Η Νομική προστασία αρωγός στις παλιές και σύγχρονες διαφορές των ασφαλισμένων

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 17-12-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 08:27

Η Νομική προστασία αρωγός στις παλιές και σύγχρονες διαφορές των ασφαλισμένων

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Άρθρο του Βασίλη Κ. Μπάλλα* στο Ασφαλιστικό ΝΑΙ, τεύχος 166, Μάιος - Ιούνιος 2017

Η ARAG είναι “μέσα στα πράγματα” και πιάνει τον σφυγμό της επικαιρότητας, δημιουργώντας πρώτη, ασφαλιστικά προγράμματα τέτοια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και που είναι χρήσιμα και απαραίτητα στον Έλληνα του σήμερα και του αύριο

Όταν υπηρετείς έναν τόσο εξειδικευμένο κλάδο, όπως είναι η ασφάλιση της Νομικής Προστασίας, για να μπορείς να κάνεις καλά τη δουλειά σου πρέπει να είσαι ταγμένος 100% στον κλάδο αυτό.

Δεν είναι εφικτό τον εν λόγω κλάδο να τον ασκείς αποτελεσματικά και αξιόπιστα, παρά μόνο εάν τον υπηρετείς αποκλειστικά, εξειδικευμένα και ανεξάρτητα, όπως κάνει η ARAG από το 1972 στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα που την κάνει να στέκεται τόσα χρόνια μακριά από τα «ψιλά γράμματα» και τις «συγκρούσεις συμφερόντων», έχοντας πρωταγωνιστική παρουσία στην αγορά.

Η Νομική Προστασία της ARAG σήμερα εξελίσσεται, αναπτύσσεται και στρέφεται προς νέες ομάδες ασφάλισης, τα λεγόμενα “target groups”. Την δεκαετία του 80’ και 90’ το δημοφιλέστερο, πρόγραμμα Νομικής Προστασίας ήταν η Νομική Προστασία Οχήματος. Από το 1990 και μετά η Νομική Προστασία συγκέντρωνε όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι εκτελώντας διεθνείς μεταφορές σε όλη την Ευρώπη αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες, όπως την επιβολή υπέρογκων, διοικητικών προστίμων, ποινικών διώξεων, κατασχέσεων οχημάτων και μεταφερομένων εμπορευμάτων κλπ. Αντιλαμβανόμενοι λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι ότι χωρίς εξειδικευμένο δικηγόρο στην εκάστοτε χώρα, δεν ήταν εκ των πραγμάτων εφικτό “να τα βγάλουν πέρα”, ασφαλίζονταν στην ARAG πολλοί μεταφορείς και διαμεταφορείς.

Τις επόμενες δεκαετίες το καταναλωτικό κοινό όλο και περισσότερο αναζητούσε μία εξασφάλιση στις εργασιακές του κυρίως διαφορές, τις επαγγελματικές συναλλαγές και την διεκδίκηση των επισφαλών του απαιτήσεων, αναδεικνύοντας έτσι προγράμματα Νομικής Προστασίας όπως η οικογενειακή και επαγγελματική Νομική Προστασία.

Φτάνοντας στα τελευταία χρόνια, όπου σιγά σιγά γινόταν αντιληπτή η οικονομική κρίση, η ARAG προνόησε και δημιούργησε πρώτη στην ελληνική, ασφαλιστική αγορά προγράμματα Νομικής Προστασίας “κομμένα και ραμμένα” στις σύγχρονες ανάγκες κατηγοριών ανθρώπων ή ομάδων όπως γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, λογιστές, φοροτεχνικοί, ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κλπ. Η τελευταία διείσδυση έγινε από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα με προτεραιότητα στους ένστολους και αφορούσε την κατοχύρωσή τους απέναντι στα ασφαλιστικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα που δέχτηκαν πρώτα την επίθεση των μνημονίων.

Εμείς οι άνθρωποι της ARAG και ιδίως των Τμημάτων Ζημιών και της Νομικής Υπηρεσίας, δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κυριολεκτικά, ό, τι βλέπουμε το προηγούμενο βράδυ στο δελτίο ειδήσεων, το επόμενο πρωί ενδέχεται να μας αναγγελθεί ως ασφαλιστική περίπτωση. Τέτοιες παραδειγματικές περιπτώσεις που θα μπορούσα ενδεικτικά να θυμηθώ, δημιουργήθηκαν:

• Όταν γύρω στο 2009 ανακλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα άδειες ασφαλιστικών εταιριών ζωής και δημιουργήθηκε ένα πλήθος ασφαλισμένων να έχει δίκαιες απαιτήσεις για εξαγορά συμβολαίων, για χρηματοδότηση δαπανηρών θεραπειών, για επιστροφή μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων κλπ., η ομάδα των δικηγόρων μας ενημέρωσε πλήρως τους ασφαλισμένους μας και όπου συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις, προέβη στην άσκηση των ενδεδειγμένων, ενδίκων βοηθημάτων αναγγελίας κτλ. με αποτέλεσμα, σήμερα το 2017, κάποιοι εξ αυτών να έχουν δικαστικώς αναγνωριστεί ως δικαιούχοι και αναμένεται να πληρωθούν από τον εκκαθαριστή.
• Όταν προπαραμονή πρωτοχρονιάς 2015 βυθίστηκε το “Norman Atlantic”, κάποιοι εκ των ασφαλισμένων μας υπέστησαν οικονομική καταστροφή, αφού το φορτηγό τους καταστράφηκε ολοσχερώς. Την επόμενη κιόλας ημέρα η ARAG με τους εξειδικευμένους δικηγόρους της στάθηκε δίπλα στους ασφαλισμένους και με τις κατάλληλες ενέργειες τους κατάφεραν να αποζημιωθούν.
• Όταν το 2012 ξαφνικά καταργήθηκε δια νόμου σειρά επιδομάτων και μειώθηκε ο μισθός συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, πολλοί εξ αυτών αντελήφθησαν για πρώτη φορά την χρησιμότητα και σπουδαιότητα του θεσμού της Νομικής Προστασίας. Ήδη μετά την κήρυξη του εν λόγω νόμου ως αντισυνταγματικού, πλήθος αγωγών κατατέθηκαν από τους δικηγόρους της ARAG, εκδικάστηκαν και ήδη δημοσιεύθηκαν αρκετές δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τους ασφαλισμένους μας.
• Όταν μεγάλη μερίδα δανειοληπτών, είτε λόγω της μείωσης του μισθού, είτε λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν εμπροθέσμως στις δανειακές τους υποχρεώσεις, ζήτησαν στήριξη από τους δικηγόρους της Νομικής Προστασίας που έγιναν έτσι οι συνήγοροί τους στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βίωναν και βιώνουν.

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε το εξής:

Όταν διαρκώς αλλάζει η νομοθεσία στην Ελλάδα, επηρεάζεται η καθημερινότητα των ανθρώπων και γεννώνται εύλογα απορίες, αλλά και διαφορές που θέλουν ρύθμιση, είτε σε συμβουλευτικό, είτε σε εξωδικαστικό είτε ακόμη και σε δικαστικό επίπεδο.

Οι ασφαλισμένοι της ARAG, έχουν την δυνατότητα, ζητώντας να ενεργοποιηθεί το συμβόλαιο της νομικής τους προστασίας, να συνδέονται με τους κατάλληλους δικηγόρους και να λαμβάνουν νομικές συμβουλές, οδηγίες και να προσφεύγουν στα αρμόδια δικαστήρια. Οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, η υπαγωγή στον κώδικα δεοντολογίας των δανειοληπτών, οι νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι κίνδυνοι από το ηλεκτρονικό εμπόριο για τους καταναλωτές, αλλά και η απειλή για την προσβολή της προσωπικότητας μέσω διαδικτύου, έννοιες άγνωστες και δυσνόητες για το μέσο ασφαλισμένο, είναι νέα δεδομένα που καθιερώνουν νέες συνήθειες, δημιουργούν νέους κινδύνους και απαιτούν νέες μορφές προστασίας.

Η νέα γενιά των ασφαλισμένων, δηλαδή η γενιά των εικοσάρηδων, έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα όχι μόνο την χρήση των Η/Υ αλλά και δεκάδων, διαδικτυακών εφαρμογών που συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται. Οι νέοι κυριολεκτικά ζουν σε μία ηλεκτρονική- ψηφιακή εποχή, στην οποία συναλλάσσονται, επικοινωνούν, εργάζονται. Στον εν λόγω ηλεκτρονικό- ψηφιακό κόσμο τους οι κίνδυνοι είναι «αόρατοι» αλλά υπαρκτοί.

Η ανωνυμία του διαδικτύου διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις παραβατικές συμπεριφορές που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και καθιστά ακόμη περισσότερο αναγκαία την νομική προστασία των εν λόγω καταναλωτών.

Είναι γεγονός ότι η ARAG είναι “μέσα στα πράγματα” και πιάνει τον σφυγμό της επικαιρότητας, δημιουργώντας πρώτη, ασφαλιστικά προγράμματα τέτοια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και που είναι χρήσιμα και απαραίτητα στον Έλληνα του σήμερα και του αύριο.

Η ARAG έχει ένα πρόσωπο ανθρώπινο και προσιτό τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους της, τους συνεργάτες της όσο και το προσωπικό της. Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που είμαι μέλος αυτής της ομάδας.


*Ποιος είναι ο Βασίλης Μπάλλας

Ο Βασίλης Μπάλλας είναι δικηγόρος και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας της ARAG SE, Υποκατάστημα Ελλάδας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει στην Ελλάδα, όπου και ολοκλήρωσε τις προ- και μεταπτυχιακές σπουδές του.

Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός τέκνου.

Εργάστηκε αρχικά στο επίσημο, δικηγορικό γραφείο της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και στην συνέχεια συνεργάστηκε επί σειρά ετών με δικηγορική εταιρία συνεργαζόμενη με την Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου