Allianz: Η Κίνα σήκωσε ψηλά την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά! Τρέχει με ρυθμό +20%

Χρησιμοποιούμε cookies για την καλύτερη περιήγηση των επισκεπτών στις σελίδες μας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.

RSS
Αθήνα, 23-11-2017

Διεθνή

Δημοσίευση: Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 09:17

Allianz: Η Κίνα σήκωσε ψηλά την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά! Τρέχει με ρυθμό +20%

Nextdeal newsroom

Γράφει:

   

Οι αρχικές προβλέψεις της Allianz Research δείχνουν ότι τα συνολικά παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν, καταρρίπτοντας το ιστορικό υψηλό των 3,65 τρισ. ευρώ που σημειώθηκε πέρυσι (με εξαίρεση την ασφάλιση υγείας). Συγκριτικά με πέρυσι, η ονομαστική αύξηση εκτιμάται ότι αγγίζει το 4,4%.

 

Παρόλα αυτά, παρουσιάζονται τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις αγορές: Ενώ κάποιες αγορές της Ευρώπης για παράδειγμα συρρικνώνονται, η Κίνα σημειώνει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 20%! Σύμφωνα με την έρευνα της Allianz, από τα 150 δισ. ευρώ επιπλέον ασφάλιστρα, περίπου τα 70 δισ. ευρώ προέρχονται από μία και μόνο αγορά, αυτή της Κίνας.

Παγκόσμια ασφαλιστική αγορά 2016

Παγκόσμια ασφαλιστική αγορά 2016

Το "φαινόμενο της Κίνας" ήταν ιδιαίτερα έντονο στον τομέα των ασφαλειών ζωής, όπου εάν δεν υπήρχε η κινεζική συνεισφορά στην την εξίσωση ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016 θα έπεφτε από το 4,7% στο 2,3%. Αυτό οφείλεται, σε ένα γεγονός, στην ταχεία ανάπτυξη της Κίνας: το περασμένο έτος η κινεζική αγορά ασφαλειών ζωής σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που έχει παρατηρηθεί από το 2008, σε πάνω από 30%. Παρά το γεγονός ότι οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την ασφάλιση ζωής (περίπου €170) είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει την Αυστρία όσον αφορά το ποσοστό διείσδυσης ασφάλισης. Στη Δυτική Ευρώπη, τα έσοδα από ασφάλιστρα αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 1,6% συνολικά το 2016, η πρώτη αρνητική τάση μετά το 2012. Και αυτή η αρνητική εικόνα δεν παρατηρείται μόνο στη Δυτική Ευρώπη. Η αγορά συρρικνώθηκε επίσης σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία) καθώς και στην Αυστραλία. Από την άλλη πλευρά, οι αγορές της Ρωσίας, της Τουρκίας και πολλές από τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας - Ινδία, Ινδονησία το Βιετνάμ για παράδειγμα- παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά αύξησης, ενώ οι ΗΠΑ σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι, σε γενικές γραμμές, τα παγκόσμια έσοδα από ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής αυξήθηκαν κατά περίπου 4,7% σε συνολικά 2,3 τρισ. ευρώ.

Ασφάλιστρα κλάδου ζωής 2016

Ασφάλιστρα κλάδου ζωής 2016

Ακριβώς κάτω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ασφαλίστρων (με εξαίρεση την ασφάλιση υγείας) εξακολουθούν να αποδίδονται στον κλάδο ασφάλισης ζωής. Οι εξελίξεις στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων ήταν πάντα λιγότερο ευμετάβλητες, με ένα πολύ μικρότερο περιθώριο διακύμανσης σε σχέση με τον κλάδο ασφάλισης ζωής. Έτσι, μόνο λίγες αγορές σημείωσαν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2016. Συνολικά, τα παγκόσμια μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων είναι πιθανό να έχουν αυξηθεί κατά 4%. Αυτό θα είναι και το πιο μικρό ποσοστό από το 2010, μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης μέσου όρου περισσότερο από 5%.

Η κάπως απογοητευτική ανάπτυξη του περασμένου έτους αποτελεί, ωστόσο, μια αντανάκλαση της πτώσης της δυναμικής της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου. Ούτε η Κίνα δεν κατάφερε να ξεφύγει από αυτή την εξέλιξη εντελώς αλώβητη, καθώς ο ρυθμός της οικονομικής της ανάπτυξης μειώθηκε περαιτέρω ενώ ο κλάδος περιουσίας και ατυχημάτων παρουσίασε αύξηση μόλις 9%. Αυτό σημαίνει ότι το 2016, στο συγκεκριμένο κλάδο, μόνο το ένα πέμπτο την παγκόσμιας ανάπτυξης αποδίδεται στην κινεζική αγορά.

Ασφάλιστρα κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων 2016

Ασφάλιστρα κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων 2016Οι προβλέψεις της Allianz δείχνουν ότι το 2016 η Δυτική Ευρώπη σημείωσε πολύ σταθερή ανάπτυξη - με βάση τα πρότυπα της - της τάξης του 2,1%. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, μετά το 2015, που η ανάπτυξη στον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων κατάφερε να ξεπεράσει το 2%. Συνολικά, ωστόσο - εξετάζοντας τόσο τον κλάδο ζωής όσο και τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων - η δυτική ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά παρέμεινε στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά συρρικνώθηκε περαιτέρω σε περίπου 27% το 2016, έναντι 36% πριν από δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η πρόοδος της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών σταδιακά μειώνει τη βαρύτητα της Δυτικής Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για την αγορά της Βορείου Αμερικής, το μερίδιο της οποίας στην παγκόσμια αγορά παραμένει σχετικά σταθερό γύρω στο 33% για αρκετά χρόνια.

Οι κορυφαίες 20 χώρες με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και τα κατά κεφαλήν ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

Οι κορυφαίες 20 χώρες μς βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και τα κατά κεφαλήν ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα

   
Σχολίασε το 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Βιβλία Εκδόσεων Σπύρου