηση νέων ή / και περισσότερων αρμοδιοτήτων.

Στον ιδιωτικό δε κυρίως φορέα, στην Ελλάδα, δεν παρέχονται οι διευκολύνσεις που υφίστανται αντίθετα με το εξωτερικό, στις μητέρες.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο των ΜΜΕ κυρίως μέσα από τη διαφήμιση αλλά και τα διάφορα shows, όπου κατά κανόνα η γυναίκα παρουσιάζεται ως κινούμενο σκηνικό, συμπλήρωμα διακόσμησης, υποτακτική, πειθήνια, εξαρτημένη από υλικά αγαθά, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της προσωπικότητας και του πραγματικού της ρόλου.

Τα πλεονεκτήματα των απασχολούμενων γυναικών για μια επιχείρηση είναι πολλά, καθώς υπερτερούν στους τομείς ανάληψης πρωτοβουλιών, επίδειξης ακεραιότητας, πάθους για αποτελέσματα, έμπνευσης και παρακίνησης τρίτων, οικοδόμησης σχέσεων, ικανότητας συνεργασίας και ομαδικότητας, μαχητικότητας υπέρ της αλλαγής, επίλυσης και ανάλυσης προβλημάτων, δυναμικής επικοινωνίας.

Με τα χαρακτηριστικά αυτά αλλά και με τον δυναμισμό τους και τη σκληρή τους εργασία συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά στην ασφαλιστική αγορά, η Ελλάδα απασχολεί αριθμητικά πολλές γυναίκες και μάλιστα αρκετές σε διευθυντικές θέσεις, η ηγεσία βέβαια παραμένει γένους αρσενικού.

Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα, η παρουσία δυναμικών και ικανών γυναικών σε υψηλόβαθμα πόστα, σε συμμετοχές ως μέλη Δ.Σ., είναι έντονη και διαρκώς αυξανόμενη.

Μπορώ να τονίσω πάντως, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια απασχόλησής μου στον Ασφαλιστικό Κλάδο, ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι από τις πιο καινοτόμες όσον αφορά στην έμπρακτη εφαρμογή ισότιμων για τα δύο φύλα πρακτικών.

Για την επίτευξη ισοτιμίας θα πρέπει, πέρα από ήδη θεσμοθετημένες νομοθεσίες, να υπάρξει αναγνώριση της ουσιαστικής αξίας της, να διαπαιδαγωγούνται ισότιμα τα παιδιά ανεξάρτητα από το φύλο τους απαλλαγμένα από στερεότυπα και προκαταλήψεις, να πραγματοποιηθεί ένας ευρύτερος εκσυγχρονισμός του οικογενειακού και εργατικού δικαίου (προστασία μητρότητας, διασφάλιση ίσης αμοιβής των δύο φύλων, κλπ), να υπάρξει πραγματική στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας από όλο το οικογενειακό περιβάλλον, με φροντίδα των παιδιών επί ίσων όρων και κατανομή ευθυνών σε ισότιμη βάση.

Τελικά το Άρωμα Γυναίκας θα μείνει ανεξίτηλο και θα κερδίσει και τους πιο δύσκολους!

Το μέλλον είναι μπροστά μας και οι νέες γενιές όλο και πιο ώριμες και έτοιμες για την πιο υπέροχη σύμπραξη, την ισότιμη!

 

* Η κα Ναταλία Γιαννιού είναι Aναπληρώτρια Διευθύντρια Πωλήσεων στην Ιnterasco

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου