ΕΑΕΕ: Τι έδειξαν τα Stress Tests - Τι προτείνει η EIOPA!

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 24-11-2017

Ιδιωτική Ασφάλιση

Δημοσίευση: Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016 15:19

ΕΑΕΕ: Τι έδειξαν τα Stress Tests - Τι προτείνει η EIOPA!

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Η ΕΑΕΕ, με εγκύκλιο που απέστειλε στις ασφαλιστικές εταιρίες μέλη της, υπενθυμίζει ότι η ΕΙΟΡΑ προχώρησε στις 15.12.2016 σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Stress Test 2016 χωρίς εξατομικευμένες αναφορές.

 

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η άσκηση που διεξήχθη είχε ημερομηνία αναφοράς την 1η.1.2016 και απαρτιζόταν από δύο σενάρια. Ειδικότερα, το σενάριο 1 («low-for-long scenario»-LY) αφορούσε σε παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων απόδοσης, ενώ το σενάριο 2 χαρακτηριζόμενο ως «double-hit scenario» αφορούσε συνδυασμό συνθηκών χαμηλής καμπύλης επιτοκίων (a low interest rate curve) και πιέσεων των χρηματοπιστωτικών αγορών (market stress).

Στην άσκηση συμμετείχαν solo εταιρίες δραστηριοποιούμενες στον κλάδο ζωής και ιδίως στην παροχή μακροχρόνιων εγγυήσεων, συμπεριλαμβανομένων στο δείγμα και ασφαλιστικών επιχειρήσεων με μικτή δραστηριοποίηση. Σε εθνικό επίπεδο συμμετείχαν οκτώ (8) συνολικά ελληνικές εταιρίες.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της EIOPA, τονίζεται στην εγκύκλιο, τα αποτελέσματα της άσκησης επιβεβαίωσαν την ευπάθεια του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών ιδίως μοντέλων που προσφέρουν μακροχρόνιες εγγυήσεις. Λόγω εξάλλου, της υψηλής κατά την ΕΙΟΡΑ συνάφειας μεταξύ του σεναρίου 1 («low-for-long scenario»-LY) και του τρέχοντος μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της προοπτικής ακόμη πιο χαμηλών επιτοκίων, προτρέπει τους εθνικούς επόπτες να αξιολογήσουν τυχόν ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων κυρίως όσον αφορά στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες απεδείχθησαν ιδιαίτερα ευάλωτες στο εν λόγω σενάριο.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα το συντονισμό των εποπτικών χειρισμών πανευρωπαϊκά κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 21 παρ. 2β του Κανονισμού 1094/2010, η ΕΙΟΡΑ υιοθέτησε ένα πακέτο τριών (3) γενικών συστάσεων προς τους εθνικούς επόπτες για τις δράσεις που κρίνονται ως κατάλληλες να ληφθούν σε τοπικό επίπεδο. Οι συστάσεις αυτές βρίσκονται αναρτημένες σε ξεχωριστό αρχείο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Αρχής (δείτε εδώ).

Η 1η ομάδα Συστάσεων επικεντρώνεται στην υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία έχουν σαν στόχο την ευθυγράμμιση των εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων με τους εξωγενείς κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις (π.χ. ενέργειες όπως είναι ο έλεγχος εκ μέρους του επόπτη κατά πόσον οι εποπτευόμενες επιχειρήσεις προβαίνουν σε αναθεώρηση της διάθεσής τους ως προς την ανάληψη κινδύνων (risk appetite) ή σε τοποθετήσεις χαρτοφυλακίου που ξεπερνούν τα υιοθετημένα όρια ανοχής των κινδύνων (risk bearing capacity) ή κατά περίπτωση η προτροπή προς τις επιχειρήσεις να εντάξουν το σενάριο παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων στην Ιδία Αξιολόγηση Κινδύνου και Φερεγγυότητας (ORSA).

Η 2η ομάδα Συστάσεων περιλαμβάνει μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία έχουν σαν στόχο τη διασφάλιση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ των σκοπών της Φερεγγυότητας ΙΙ και της προστασίας των ασφαλιζομένων (π.χ. ανάλυση των όρων που αφορούν στην παροχή εγγυήσεων προκειμένου να γίνει εκτίμηση των σχετικών παροχών στις οποίες είναι εκτεθειμένες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, των συναφών με τις εγγυήσεις κινδύνων και εάν ο υπολογισμός των τεχνικών προβλέψεων έγινε με σύνεση).

Η 3η ομάδα Συστάσεων αφορά στην αξιολόγηση της επίδρασης του Stress Test για τους ομίλους, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα σε solo επίπεδο.

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου