Μπάχαλο με την εκπροσώπηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ΙDD! - Εκτός ο ΣΕΜΑ!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 21-11-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 11:35

Μπάχαλο με την εκπροσώπηση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για ΙDD! - Εκτός ο ΣΕΜΑ!

Λάμπρος Καραγεώργος
   

Αρχικά ήταν η απόφαση της 2/11/2016 για την σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας 2016/ 97/ ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ης Ιανουαρίου 2016, σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων (αναδιατύπωση) (L 26/ 19/ 02.02.2016). Στη συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν συμμετείχε κανείς, μα κανείς εκπρόσωπος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. 

 

Ακολούθησε μία πρώτη τροποποίηση της απόφασης που αφορούσε στην πληρέστερη περιγραφή του αντικειμένου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έγινε μετά από παρέμβαση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τον περασμένο Ιανουάριο.

Μόλις στις αρχές Απριλίου ακολούθησε νέα τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που υποτίθεται ότι «επέφερε την τάξη» στην εκπροσώπηση καθώς προβλέπει τη συμμετοχή ως μέλους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της κας Δήμητρας – Ιωάννας Λύχρου, με την ιδιότητα της προέδρου της ΕΑΔΕ με αναπληρωτή της, τον κ. Δημήτρη Γαβαλάκη. Μάλιστα η ΕΑΔΕ έβγαλε για το θέμα αυτό πανηγυρική ενημερωτική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Με την απόφαση αυτή που είναι αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης των Σωματείων της Διαμεσολάβησης, διορθώνεται η παράλειψη, που άφηνε εκτός επιτροπής την τάξη των Διαμεσολαβούντων, στην οποία αναφέρεται ο υπό επεξεργασία Νόμος. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε με άποψη, προτάσεις και θέσεις».

Χωρίς να έχουμε κάποια ένσταση «επί προσωπικού» όπως λένε για την κα Λύχρου και τον κο Γαβαλάκη, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το Υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο του κατά τα άλλα συμπαθέστατου Υπουργού κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι και οι δυο διορισθέντες εκπρόσωποι της διαμεσολάβησης στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, βρίσκονται από την ίδια πλευρά του λόφου. Τι εννοούμε. Η κα. Λύχρου είναι ασφαλιστικός πράκτορας, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και ο κ. Γαβαλάκης πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (συντονιστής). Και οι δυο με τις επαγγελματικές τους ιδιότητες, εκπροσωπούν στην διαμεσολάβηση ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή επιδιώκουν να ασφαλίσουν τον πελάτη τους σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Ο μόνος επαγγελματίας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης που εκπροσωπεί τον ασφαλισμένο, που λειτουργεί δηλαδή στη διαδικασία σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου από την πλευρά του πελάτη-καταναλωτή είναι ο μεσίτης ασφαλίσεων που συνδικαλιστικά εκφράζεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ). Ωστόσο εκπρόσωπος του ΣΕΜΑ δεν υπάρχει στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Δηλαδή απουσιάζει αυτός από την διαμεσολάβηση που λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων του ασφαλισμένου.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση των εμπλεκομένων φορέων...

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου